Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

FRKA U TIMU PLENKOVIĆEVA FAVORITA! Moglo bi biti još turbulentnije: Iz Kostopečeva tima žestoko napadaju Hermana

Autor: Iva Međugorac

Svako malo premijera Plenkovića pomazi svojevrsna politička sreća pa se tako mediji ovih dana intenzivno bave problemima u Zagrebačkom holdingu i nevoljama gradonačelnika Tomislava Tomaševića dok za to vrijeme u zagrebačkoj organizaciji vladajuće stranke traju ozbiljne turbulencije povezane s kampanjom za unutarstranačke izbore.

Na terenu bi se, tvrde upućeni uistinu mogla povesti tijesna bitka između Plenkovićeva favorita Mislava Hermana, koji trenutno vodi zagrebački HDZ, i njegova protukandidata doktora Pave Kostopeča, koji uvelike obilazi teren i osvaja simpatije članova koji su mu naklonjeni još otkako je kritizirao HDZ-ovu suradnju s pokojnim Milanom Bandićem. Kostopeču u prilog ide i to što je od kandidature odustao kipar Ivan Kujudnžić budući da oni ciljaju na isto biračko tijelo.

No, ako je suditi po broju predanih potpisa Kostočeu u prilog ne idu brojke, dok je on skupio 1624 potpisa, Herman u utrku ulazi s 3300 potpisa. Upravo je to brojka oko koje se u dva tima lome koplja, dok Hermanovi simpatizeri tvrde da je on sve svoje potpise skupio i izborio, u Kostopečevom timu spominje se moguće lažiranje potpisa te se kaže da Herman toliko nije skupio ni na prošlim izborima, kada je bio jedini kandidat.

Kampanja tek krenula

Jesu li potpisi lažirani ili ne, trebalo bi se znati nakon završenja ovog izbornog procesa u glavnom gradu, za što je posebno zainteresiran premijer Plenković. Da on ima golem interes za rasplet situacije u Zagrebu jasno je iz toga što je Hermanu u tim poslao ministra Aladrovića i svoju najbolju ministricu Nikolinu Brnjac. Specifična je zagrebačka organizacija po tome što je ovo jedina HDZ-ova lokalna jedinica u kojoj se Plenković prilično izrazvno zauzeo za određenog kandidata, a osim toga ovo je jedna od rijetkih organizacija u kojoj snage odmjeravaju dvojica jakih kandidata.

Kostopeč je u startu odbacio mogućnost ugroze Plenkovićeve vlade i njegove pozicije u HDZ-u no u premijerovom timu nisu baš posve sigurni u tu blagonaklonu retoriku pa podsjećaju da je Kostopeč dio HDZ-ove umjereno konzervativne struje u kontekstu koje se spominju Ivan Anušić i dubrovački gradonačelnik Franković, s druge pak strane Kostopečevi simpatizeri podsjećaju da je Herman držao na životu Bandića te da je pod njegovim vodstvom zagrebački HDZ poražen na izborima.

Situacija je, kako tvrde upućeni u vladajućoj stranci u ovoj glavnoj organizaciji turbulentna, i nadasve burna, a kampanja je tek krenula, očekuje se da bi rasplet situacije mogao biti još turbulentiniji.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.