Kastela, 130719. Zracna luka Split-Kastela. Novi terminal u splitskoj zracnoj luci danas je svecano otvoren u nazocnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovica i ministra prometa Olega Butkovica. Povrsina novog terminala tri puta je veca od starog a investicija je stajala oko450 milijuna kuna. Na fotografiji:direktor zracne luke Luksa Novak, premijer Plenkovic, ministar Butkovic. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

(FOTO) Svečano otvoren novi terminal splitske zračne luke Resnik

Autor: Dnevno

Danas je svečano otvoren novi terminal splitske Zračne luke u Resniku u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića, i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića.

Ovim proširenjem cijeli putnički terminal Zračne luke dobio je dodatnih 34.500 četvornih metara, što ukupno čini 46.000 kvadrata. Investicija je ukupno vrijedna 450

milijuna kuna.

Novi terminal imat će vršno opterećenje do 2500 putnika u satu, ugrađena su 32 nova šaltera za registraciju putnika i 10 za samoregistraciju, kao i automatizirani sustav za zaštitni pregled predane prtljage.

Korisnicima usluga zračne luke na raspolaganju je i novoizgrađeni autobusni terminal površine gotovo tri tisuće kvadrata, s 50 parkirnih mjesta za autobuse, te 900 parkirnih mjesta za automobile.

Ovaj autobusni terminal po vrijednosti je svrstan među najznačajnije na nacionalnoj razini, a po složenosti i strukturi u rang terminala zračnih luka u Zagrebu i Dubrovniku.

Realiziran na ukupnoj površini od gotovo 80 tisuća kvadrata, splitski je projekt donio poboljšanje infrastrukture zračne luke, povećanje kapaciteta, povećanje sigurnosti putnika i zaposlenih, povišenje kvalitete usluga, a ne treba izostaviti ni stvaranje uvjeta za organizaciju zračne luke sukladno schengenskim kriterijima, kao i onima međunarodnog i unutrašnjeg prometa.

Navedeni kapaciteti, uz ne prevelike tekuće izmjene, dovoljni su za idućih dvadesetak godina, a spremni su za prijem, odnosno otpremu do 5 milijuna putnika godišnje.

Splitska zračna luka iz godine u godinu bilježi sve bolje brojke što se dolazaka putnika i turističkog prometa tiče. Tako je lani kroz splitsku Zračnu luku Resnik prošlo više od 3 milijuna ljudi,  a ove se godine očekuju još bolje brojke. Iz vodstva zračne luke očekuju da u ovoj godini kroz nju prođe i više od 3, 3 milijuna putnika.

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.