Pixsell

Fra Mirko Filipović nije pustio Josipovića u samostan

Autor: dnevno.hr

Događanja u Sijekovcu nisu sudski istražena, ima previše kontroverzi, poznajući srpsku mitologiju, već sada mi je jasno kakve će konotacije ovaj posjet imati u budućnosti, rekao je fra Filipović.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović položio je vijenac i zapalio svijeću kod pravoslavne Spomen crkve Sv. Ognjene Marine u Sijekovcu nedaleko Bosanskog Broda, u spomen na srpske civile ubijene u tom mjestu 26. ožujka 1992. godine. Odavanje počasti svim žrtvama dio je dvodnevnog posjeta Josipovića BiH, u sklopu kojeg se već sastao s Hrvatima u BIH, te sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Počast žrtvama u Sijekovcu odali su i predsjednik i premijer Republike Srpske Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, te predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

– Došli smo ovdje izraziti počast žrtvama, pijetet i sućut obiteljima a posebno je važno što su danas ovdje ljudi svih vjeroispovijesti i narodnosti što pokazuje ljudski pristup, dostojanstvo i poštovanje prema žrtvama – izjavio je nakon polaganja vijenaca Josipović, čiji je dolazak pred crkvu bio popraćen pljeskom okupljenih mještana.

‘Zločin u Sijekovcu počinjen od strane hrvatskih regularnih i paravojnih snaga’

Član Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske Ane Mihajlović rekao je u izjavi novinarima kako je posjet hrvatskog predsjednika Sijekovcu “priznanje da je zločin u Sijekovcu počinjen od strane hrvatskih regularnih i paravojnih snaga i muslimanskih paravojnih formacija i Armije BiH”.
– Zločin su 26. ožujka 1992. godine počinili pripadnici Interventnog voda koji je bio u sastavu Armije BiH a sudjelovali su i pripadnici HOS-a predvođeni Antom Prkačinom kao i regularne snage Hrvatske vojske, koje su u Brod ušle 3. ožujka 1992. Godine – naveo je Mihajlović.

Predsjednik Udruženja za traženje nestalih boraca i civila općine Brod Marko Grabovac naveo je kako je u Sijekovcu 26. ožujka 1992. ubijeno devet, u naredna dva dana još 21, a ukupno više od pedeset srpskih civila.

‘U Sijekovcu se kao civilne žrtve prikazuju vojne žrtve’
Međutim, gvardijan samostana sv. Marka na Plehanu, pored Bosanskog Broda, fra Mirko Filipović izjavio je kako se pouzdano zna da se u Sijekovcu kao civilne žrtve prikazuju vojne žrtve, pa je stoga otkazao gostoprimstvo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, javlja Slobodna Dalmacija.

– Tek u trećem razgovoru sam saznao da će predsjednik položiti vijenac i u Sijekovcu, na stratištu srpskih civila, a pouzdano znamo da se tamo kao civilne žrtve prikazuju vojne žrtve – rekao je fra Mirko Filipović i pojasnio zašto je otkazao gostoprimstvo.

– Događanja u Sijekovcu nisu sudski istražena, ima previše kontroverzi. Govori se i da je rat u BiH počeo napadom na Sijekovac. Cijela Posavina za Hrvate je kao Vukovar. Ja sam predsjednikovu savjetniku pojasnio da je polaganje vijenca u Sijekovcu isto kao da ode položiti vijenac stradalim Srbima u Vukovaru. Međutim, oni su se oglušili na moje sugestije i jedino što mi je preostalo je da iz tog iziđem. Hrvatski predsjednik ima pravo voditi hrvatsku politiku kako on želi, a ja kao slobodan građanin imam pravo odlučiti da u tomu ne želim sudjelovati. Ne želim da se Plehan veže uz ovaj posjet koji će izazvati kontroverze. Iz ovog njegova posjeta Sijekovcu, poznajući srpsku mitologiju, već sada mi je jasno kakve će sve imati konotacije i tumačenja u budućnosti – rekao je fra Mirko Filipović za Slobodnu.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.