Gdje, kada i kako u mirovinu?

Autor: dnevno.hr

Pod pritiskom međunarodnih financijskih institucija, ali i zbog pada nataliteta vlada uzima u obzir novu mirovinsku politiku.

Dobna granica za odlazak u mirovinu uskoro će se početi podizati po godinu dana, tako da 2018., ne bi došlo do ‘naglog reza’, čime bi se ispunila presuda Ustavnog suda o diskriminaciji žena i muškaraca

Uz nedavno odobreni zajam od 200 milijuna eura Svjetska banka je Hrvatskoj postavila i neke zahtjeve kojih bi se Vlada trebala pridržavati. Njihov cilj je, kažu u Svjetskoj banci, ‘osigurati dugoročnu održivost mirovinskog sustava u Hrvatskoj’. Premda Svjetska banka ne postavlja uvjete, Krešimir Rožman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i socijalne skrbi, kaže da postoji niz mjera koje trebaju ispuniti u srednjem roku.

– To su otežavanje uvjeta za prijevremenu starosnu mirovinu, povećanje dobi za umirovljenje žena na 65 godina, smanjenje ostalih povlaštenih mirovina i njihovo postupno izjednačavanje s općim mirovinskim sustavom, povećanje stope doprinosa za drugi mirovinski stup iznad pet posto i smanjenje administrativnih troškova drugog i trećeg mirovinskog stup – nabraja Rožman za dnevni tisak.

Dugoročna upozorenja

Svjetska banka već godinama upozorava na slabosti mirovinskog sustava, ali poseban problem Hrvatske predstavlja rano povlačenje s tržišta radne snage. Naime, osobe koje su otišle u mirovinu prije vremena ranije su primale 24 posto nižu mirovinu. Od prije dvije godine na zahtjev Stranke umirovljenika ta je razlika smanjena na svega 9 posto.

Inzistiranje Vlade na toj izmjeni bio je jedan od glavnih razloga što je propao raniji PAL zajam Svjetske banke koji je bio namijenjen provedbi reformi. Nova pravila ranog umirovljenja, prema Rožmanovim riječima, još nisu definirana, ali jedan od prijedloga je da svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu, ona bude pet posto manja.

Povećanje dobne granice
Uz to, cilj je, kaže Rožman, postupno povećanje dobne granice umirovljenja žena tako da 2018. godine žene, kao i muškarci, odlaze u mirovinu sa 65 godina. To znači da će se uskoro početi podizati dobna granica po, primjerice, godinu dana, tako da 2018., ne bi došlo do ‘naglog reza’. Time bi se ispunila presuda Ustavnog suda o diskriminaciji žena i muškaraca, a Hrvatska bi se ujedno uskladila s praksom ostalih europskih zemalja.

Među promjenama u mirovinskom je i daljnje smanjenje povlaštenih mirovina, što znači da bi neke od povlaštenih s vremenom postale dio općeg sustava

Također, konačno se može očekivati i povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup. Da je Vlada na to spremna, potvrđuje i najnoviji plan njenih aktivnosti do 2012. godine koji je poslala Europskoj komisiji.
Promjene bi mogle zahvatiti i područje najnižih mirovina koje je u 2008. godini primalo 21,8 posto umirovljenika. To podrazumijeva da bi se iznosi mirovine mogli vezati uz uvođenje imovinskog cenzusa.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.