Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Frapantne brojke! Od ovog vam neće biti dobro

Autor: Iva Međugorac

Navijačku groznicu saborski su zastupnici iskoristili da se diskretno izvuku iz političke arene, pa su stoga ovoga puta bez prevelike medijske pompe otišli na odmor koji bi trebao trajati dva mjeseca. Riječ je o stanki koja je počela s 15. srpnjem, a kraju se privodi tek sredinom rujna. Dakako, da priča bude ironična i u hrvatskom stilu potpuno apsurdna dva mjeseca plandovanja naši zastupnici biti će izdašno podmazani pa nas stoga njihovom nerad stoji oko 9,5 milijuna kuna.

Teško da ova brojka može ikoga iznenaditi kada se znade da je prosječna zastupnička plaća oko 16 tisuća kuna. Jasno, i među povlaštenima ima povlaštenijih, ali svi oni imaju plaćena putovanja, a uz to naravno idu stanovi, hoteli, ali i famozna naknada za odvojeni život. I uza sve te povlastice kojima podmazujemo debele guske brojni se zastupnici na svojim radnim mjestima pojavljuju toliko rijetko da bi čovjek pomislio da smo izabrali duhove. Čak i onda kada se na poslu ne pojave za to uvijek imaju dobro osmišljenu floskulu, koja se ustalila na političkom polju, jer i onda kada ne spavaju u Saboru, oni su naime na putovanjima, imaju posla u odborima. Opravdanje se uvijek nađe, a koliko je uvjerljivo nije ih niti briga, jer budimo realni nitko im ne može ništa.

Je li potrebno spomenuti i zastupnički paušal od 1500 kuna, ali i činjenicu da za odvojeni život na račune naših zastupnika sjeda 1000 kuna svakoga mjeseca. A iako ne rade gotovo cijelu godinu, godišnji odmor traje im dulje nego li školarcima, izuzev ovog ljetnog tu je i zimski odmor od mjesec dana, odnosno od 15. prosinca do istog datuma u siječnju. Oni koji žive više od 50 kilometara od Zagreba koriste se stanovima, najam stana pokriva se s 2500 kuna svakog mjeseca, a tu je i 500 kuna koji služe kao naknada za režije. Dnevnica za službeno putovanje unutar Hrvatske iznosi 150 kuna, a postoji i naknada troškova za korištenje privatnog vozila u službene svrhe. I sve ovo tek je dio troškova koje pokrivamo saborskim zastupnicima, koji su ljeto odlučili provesti daleko od gradske vreve i žege, jer baš tako im se može.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.