Jurica Galoic/PIXSELL, Dusko Marusic/PIXSELL

FOTO Gdje je prava istina o Anti Josipoviću, ocu bivšeg predsjednika?

Autor: Dnevno.hr

Ante Josipović, otac bivšeg predsjednika Ive Josipovića, bio je tema brojnih medijskih tekstova. Poznat po svojoj komunističkoj prošlosti, Ante Josipović odigrao je, ako ne glavnu, onda važniju sporednu ulogu, u kontroverznim napisima koji su mu na teret stavljali zločine, ali i funkciju zapovjednika Golog otoka, otimanje židovskog stana te optužbu da je sudjelovao u ubojstvu obitelji Ševo pa da je za njim raspisan Europski uhidbeni nalog.

Odlučili smo provjeriti što je od navedenog istina, jesu li te optužbe realne, ili su bile kreirane u kampanji za vrijeme izbora da naškode predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću, njegovu sinu.

Navodno ubojstvo franjevaca na Širokom

Jedan od zločina koji su se na teret stavljali Anti Josipoviću jest ubojstvo franjevaca u Širokom Brijegu u svibnju 1945. godine, a s kojim je povezana zloglasna 11. dalmatinska brigada. Ante Josipović, kao mladić, sudjelovao je u ilegalnom skojevskom pokretu još od 1941. u svojoj Baškoj Vodi, a partizanima se priključio 1942. i to Biokovskom odredu. Već sredinom 1944. otišao je kao dio zaštitnih partizanskih jedinica zbjega naroda, oko 30.000 ljudi iz Dalmacije u El Shatt u Afriku  gdje su došli preko Visa i Barija. Tamo je bio sve do završetka rata. O tome postoje zapisi i fotografije.

Dakle, Josipović nikako nije mogao sudjelovati u borbama u Hercegovini koje su rezultirale zločinom i ubojstvima fratara na Širokom Brijegu. U međuvremenu, još 1943. godine rasformirano je nekoliko partizanskih odreda, uključivši i Biokovski, a od nekih je boraca tih odreda formirana spomenuta 11. Dalmatinska brigada koja je sudjelovala u zločinima u Hercegovini. Međutim, Josipović nikada nije bio u njenom sastavu i nakon povratka iz Afrike prešao je u civilnu službu.

Fama o Golom otoku

Ante Josipović, već dvije godine kasnije po povratku iz Afrike, početkom veljače 1948. godine, kao mlad čovjek s 22 godine, odlazi na dužnost u CK Narodne omladine u Beograd, gdje se školuje i boravi do srpnja 1953. godine. O tome postoji jasna i bogata dokumentacija pa je sasvim sigurno da u vrijeme Informbiroa nije bio ni na kakvoj značajnijoj dužnosti, posebice da nije bio na Golom otoku kao zapovjednik. Ovime u vodu pada teza da je bio zapovjednik na Golom otoku, no ocu bivšeg predsjednika ne može se osporiti zavidna komunistička karijera koja je  započela već u ranoj mladosti.

Priča o navodnom otetom židovskom stanu

Navedena dokumentacija opovrgava i optužbu da je Ante Josipović oteo židovski stan u kojemu navodno i danas živi on, odnosno njegov sin, bivši predsjednik Josipović. Naime, Josipović je u Zagreb došao 1954. godine i živio je najprije u podstanarstvu da bi kasnije dobio društveni stan, najprije na Trešnjevci pa u neboderu u Laginjinoj 9 koji je zamijenio za stan na Medvešćaku izgrađen 1969. godine i u kojemu i danas živi. Taj je stan kasnije otkupio i nasljednim ugovorom prepisao na sina, iako Ante Josipović i dalje živi u njemu, a ne u navodnom židovskom stanu. Njegov sin pak, živi u stanu u središtu grada, a iz zemljišnih knjiga i ugovora o kupoprodaji vidljivo je da je stan kupila njegova supruga od vlasnika po tržišnoj cijeni.

Na vrhuncu svoje političke karijere Ante Josipović bio je član Izvršnog komiteta CK Saveza komunista Hrvatske, odnosno, šef ideološke komisije koja se bavila ispitivanjem pojave nacionalizma unutar Saveza komunista Hrvatske. Ovu funkciju obnašao je tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ujedno i jedan od onih koji su vodili bitku protiv “proljećara” (Hrvatsko proljeće, 1971.), iako je i sam jedno vrijeme bio pod optužbama da je, navodno, ”na Savkinoj strani“.

 Ubojstvo obitelji Ševo

Upravo zbog ove visoke partijske dužnosti, Antu Josipovića dovodi se u vezu s  ubojstvom obitelji Ševo; Stipe, Tatjane te njihove 9-godišnje kćeri Rosmarie, političkih emigranata. Ipak, unatoč toj partijskoj dužnosti, nisu točni navodi izneseni u medijima kako je za Antom Josipovićem 2014. godine izdana Međunarodna tjeralica zbog ovog ubojstva, što je potvrdio i MUP. Partijsko tijelo u kojemu je radio Ante Josipović nije bilo nadležno za odlučivanje o likvidacijama političkih protivnika pa protiv Josipovića nikada nije, ni u Hrvatskoj, ni u Italiji provođen nikakav postupak. To je potvrđeno i od strane MUP-a RH, a prilažemo i dokument.

[pdfjs-viewer url=”http%3A%2F%2Fwww.dnevno.hr%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F09%2Fscan0003-1.pdf” viewer_width=100% viewer_height=1360px fullscreen=true download=true print=true]

Nakon završetka političke karijere, Ante Josipović obnašao je dužnost generalnog direktora Croatia osiguranja do umirovljenja.

Josipoviću se, svakako, može prigovarati njegova „uzorna“ komunistička prošlost. Ali, očito je da su ove optužbe za ubojstva i pljačku neistine, upotrijebljene isključivo u svrhu napada na bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, njegovog sina.

O petogodišnjoj politici Ive Josipovića može se otvoriti široka rasprava, a ona, uostalom, traje već godinama i nastavlja se nesmanjenim intenzitetom.

Koja je prava istina o ulozi Ante Josipovića, trebaju istražiti povjesničari, kao i sudionici toga turbulentnoga vremena.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.