Gdje su nestale silne nekretnine bivše JNA i SSNO? Hoće li netko konačno napraviti reviziju nekretnina HDZ-a i SDP-a?

Autor: Dražen Boroš

Nedavno dovršeni Registar nekretnina s kojima upravlja MORH otkrio je ono o čemu se godinama u Hrvatskoj šutjelo. Dakle, Ministarstvo obrane i Oružane snage raspolažu s višestruko manjom imovinom od one koju je ostavila JNA. U 20 godina na stotine objekata i tisuće kvadrata zemljišta netragom su "nestali".

Država Hrvatska je vjerojatno jedina zemlja na svijetu koja se dobrovoljno odrekla financiranja i modernizacije vlastitih oružanih snaga prodajom neperspektivnih vojnih nekretnina i zemljišta. Od osamostaljenja pa do danas, u nepovrat je otišlo desetak milijardi kuna poklanjanjem vojarni i zemljišta (kojima su gospodarili MORH i HV) jedinicama lokalne uprave, ali i nekim drugima.

Inače, RH je postala vlasnik nekretnina bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu temeljem Uredbe (iz 1991. godine) o preuzimanju sredstava JNA i SSNO na teritoriju RH.

U MORH-u tvrde kako on nije naslijedio, odnosno preuzeo na korištenje sve nekretnine bivše JNA i SSNO, nego samo njihov dio, koji se koristio temeljem Odluke Vlade RH od 22.09.1992. godine.

– MORH nema evidenciju svih preuzetih nekretnina bivše JNA i SSNO-a jer su neke bile na upravljanju SSNO-a i korištene su za savezne potrebe te iz tog razloga nisu dodijeljene i nisu korištene od strane MORH-a, kazali su nam u Službi za odnose s javnošću MORH-a. A tu se radilo o stotinama objekata, milijunima kvadrata najatraktivnijeg zemljišta, dakle velikoj vrijednosti koje hrvatska država početkom devedesetih nije dala MORH-u, nego su one knjižene i znanima i neznanima, a kao vlasnici nekih od njih uknjižile su se i političke stranke, najviše HDZ i SDP.

O toj tajni se šuti godinama, a možda je to i razlog zbog čega se popis državne imovine nije napravio više od 20 godina. No, oni koji su u sustavu obrane od samog početka stvaranja hrvatske države, bili su nemalo iznenađeni kada su shvatili da je broj nekretnina s kojima danas raspolaže Ministarstvo obrane RH višestruko manji od onih koje je imala bivša vojska i SSNO.

Gdje su “nestale” brojne nekretnine i zemljište?

Dakle, prema Registru kojeg je krajem prošle godine (konačno) napravilo i Ministarstvo obrane, u razdoblju od 22. rujna 1992. pa do 31. prosinca 2013. godine, MORH je upravljao s ukupno 976 nekretnina. Do kraja 2013. temeljem odluka nadležnih državnih tijela (najčešće Vlade), tijelima javne vlasti te lokalne uprave i samouprave predano je ukupno 358 nekretnina.




– Trenutno MORH upravlja s ukupno 618 vojnih nekretnina, od kojih će, one koje budu proglašene trajno neperspektivnima za MORH i Oružane snage, biti predane Državnoj upravi za upravljanje državnom imovinom (DUUDI-u), ističu u MORH-u.

