Zarko Basic/PIXSELL

Gdje je nestala politika HNS-a? Odustaju li od Istanbulske konvencije?

Autor: dnevno.hr

Ako ovako nastavi, Vrdoljaku neće vjerovati ni lijevi ni desni; ni političari ni birači... Nitko!

‘Sve dok i jedna žena i djevojčica trpi nasilje HNS neće odustati od ratifikacije Istanbulske konvencije’, nedavno je rekla Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a.

No, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u nedjelju je bio gost “Intervjua tjedna” emisije “Točka na tjedan”, voditeljice Nataše Božić Šarić, na Televiziji N1. U očekivano bljutavom nastupu nije se čvrsto zauzeo niti za jedan politički stav.

Na izravno pitanje voditeljice: “Istanbulska konvencija nije nešto zbog čega će HNS izaći iz Vlade?”, Vrdoljak odgovara:

“Naravno da nije, zašto bi bilo? Ali želimo da se stavi na dnevni red Sabora, da se to riješi, da bude ad acta tema. Ovaj saziv Sabora je presjek građana Hrvatske koji su ga birali, ‘ajmo ga staviti na dnevni red i reći ovaj saziv Sabora ga može izglasati – izglasano – tema je ad acta ili ovaj Sabor ga ne može izglasati pa neka onda svi kojima je to prioritet glasaju za one koji to žele kako bi se promijenila struktura u Saboru pa ćemo nakon sljedećih izbora ratificirati.”

“Hoćete li inzistirati da dođe na dnevni red?”, upitala je voditeljica, a Vrdoljak odgovara: “Inzistirat ćemo, nama je to želja, doći će na dnevni red, ali koji dan, koji mjesec – nije presudno. Čekamo od 2015. Bit će vjerojatno ove godine, nama je želja da bude na ovoj sjednici, da se o tome razgovara.”

“Znači, inzistirate, ali ako ne bude – nikom ništa?”, voditeljica se nije dala smesti.

“Nije nikome ništa, bit će mi žao. Ljudi su izabrali sastav Sabora, meni je žao da nemam 50 zastupnika jer bi to bilo ratificirano. Oni koji žele da se ratificira neka daju glas HNS-u i bit će ratificirana”, odgovorio je Vrdoljak.




Voditeljica je pokušala još jednom: “HNS ima 5 zastupnika koji drže Vladu, da vam je stalo rekli bi da ćete otići ako se Istanbulska konvencija ne stavi na dnevni red Sabora?”.

“Da, i što onda? Koje su posljedice toga? Uljanik nije dokapitaliziran, nema brodogradnje, Petrokemija nije dokapitalizirana i Kutina propada, to su samo dva primjera, deseci tisuća izgubljenih radnih mjesta, Agrokor se neće završiti… Zbog čega? Da ja pokažem tu neodgovornost. Uljanik, Petrokemija, Agrokor… Sve će to propasti, Hrvatska će s +3 posto BDP-a pasti na -3 posto BDP-a. Zar mislite da neki datum u državi koji bi mi postavili vrijedi svih tih milijardi? Ja ne mislim. Politički odnosi ne smiju biti fokus našeg rada, rezultati trebaju biti. Želio bih fazu u kojoj se kaže da Uljanik, Petrokemija i Agrokor idu svojim tokom i da uz to šaljemo poruku s Istanbulskom konvencijom da se i to riješi. Ali ništa od toga ne smije biti dovoljno vrijedno da se svi politički procesi zaustave”, odogovorio je predsjednik Hrvatske narodne stranke.

“Postoji li nešto zbog čega bi HNS napustio Vladu?”, upitala je voditeljica; a Vrdoljak odgovara: “Postoji, obrazovanje i Blaženka Divjak i njezin stručni tim. Zbog toga smo ušli, da djeci osiguramo bolje ili isto obrazovanje kao u Europi, napravilo se više nego posljednjih 20 godina. To je točka prijeloma i pripremamo programe za dalje”.




Voditeljica ga je podsjetila da su njihovi birači razočarani, da imaju 1,4 posto, tj. da su na 7. mjestu, nakon Hasanbegovića. Za kraj je pala i oklada. “Ajmo se kladiti, nećete imati 6 mandata ako ćete izaći samostalno”, predložila je voditeljica, što je Vrdoljak rado prihvatio, prenosi Televizija N1.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.