Dnevno.hr

(FOTO/VIDEO) Ekskluzivno! Naš novinar ulovio oca moćnog HDZ-ovca u kriminalu stoljeća

Autor: Marin Vlahović

Krajem prošle godine, svi mediji, neki i na naslovnim stranicama, objavili su vijest o drskoj krađi bagera u Zagrebu. Bager vrijedan gotovo pola milijuna kuna, ukraden je s lokacije na kojoj navodno postoji stalni video nadzor, ali u tom trenutku, ako je vjerovati službenim informacijama, koje su prenijeli mediji poput Jutarnjeg lista i RTL-a, policija nije uspjela odrediti niti točan datum krađe. Nekoliko mjeseci kasnije, istraživački novinar portala dnevno hr, Marin Vlahović, koji je razotkrio međunarodni lanac švercera migranata, našao se na pravom mjestu, u pravo vrijeme, u društvu posrednika koji prodaje ukradeni bager.

Na pregovore o prodaji ukradenih vozila, Kišo je došao automobilom gradonačelnika Makarske

Taj posrednik zove se Miroslav Brkan zvani Kišo, a na pregovore o prodaji ukradenog bagera, došao je automobilom svog sina, Jure Brkana, HDZ-ovog gradonačelnika Makarske.

U prvom dijelu razgovora, Kišo je spominjao i druge ukradene strojeve, kao i neke lokacije na kojima se čuvaju. Nakon što je postalo izvjesno kako se radi o čovjeku koji je važna karika u međunarodnom lancu kradljivaca skupih radnih strojeva i vozila, novinar Marin Vlahović, otkrio je svoj identitet i upozorio Kišu da je snimio dijelove cijelog razgovora. Svjestan, kako se nalazi u nezavidnoj situaciji, Kišo je pred novinarom kontaktirao neke od vodećih članova organizacije iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Nekoliko dana prije ovih pregovora, koji su se odvijali blizu Zagreba, u nedjelju 10.02.2018, tijekom popodnevnih sati, novinar Marin Vlahović, saznao je važne detalje o kriminalnoj prošlosti Miroslava Brkana Kiše. Od velike pomoći, bili su i pojedini novinari lokalnih makarskih medija, koji godinama pišu o brojnim aferama obitelji Brkan.

Otac gradonačelnika Makarske, više je puta služio zatvorsku kaznu, uglavnom radi šverca kave. Često posjećuje Bosnu i Hercegovinu, a ima veze i u Republici Srpskoj i Srbiji. Povezivalo ga se i s prostitucijom koja je organizirana na području Kupresa u jednoj privatnoj vili. Tu vilu, navodno su posjećivali i neki političari iz Hrvatske. Riječ je o čovjeku rođenom 1950-te, koji boluje od aritmije, i ne želi starost provesti iza rešetaka. Neformalnim kanalima, informacije o ulozi Miroslava Brkana Kiše u lancu šverca ukradenih radnih vozila i strojeva, stigle su i do vrha MUP-a. Na taj potez, odlučili smo se kako ne bi ispalo da opet, kao u slučaju Sameera Parveza Khana, tobože ugrožavamo tajne policijske operacije.

Međunarodna organizacija kojom rukovode kriminalci iz Srbije i Bosne i Hercegovine

Daljnji razgovor s Kišom je prekinut, kada su se pojavili policajci, koji su legitimirali prisutne i Kišu odveli na ispitivanje, prvo u lokalnu postaju, a onda i u Odjel za organizirani kriminal. Desetak minuta prije pojave policajaca, Kišo je odao glavne organizatore, stanovitog Almira Sačjema iz Bosne i Hercegovine, te Aleksandru Šišić iz Srbije. Kao dokaz ove tvrdnje, objavljujemo i dio telefonskog razgovora između Kiše i Almira, koji smo snimili, uz Kišino dopuštenje. Također, snimili smo i automobil kojim je Kišo došao na pregovore. Prema našim informacijama, koje je potvrdio i Miroslav Brkan Kišo, taj automobil pripada njegovom sinu, Juri Brkanu, gradonačelniku Makarske.

