Screenshoot

Gadne prozivke na Tolušićev račun: Kome pogoduje moćni ministar?

Autor: Iva Međugorac

Kada je hrvatsku državu zadesila kriza s Agrokorom, skupilo se mnogo mudrih glava uključujući i glave hrvatskih političara. Svi skupa zasukali su rukave uvjeravajući naciju da o sudbini ove kompanije, ovisi i sudbina države te da će oni zajedničkim snagama iznaći rješenje koje bi trebalo biti spasonosno.

Kako se to rješenje nalazilo, hrvatska je javnost imala prilike čuti iz podataka koji su procurili u medije, a koji ukazuju na to da su za savjetovanje u restrukturiranju Agrokora savjetničke tvrtke, odvjetnički uredi i slični eksperti spiskali oko 726 milijuna kuna, a da priči s Agrokorom usprkos tome nema kraja dade se naslutiti iz ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Naime, tvrtke koje tvore Agrokor posjeduju povoljne ugovore o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, što je najvećim djelom zasluga Sanaderova ministra i najpoznatijeg hrvatskog gulitelja krumpira Petra Čobankovića. Kada se krenulo s restrukturiranjem Agrokora te su tvrtke prestale postojati, a njihova mjesta zauzimaju zrcalna društva koja mijenjaju imena pa tako primjerice Jamnica postaje Jamnica plus.

Ono što također valja reći jest da je stoga potrebiti mijenjati i ugovore o zakupu zemljišta, jer sada su njihovi korisnici nove tvrtke. Tim povodom, sredinom prosinca u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak na kojem su sudjelovali lokalni dužnosnici iz niza slavonskih općina i gradova. Na spomenutom sastanku nazočili su i državni tajnik u Tolušićevom ministarstvu Tugomir Majdak, ali i Vlado Čondić Galinčić, Agrokorov savjetnik za poljoprivredu. Ondje su dakako bili i sveprisutni predstavnici Državnog odvjetništva.

Priča se zapetljala onoga časa kada su lokalni dužnosnici odbili potpisati anekse ugovora koje su iz vladajućih redova opisivali kao formalnost, zbog promjena imena tvrtki. S druge strane, većina načelnika koji, zanimljivo, dolaze iz HDZ-ovih redova upozorila je da su uvjeti u postojećim ugovorima s Agrokorovim tvrtkama povoljniji od onih koje imaju ostali zakupci, a to bi moglo stvoriti probleme u lokalnim sredinama, ponajprije s malim OPG-ovima, koji zemljišta plaćaju skuplje.

Na nelogičnosti u ovom slučaju upozorili su i iz Mosta poručujući ministru Tolušiću da, prema zakonu, čelnici općina i gradova prava zakupa zemljišta mogu prebaciti na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, a nekadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić izrazio je sumnju da se ovime nastoji pogodovati novom Agrokoru.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.