Dusko Marusic/Pixsell

(FOTO) ‘ULJANIK NIJE TITANIK’: U Puli održan ogroman prosvjed ljutitih radnika i njihovih sugrađana

Autor: Dnevno.hr/Hina

Radnici pulskog brodogradilišta Uljanika u petak su treći dan u štrajku, koji će, kako kažu, trajati do ispunjenja zahtjeva za isplatom plaće, nakon okupljanja unutar brodogradilišta ponovno su krenuli u prosvjedni hod ulicama Pule, a  pridružio im se i velik broj građana.

Prosvjedna povorka se najprije zaustavila na Forumu pred zgradom Gradske uprave tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić, koji to međutim nije učinio.

Nezadovoljstvo su pritom usmjerili  i prema lokalnoj vlasti, pa se u nekoliki navrata čulo skandiranje “IDS lopovi” i “Mafija, mafija”, ali i “Nećemo Končara”.

Uputili su se zatim i prema zgradi Istarske županije, a župan Valter Flego rekao im je – ‘svi smo mi na istoj strani, država treba dati novce’.

 Nezadovoljni radnici Uljanika zgradu Županije prolili su zatim vodom i pivom.

Radnici su ponovo zatražili smjenu Uprave Uljanika koja se ni danas nije obratila ni spustila među radnike. U jednom trenutku skupina štrajkaša je pokušaja uči u zgradu Uprave, ali su ulazak u nju spriječili pripadnici policije.

Radnici Uljanika štrajku zbog neisplate plaće za srpanj, koja im je trebala biti isplaćena do 15.kolovoza.




U četvrtak kasno popodne u Vladi je održan odvojeni sastanak s predsjednikom uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i Dankom Končarem, vlasnikom Kermas energije, koja je potencijalni strateški partner Uljanika.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je po završetku kako Danko Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta.

“Modalitet koji u ovom trenutku nudi gospodin Končar kao strateški partner nije pomoć Uljaniku u gotovom novcu, unutar kojeg bi se u osiguranju takve vrste pozajmice mogla osigurati plaća za radnike Uljanika i 3. maja”, rekao je Horvat nakon odvojenih sastanaka.




S druge strane, Horvat kaže kako su očekivali, a što se nažalost nije dogodilo, da uprava Uljanika prezentira neki svoj model unutar kojeg bi se moglo, prije samog kretanja u restrukturiranje brodogradilišta, osigurati barem jedna ili dvije plaće kojima bi se anulirala trenutna situacija u Uljaniku.

Također je rekao da Končar u strateškom partnerstvu nudi svoju viziju razvoja brodogradnje na prostoru 3. maja i Uljanika, no kako u ovom trenutku “nema i ne želi osigurati financijski aranžman kojim bi se i prije samog verificiranja plana restrukturiranja krenulo u osiguranje potrebnih sredstava za plaće radnicima”.

U vlasničkoj strukturi Uljanika oko 47 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7 posto CERP-a (HZMO) itd.

Autor:Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.