Tijekom zadnjeg popisa, utvrđeno je da u evidenciji vojnih nekretnina u vlasništvu RH kojima upravlja MORH trenutno ima 226 perspektivnih nekretnina koje se neće da(va)ti nikome. To je proglašeno tajnom tako da taj popis javnost ne smije znati. Zatim postoji 392 neperspektivne nekretnine (225 vojarni, skladišta, poligona, hotela, 128 zemljišta i 39 ostalih nekretnina – spomenici, groblja, ulice, parkovi, nogostupi, vodovodi i dr.). Tijekom svojih ovih godina 358 nekretnina je predano tadašnjem AUDIO-u (Agenciji za upravljanje državnom imovinom) i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (101 nekretnina predana je u vremenu od rujna 1992. godine do prosinca 1999. godine, dok je najveći dio – njih 257 predano je od siječnja 2000. do danas).
Navedenim popisom evidentirano je da Ministarstvo obrane na dan popisa upravlja s 3.255 stanova, od čega je 131 stan prodan (6 stanova – stari otkup, 16 sudskih presuda i 109 stanova – novi otkup, dok se većina ostalih nalazi u postupku otkupa), 13 stanova je predano Ministarstvu branitelja i dva Ministarstvu regionalnog razvoja. Upravlja s ukupno 2.939 garaža i garažnih mjesta, od čega su četiri garaže prodane, a pet ih je predano Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Također, evidentirano je i ukupno 293 poslovna prostora, od kojih je 12 predano tadašnjoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom, a tri Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.
Osim bivših vojnih nekretnina, pod ingerenciju MORH-a pripali su i objekti bivše teritorijalne obrane, kao i prostori bivših Sekretarijata za narodnu obranu, koji su nekada bili u sastavu gradova i općina.

Slovenci i Srbi naplatili svoju vojnu imovinu – mi zaradili bijednih 15-tak milijuna kuna!




Od ukupno gotovo tisuću vojnih nekretnina koje je MORH dobio 1992. u vlasništvo ili na upravljanje, tijekom godina bez kune dobiti jedinicama lokalne uprave dodijeljeno je 358 vojnih nekretnina. Porazan je i zabrinjavajući podatak da su se u 20 godina prodale samo 24 vojne nekretnine, ali da ni ta financijska sredstva od prodaje uopće nisu bila namijenjena vojnom proračunu nego krpanju proračuna.

Takvo neprimjereno postupanje Vlade RH svojevremeno je zabrinulo i stručnjake NATO saveza koji su nekoliko puta upozorili hrvatske kolege da takav pristup nije dobar. Nejasno im je bilo kako i zašto se, kad je već vojni proračun nedostatan za modernizaciju i opremanje HV-a, za poboljšanje standarda obrambenog sektora, poticanje zapošljavanja viška zaposlenika i za otpremnine, nisu iskoristila sredstva koja bi se dobila prodajom viška vojne imovine.

Primjerice, susjedne zemlje su dobro unovčile imovinu JNA. Slovenska vojska je kroz javne dražbe i natječaje prodala višak svoje imovine u vrijednosti 75 milijuna eura, oružane snage Republike Makedonije uspjele su prodati imovinu vrijednu 153 milijuna eura, a ne zna se točno što je sve Srbija uspjela rasprodati od 1500 vojnih baza, 11 tisuća objekata i gotovo pet milijuna kvadratnih metara zemljišta, ukupne vrijednosti 30 milijardi kuna. Baratalo se s brojkom od 80-ak milijuna kuna no ona je vjerojatno daleko veća.

Prema hrvatskom modelu kojeg se Hrvatska nikada nije ozbiljno držala, sva sredstva dobivena prodajom vojne imovine i nekretnina automatski postaju sredstva državnog proračuna bez ikakve namjere da se vrate u vojni proračun. Da apsurd bude veći, MORH iz vlastitih sredstava podmiruje troškove koji nastaju održavanjem hladnog pogona (režijski troškovi, naknade i čuvanje).

