Davor Visnjic/PIXSELL

Franjo Kuharić: ‘Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog’

Autor: Dražen Krajcar

Rođen je u kraju koji se danas naziva Dolina kardinala. Naime, u nedalekom Brezariću rođen je i kardinal bl. Alojzije Stepinac

Voljeni hrvatski kardinal Franjo Kuharić rodio se 15. travnja 1919. godine u selu Gornji Pribić pokraj Krašića. Taj se kraj danas naziva i Dolinom kardinala (u nedalekom Brezariću rođen je kardinal bl. Alojzije Stepinac). Zanimljivo je da je Franjo Kuharić bio trinaesto, najmlađe dijete u obitelji. Školovao se u Klasičnoj gimnaziji na Šalati u Zagrebu, a u istom je gradu završio i studij teologije. Bio je župnik u više hrvatskih župa. Na njega je dva puta organiziran atentat: 1947. godine u Rakovom Potoku i 1948. godine u Jakovlju, a kao župnik bio je i na saslušanju u Udbi.

Biskupom je Franjo Kuharić postao 1964., a zagrebačkim nadbiskupom 1970. godine. Kardinalom je proglašen 1983. i to s titulom Sv. Girolamo dei Croati (hrv. sv. Jeronima od Hrvata), po hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Bio je poznat po kršćanskoj humanosti pa je za vrijeme Domovinskog rata izjavio: “Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog”.

Kardinal Franjo Kuharić otišao je kao zagrebački nadbiskup u mirovinu 1997. godine, premda je uvjete za umirovljenje stekao već 1994. navršivši 75 godina starosti. Papa bl. Ivan Pavao II. ostavio je kardinala Kuharića na mjestu aktivnog nadbiskupa Zagrebačke biskupije još tri godine. Konačno, 1997. godine naslijedio je kardinala Kuharića na mjestu zagrebačkog nadbiskupa Josip Bozanić, dotadašnji krčki biskup. Nakon toga Kuharić je dobio titulu zagrebačkog nadbiskupa u miru (emeritus) i proživio je u mirovini još gotovo 5 godina.

Franjo Kuharić preminuo je 11. ožujka 2002. godine u Zagrebu. Pokojni kardinal Kuharić bio je omiljen u hrvatskom narodu, od kuda je i potekla želja za pokretanjem postupka za njegovo proglašenje blaženikom. U skladu s pokretanjem postupka za Kuharićevo proglašenje blaženim, pokojni kardinal automatski dobiva naslov sluga Božji (lat. Servus Dei).

Mladog Franju Kuharića za svećenika je zaredio nadbiskup bl. Alojzije Stepinac u zagrebačkoj katedrali 15. srpnja 1945. godine. Prilikom zaređivanja Stepinac je mladom svećeniku poručio: “Šaljem vas u krvavu kupelj”.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.