Gasi se Jadranska pivovara, radnici će na ulicu

Autor: dnevno.hr

Splitski radnici uzalud su danas pogledavali na mobitele očekujući pozive svojih kolega iz Slovenije.

Neizvjesna sudbina Jadranske pivovare poslijednji je u nizu povoda za izlazak splitskih radnika na ulice. Pogon u Splitu u vlasništvu je slovenske pivovare Laško, a susjedi polako, ali sigurno zatvaraju butigu.

Sindikalni predstavnici pivovare bili su danas na sastanku kod slovenskih vlasnika i razgovarali o mogućim riješenjima za nastavak proizvodnje ili novog kupca. Splitski radnici uzalud su danas pogledavali na mobitele očekujući pozive svojih kolega iz Slovenije. Sve je izglednije da će pivovara biti zatvorena, a radnici otpušteni.

– Izgleda da netko ovu splitsko-dalmatinsku županiju želi potjerati na biro – ogorčen je Milan Kapitanović, zamjenik predsjednika Sindikata Jadranske pivovare u Splitu.

Opće nezadovoljstvo

No, Pivovara je tek jedna u nizu splitskih poduzeća u kojima radništvo sve više kuha. Danas se spominjao ustanak crvenog Splita, aluzija na radnički bunt.

– Ljudi će se dignuti, ovo jedan put mora planuti -, ističe Kapitanović.

U Dalmacijavinu ističu da plaće stižu sve rjeđe te da netko želi samo njihovo zemljište u gradskoj luci. Adriakem u Kaštelima također upozorava prosvjedom, a u Salonitu su danas zabranili ulazak direktoru u tvornicu. Štrajkači glađu u Željezari su u stalnom nezadovoljstvu. Pet tisuća Škverana sve je nervoznije pred spominjanjem stečaja i kao da se temperatura u loncu diže.




Radnike još zadržavaju samo obećanja da će se ipak naći neko rješenje, a rješenja, kao i plaća, sve je manje. ‘HUS poziva sve radnike, građane i studente, da nam se pridruže u prosvjedu 18. ožujka’, poručio je Jozo Marić iz HUS-a.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.