Zarko Basic/PIXSELL

Gdje je kraj neistinima ove Vlade? Uhvatili smo Ramljaka u velikoj laži!

Autor: Marin Vlahović

Od svih laži, najgore su one neočekivane. Recimo, odeš u neki ured i tamo tražiš konkretnog službenika, a već ti na samim vratima portir kaže da ovaj tamo više ne radi. Pitaš ga, jeste li sigurni? On se sjedne ozbiljno na portu, gleda po nekoj knjizi i onda važno zgrabi telefon. Prije toga vam značajno najavi- provjerit ću. Utipka broj uhljeba na gornjem katu, posluša njihov odgovor i onda vam reče kako dotični gospodin sigurno nije više u radnom odnosu. Nakon toga odlazite kući zadovoljno jer mislite kako ste stvari istjerali na čistac i došli do istine. Ali u Hrvatskoj istina ne postoji. Sve je sastavljeno od brojnih slojeva laži koje jedna drugu pokrivaju.

Krajem travnja ove godine zahuktala se afera Agrokor jer su mediji saznali kako je odvjetničko društvo „Šavorić i partneri“ koje je kao pravne savjetnike angažirao Vladin povjerenik Ante Ramljak, prethodno zastupalo rusku VTB banku, jednog od najvećih vjerovnika Agrokora. Stvar je dodatno zakuhao SDP-ov zastupnik Peđa Grbin koji je tvrdio da je isto društvo sudjelovalo u izradi famoznog Lex Agrokora. I što se onda dogodilo? Iz Agrokora su poslali sljedeće priopćenje koje su objavili svi mediji:

“Opseg pruženih usluga je u najvećem dijelu obuhvaćalo savjetovanje u pogledu tumačenja i primjene Zakona o izvanrednoj upravi obzirom na praktična pitanja iz dnevnog poslovanja Agrokora i njegovih povezanih i ovisnih društava. Također, Odvjetničko društvo je asistiralo prilikom pregovaranja ugovora o kreditu s prednosti namirenja, uspostavljanja internih procedura i organizacije pravnih zadataka kao i početne komunikacije s nadležnim sudom”, stoji u priopćenju. Dodaju i da je angažman dogovoren u trajanju od 10. travnja do zaključno s datumom 28. travnja te da je u zadnjem tjednu mjeseca izvanredni povjerenik u ime Agrokora angažirao međunarodnu odvjetničku kuću Kirkland & Elli International LLP koja će koordinirati daljnje pravne savjetnike.”

Nakon objave ovog priopćenja, zagrebački Trgovački sud poslao je obavijest svim vjerovnicima Agrokora i njegovim povezanim i ovisnim društvima kako se za sve upite, upute i obavijesti mogu javiti izvanrednom povjereniku na e-mail adresu: mail [email protected]

Kako su mediji pratili priču, možete vidjeti i na ovim linkovima.

Dana 31. listopada 2017. Nova TV izvještava kako je Hrvatska odvjetnička komora počela ispitivati mogući sukob interesa odvjetničkog društva “Šavorić i partneri”, a onda i proširila izvide na odvjetnika Tina Doličkog (vidi poveznicu).

Retroaktivna buka




Normalno, sva se buka digla retroaktivno, zbog sumnje u sukob interesa i sudjelovanje u izradi Lex Agrokora. Logično, nitko nije niti mogao pomisliti da su Šavorić i partneri nastavili raditi za Agrokor, jer to bi bilo blesavo, zar ne? Zdrav razum govori nam kako bi ih nakon ove afere maknuli negdje u stranu, na neki rezervni položaj. Uostalom, ima dosta državnih tvrtki s kojima mogu sklopiti unosne ugovore. Ovdje im je pozicija, po svim dostupnim informacijama kompromitirana. Otišli su negdje drugdje, jeste li to mislili? Da, možda u nekom paralelnom svemiru, ali ne i u Hrvatskoj. Evo vijesti stare dvadesetak dana, sramežljivo objavljene na poslovnom portalu. Datum je 20. 11. 2017., dakle skoro punih sedam mjeseci nakon što je Ramljak javno otkazao odvjetničkom društvu “Šavorić i partneri”. Tekst je najava međunarodne konferencije o restrukturiranju koja se održala u Beču i tamo jasno piše: “Na panelu koji će se baviti pitanjima poput utjecaja slučaja Agrokor na gospodarstva Hrvatske i Balkana, izloženosti kreditora, potencijalnih nevolja za dobavljače i posljedica na Agrokorove ne-hrvatske operacije, trebao bi s hrvatske strane sudjelovati Boris Šavorić, član tima pravnih savjetnika u Agrokoru.”

Cijeli tekst možete pročitati na ovom linku.

Tajanstveni službenik “koji tamo više ne radi”




I sad se vraćamo na početak naše priče o traženju tajanstvenog službenika za kojeg svi njegovi kolege tvrde da tamo više ne radi. Problem se pojavljuje ako ga kojim čudom vidimo kako fizički ulazi na “bivše” radno mjesto. Doduše, može reći kako je samo posjetio kolege. Ali što ako slučajno naletimo na njega prilikom neke konferencije, vidimo ga tamo, glavom i bradom s još onom iskaznicom zataknutom za košulju, na kojoj lijepo piše gdje je zaposlen i koja mu je funkcija? Je li to dovoljno za istinu? Bi li u tom trenutku dotični gospodin, i svi lažovi koji su do tada tvrdili da njega više nema, konačno priznali? Čisto sumnjam.

Vidite, s ovom našom Vladom, premijerom, Ramljakom i raznim moćnim odvjetnicima u pozadini ništa nije onako kako se čini na prvi pogled. Lex Agrokor se napisao sam od sebe. Ni vi ni ja ne možemo reći kako znamo da su ga pisali Šavorić i partneri jer za to nemamo konkretnih dokaza. Pobogu, pa nismo s njima dijelili kancelarije ili im stajali nad glavama dok tipkaju po računalima. A što se tiče ovoga da je bio u Beču, kao član pravnog tima Agrokora, to nema veze. Ni taj novinski tekst, objavljen temeljem službenih informacija s plenuma, nije nikakav dokaz. Trebalo je fizički otići tamo i snimiti Šavorića i još s kamerom zumirati iskaznicu na košulji da se vidi u kojoj se ulozi trenutno nalazi.

Ma zaboravite, preveliki je to napor i trošak. Stara poslovica kaže da za svaki dobar razlog laganja postoji još bolji razlog da se kaže istina. Kod nas je nešto drugačija situacija. Ovdje za svaki dobar razlog govorenja istine lažovi nađu milijune boljih razloga da i dalje lažu.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.