Zagreb, 190220. Trg svetog Marka. Nastavak 16. sjednice Sabora RH. Na fotografiji: Hrvoje Zekanovic, Zeljko Glasnovic. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

GENERAL IMPRESIVNE BIOGRAFIJE! Glasnović odlazi: Evo tko umjesto njega ide u Sabor

Autor: Iva Međugorac

I u 11. izbornoj jedinici, onoj za dijasporu na ovim je parlamentarnim izborima bilo zanimljivih događanja, koja su dovela do toga da general Željko Glasnović ne uđe u sabornicu. Umjesto njega, u Sabor će Nevenko Barbarić, dugogodišnji načelnik Ljubuškog koji je osvojio više preferencijalnih glasova od nositeljice HDZ-ove liste u dijarspori Zdravke Bušić. Treći je pak načelnik općine Kreševo Radoje Vidović.

Glasnovićeva lista u Bosni i Hercegovini osvojila je 3091 glas, dok je general dobro prošao među hrvatskom emigracijom u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji, u Australiji je primjerice dobio potporu od 67 posto no to očito neće biti dovoljno za novi mandat. Glasnović je inače rođen ’54. u Zagrebu, s obitelji seli u Kanadu gdje pet godina služi u ondašnjoj vojsci. Godinu i pol bio je u francuskoj Legiji stranaca. U Hrvatsku dolazi u kolovozu 1991. Priključuje se Zboru narodne garde. To mu je bila treća vojska. Vodio je borbena djelovanja u Lici, ratovao je na Južnom bojištu. Nakon pada Vukovara prelazi po zapovjedi u Tomislavgrad, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je trebalo obučavati nove postrojbe. Priključen je bojni Zrinski na kraju 1991. Sudjeluje u borbama na Kupresu u travnju 1992. gdje je teže ranjen.

Dobio je metak pored srca. Priča se da je suborcima tada poručio “ostavite mi jednu bombu za mene i četnike, a vi se izvlačite”. Preko snijegom zametenih planina Bugojna, Glasnović tada biva izvučen do franjevačkog samostana u Rami, odakle je prebačen u Split. Dva mjeseca bio je izvan stroja, ali vojničko srce tu stegu nije izdržalo pa iz bolnice u Splitu bježi na kupreško ratište te u listopadu 1992. preuzima brigadu Kralj Tomislav, dok mu brat Davor biva zarobljen na Kupresu gdje prolazi torture u sprskim zatvorima.

DESNICA SE OPRAŠTA OD SVOJIH ZASTUPNIKA: Glasnović i Esih ostali bez mandata

U njegovoj brigadi u Tomislavgradu bilo je i oko 500 Muslimana. Kada je počeo hrvatsko-muslimanski sukob u BiH, oni su razoružani, Glasnović je tada bio na rubu suza, ali nikome se ništa nije dogodilo. Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma postaje zapovjednik Prve gardijske brigade HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) kada počinje operacija Cincar u kojoj je ta brigada sudjelovala u oslobođenju Kupresa.

U svibnju 1994. smijenjen je s tog položaja te postaje zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad. Bio je zapovjednik HVO-a u sklopu Hrvatskih snaga (HV i HVO) kojima je zapovijedao general Ante Gotovina prilikom operacija oslobađanja dijelova BiH poslije operacije Oluja. Poslije čuvenog Daytonskog sporazuma, s kojim okončava rat u BiH, postaje programski menager za program vojne stabilizacije u Sarajeve te je godinu dana bio zapovjednik Hrvatskog gardijskog zbora.




U mirovinu ga šalje Stipe Mesić, a premda je bio hrvatski dragovoljac od 1991. nakon prisilnog umirovljena vodio je još jednu bitku, onu pravnu jer 2000. na sudu to je morao dokazivati, pa po završetku procesa odlazi u mirovinu, najavljivao je pitanje memoara, a danas s političke pozornice odlazi na zaslužen odmor od svega onoga sa čime se borio tijekom mandata.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.