Dnevno.hr

(FOTO/VIDEO) Nikada objavljene fotografije i video materijal: Otkrivamo tko je ubio Miru Barešića!

Autor: Marin Vlahović

Fotografija koju ekskluzivno objavljujemo, nastala je 1991 u Gospiću, najvjerojatnije tokom rujna ili listopada iste godine, kada su zapovjedništvo nad obranom grada, preuzeli pripadnici HDP-a Nikole Štedula.

Lekić i braća Orešković u Gospiću

Na fotografiji, krajnje lijevo i desno, nalaze se braća Ivica i Tihomir Orešković, obojica istaknuti pripadnici HDP-a, ali i osobe koje se dovode u vezu s KOS-om. U ranijim tekstovima, objavili smo dokumente koji dokazuju da je Tihomir Orešković bio svjedok optužbe u procesima protiv hrvatskih studenata. Formalno, i za javnost Oreškovići su se oduvijek predstavljali kao ekstremni, pro-ustaški nastrojeni domoljubi. S druge strane, bili su ljudi Josipa Perkovića, koji je i zaštitio Tihomira Oreškovića, kada je SIS preuzeo istragu „Gospićkog slučaja“ od SZUP-a. Treća osoba na fotografiji je Antonio Lekić, također pripadnik HDP-a. Četvrta osoba, nije nam poznata. Lekića neki prozivaju zbog uloge u likvidaciji Mire Barešića.

Između 1992-1996, Nikola Majstrović, novinar iz Švedske, koji je poznavao Miru Barešića, snimio je film o njegovom ubojstvu. U tom filmu, Majstorović razotkriva neistine Barešićevih suboraca, čiji se iskazi i sjećanja, u najbitnijim tvrdnjama, jednostavno ne poklapaju.

Zadnjih 25 godina, stalno se iznova provlači teza o pomirbi domoljuba i udbaša, ili partizana i ustaša, no to se zapravo nikada nije dogodilo. Točniji opis događaja, svodi se na analizu uspostavljane mreže, opsežnu i kompleksnu suradnju između pripadnika Udbe i KOS-a, čije biografije nisu sporne, te njihovih suradnika, operativnih veza, dakle pojedinaca i grupa, koje su odrađivale određene zadatke u emigraciji. Danas, nitko ozbiljan više ne osporava da je Barešić izdan, ali pravo pitanje ne glasi tko ga je izdao, već tko nije? U filmu Nikole Majstrovića, koji je u Hrvatskoj zabranjen, i nikada nije prikazan, na niti jednoj televiziji, javnost konačno dobiva uvid u širinu zavjere protiv Mire Barešića, kao i samog projekta neovisne i samostalne hrvatske države, koja po njegovim uvjerenjima i životnim idealima, bez lustracije, u punom smislu, nije bila ostvariva. Sumnjive biografije, užeg i šireg kruga ljudi, koji su se okupili oko Mire Barešića, dobar su pokazatelj, prvotne kadrovske kontaminacije procesa stvaranja hrvatske države.

Uloga HDP-a u Domovinskom ratu

Ipak, kako se ne bi izgubili u širini ove tematike, fokusirajmo se na destruktivnu funkciju HDP-a, čiji su pripadnici imali važne uloge u svim ključnim događajima Domovinskog rata. Od političkih likvidacija do ratnih zločina nad civilima, kako Srbima, tako i Hrvatima, kao i mučenjima zarobljenika, pojavljuju se HDP-ovci, tobože veliki ustaše, vazda zaljubljeni u lik i djelo Maksa Luburića. Zločini nad civilima, kao i likvidacije nepodobnih branitelja i nezgodnih svjedoka u Gospiću, i dalje se koriste kao sredstvo političke ucjene Hrvatske, a neki svjedoci, što dokazuju i putni dokumenti nedavno preminulog Zdenka Ropca, žive pod zaštitom njemačke tajne službe (BND) i policije.




Imamo dokaz! Hrvatska postala poput Sirije i Sjeverne Koreje, Njemačka štiti političke azilante iz Hrvatske!