Miroslav Brkan Kišo, radi lakše komunikacije s pripadnicima balkanskog podzemlja, posjeduje nekoliko bosanskih i hrvatskih brojeva mobitela. MUP Republike Hrvatske, PNUSKOK i SOA, mogu lako utvrditi sve njegove kontakte. Na licu mjesta, pred očima i ušima novinara, Kišo je razgovarao i stavio na razglas, nekoliko ključnih figura lanca kradljivaca i švercera radnih vozila i strojeva. Što se tiče samog gradonačelnika, zasad nemamo nikakvih saznanja da je upleten u poslove ove međunarodne kriminalne organizacije, ali navodno je sudjelovao u nekim ružnim incidentima.

Kaznena djela i nasilni incidenti povezani s članovima obitelji Brkan

Makarski portal „Mega-media“, objavio je svojedobno priču o fizičkom napadu na ratnog vojnog invalida Damira Beroša.

„Jure Brkan je kao jedan od najistaknutijih makarskih HDZ-ovaca, tadašnji gradski vijećnik u ljeto 2015. godine premlatio Hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Makarske D.B., a u divljačkom napadu pomogao mu je još jedan muškarac. Tako su Jure Brkan i njegov pomagač istukli hrvatskog branitelja, pritom i teškog invalida dokrajčivši ga dok se ovaj u bolovima previjao na asfaltu. Dvije godine kasnije, Jure Brkan ispostavlja se kao najkvalitetniji HDZ-ovac u Makarskoj te ističe kandidaturu za gradonačelnika.“ – piše spomenuti portal. Cjeloviti tekst, dostupan je na sljedećem linku.

Jure Brkan, napadač na ratnog vojnog invalida usudio se čestitati Dan hrvatskih branitelja?!

Tokom pisanja ovog teksta, dobili smo informaciju da je Miroslav Brkan Kišo, u nedjelju predvečer, pušten iz policije. Postoje određene strahovi, da je u pitanju politička intervencija.

Naime, nije tajna, da su predsjednik Vlade Andrej Plenković i gradonačelnik Makarske Jure Brkan, osobni prijatelji. Naravno, to ne znači da je Plenković osobno utjecao na postupanje policije, no svakako je zanimljivo, da su Brkana starijeg, odmah pustili na slobodu. Isto tako, nisu pokrenuli mehanizme osiguravanja lokacija na kojima se nalaze ukradeni strojevi i vozila. Na neki način, pasivnim pristupom, olakšalo se kriminalcima premještanje vozila na drugu lokacije. Ali, dokaza je previše. Kako bi pomogli policiji, objavljujemo snimku iz zraka lokacije u Lužanima pored Slavonskog Broda. Na tom mjestu, nalazi se dio ukradenih vozila. U Vinkovcima se nalazi još jedna lokacija. Najvećim brojem korisnih informacija, barata Miroslav Brkan zvani Kišo. Nažalost, postoji opasnost, kako će fokus dijela policije biti na zaštiti oca gradonačelnika Makarske, umjesto na brzoj i odlučnoj akciji, zajedno s policijama susjednih država, protiv međunarodne kriminalne organizacije kradljivaca radnih strojeva i vozila.

Novinare znaju optuživati da se koriste nepouzdanim izvorima, no u ovom konkretnom slučaju, novinar se našao kao akter zbivanja i svjedok upletenosti Miroslava Brkana zvanog Kišo, oca HDZ-ovog gradonačelnika Jure Brkana, u međunarodni lanac preprodaje ukradenih vozila. Ovom prilikom, objavljujemo samo dio dokaza. Nadamo se, kako će naša saznanja i otkrića, pomoći daljnjoj istrazi.

Snimku razgovora možete preslušati OVDJE: AUD-20190211-WA0019

Dnevno.hr
Dnevno.hr
Dnevno.hr

Autor:Marin Vlahović
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.