Podsjetimo, još je Račanova vlada zaslužna za veliku donaciju gradu Rijeci koji je dobio 30 milijuna eura vrijedan kompleks vojarne na Trsatu. Nadalje, Pula se također bez naknade domogla bivših vojarni “Karlo Rojc” i “Vladimir Gortan”. Bivša ministrica obrane Željka Antunović je Slatini bez naknade poklonila bivšu vojarnu, objekt s 12.000 četvornih metara, vrijedan šest milijuna kuna. Križevci su primjerice dobili zemljište i objekte bivše vojarne vrijedne 65 milijuna kuna. Vojarna “Gaj” u Osijeku predana je 2001. na upravljanje osječkome Sveučilištu. Na isti način su završile i vojarne u Gospiću, Zagrebu (bivše vojarne i pripadajuće zemljište u zagrebačkim naseljima Prečko, Špansko, Selska) zatim vojarna Dračevac u Splitu, šibenske vojarne “Bribirski knezovi”, “Jamnjak”, “Dubrava”, “Palacin” “Ražine”, i “Stjepan Radić” u Zadru, vrijedne približno 80 milijuna eura. Nakon vojarni slijedila je predaja u vlasništvo gradova Domova Hrvatske vojske u Gospiću, Sinju, a od nekadašnjih dvadesetak hotela i odmarališta, danas MORH upravlja sa samo dva.

Proces izdvajanja nekretnina, zemljišta i objekata u vlasništvu MORH-a bio je očito jedan od načina legalne pljačke državne odnosno bivše društvene imovine. Jer većina od onih koji su predani na upravljanje jedinicama lokalne samouprave ni danas nisu u funkciji i ne donose novac. Ukratko, dok su drugi zaradili milijune na nepotrebnoj vojnom mirovini, u Hrvatskoj su nju u skladu s pretvorbenom filozofijom prigrabili “zaslužni”.

Nažalost, budući da nikada nije bilo točnog popisa što je sve JNA ostavila, nikada vjerojatno nećemo ni saznati što su sve na sebe prepisali oni koji su bili “najbliži vatri” početkom devedesetih. Upravo zato bi bilo vrlo zanimljivo kada bi se konačno popisala i stranačka imovina recimo SDP-a i HDZ-a. Zasigurno, bilo bi tu mnogo “zanimljivosti”.

 

Neke od nekretnina i objekata koje su dobile novog vlasnika:

– vojarna na Trsatu u Rijeci – 30 milijuna eura
– vojarne u Puli – 5 milijuna eura
– vojarna Slatina – milijun eura
– vojarna u Križevcima – 8 milijuna eura
– vojarna “Gaj” u Osijeku – 10 milijuna eura
– vojarna Dračevac Split- 10 milijuna eura
– vojarne u zagrebačkim naseljima Prečko, Špansko, Selsk – 30 milijuna eura
– vojarne u Šibeniku – 20 milijuna eura

– skladište „Nova Ves-Barutana“, Varaždin
– skladište „Barutana – Caprag“, Sisak
– kompleks „Podoštra“ Gospić –
– skladište „Bertoši“, Pazin

– skladište „Šuma“, Kerestinec
– dom HV-a Dugo Selo

– dom HV-a Križevci
– skladište „Sesvetska Sopnica“
– poslovni prostori Dugo Selo

– poslovni prostor, Ozalj
– poslovni prostor Knin

– zapovjedništva Osijek, Virovitica, Pula, Sinj

– vojarna “Neretva” + “Sidrište” Ploče
– vojarne “Našice”. Dr. A. Starčević Jastrebarsko

– vojarne Samobor, Dugo Selo, Karlovac, Slunj, Josipdol, Petrinja, Glina, Otočac
– vojarna Šepurine

– vojarna Beli Manastir

U najskorije vrijeme istu će sudbinu doživjeti vojarne u Slavonskom Brodu, N. Gradišci, Čakovcu, “Višnjik” u Zadru, “Palacin” Šibeniku, vojarne u Puli, Splitu, Sinju, Bjelovaru, Križevcima, Rogoznici, Karlovcu, Sisku, Korčuli, Rijeci, Pazinu, Imotskom, Osijeku i Zagrebu, kao i 24 skladišta u istim gradovima, 10 ugostiteljskih objekata te osam ureda za obranu, jedan vojni poligon, jedno vojno vježbalište, strelište i ambulanta.

Autor:Dražen Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.