Traumatični ratni događaji, nisu imali neki jasan sudski epilog i zaključak, što nam govori da nalogodavci i odgovorni moćnici, nastavljaju kontrolirali, ili barem presudno utjecati na pravosuđe, policiju i tajne službe. Prije dva mjeseca, na youtubu se napokon pojavio film Nikole Majstrovića, koji se sastoji od dva dijela. Njegovo pojavljivanje, u ovom vremenskom razdoblju, nije slučajno. Pravomoćnom presudom Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, nije, kako bi neki htjeli, završena priča o ulozi jugoslavenskih tajnih službi u stvaranju hrvatske države, nego je otvorena Pandorina kutija. Stari udbaši, spremaju se uzvratiti udarac, dok njihovi suradnici, egzekutori i provokatori, zbijaju redove, odlučni da se odupru bivšim šefovima, i na neki način, konačno prekinu svaku sponu, koja ih je preko brojnih leševa i prljavih izdaja, vezala za vijeke vijekova. U tom bespoštednom ratu, nema dobre i loše strane. Sve je to tako prljavo i gnjusno, da se čovjeku prosto gadi što se bavi takvom degutantnom tematikom.To vam je otprilike kao da plivate kroz smrdljivu močvaru punu izmeta. Nakon što preplivate veliku udaljenost, shvatite da niste niti blizu kraja. Ipak, kraj postoji, a toga postanete svjesni kada osjetite da se širi sve veći smrad. Javnost vapi za jednostavnim odgovorima, ali takvi u ovoj priči ne postoje. Čiji je čovjek Tihomir Orešković, pravomoćno osuđen za zločine nad civilima u Gospiću?




Kompleksni odnosi i savez bivših suradnika KOS-a i UDBE

Je li Šeksov, zato što su im sinovi, Karlo Ressler i Stipe Orešković, vjenčani kumovi koji su svojedobno zajedno bili i u Americi, tražeći od hrvatskih emigranata, da im osiguraju sezonske poslove? Za vrijeme rata, Ivica Orešković, bio je najbliži suradnik Josipa Perkovića u SIS-u, a Šeks i Perković, danas međusobno ratuju preko medija. Tu je i Zdravka Bušić, državna tajnica, bliska Nikoli Štedulu, kojeg je prema njenoj preporuci, odlikovala predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Zdravka Bušić, navodno je preporučila Tihomira Oreškovića za tajnika Kriznog štaba u Gospiću, a neki tvrde kako je upravo ona intervenirala nakon što se isti našao u pritvoru radi zločina u Gospiću. Što tek reći o ulozi sumnjivaca iz priče o likvidaciji Mire Barešića, koji su se kasnije pojavili kao autori famoznog pisma protiv Josipa Perkovića? Ovo je samo dio kontradiktornosti koje se javljaju u tim složenim odnosima, no stvar je zapravo puno jednostavnija. Više ili manje, svi su do neke mjere ucjenjivi, s mnogo putra na glavi i opstaju samo zato što u Hrvatskoj i dalje ne postoji struktura ljudi, koja posjeduje moć, ali i dovoljno čistu prošlost, za upuštanju u beskompromisni i totalni obračun s zločinačkim naslijeđem, čiji korijeni sežu u sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća.

Zbog svega navedenog, umjesto simbolične,  inicijativa za pravom lustracijom, dolazi iz drugih zemalja Europske Unije koje istražuju zločinačke akcije tajnih službi tadašnje SFRJ na svom teritoriju. Tragovi ih vode, ne prema pokojnim udbašima, kriminalcima poput Arkana, nego nekim akterima hrvatske političke scene, kreatorima naše sadašnje zbilje. Što se tiče filma Nikole Majstrovića, on je dokument vremena koji nije izgubio na svojoj aktualnosti, štoviše, čini se kako je sazrjelo vrijeme za istinu. Zajedno s filmom, objavljujemo i spomenute ekskluzivne fotografije iz Gospića, kao i materijal, odnosno fotografije koje su pronađene nakon Oluje. Film u dva dijela,  svakako pogledajte do kraja, jer tako ćete znati, bez da vam mi pišemo, tko je ubio Miru Barešića.

Nastavit će se…

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.