Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

(FOTO) SRAMOTNI GRAFITI U SUPETRU NA BRAČU: Gradonačelnica jasno: ’Treba usuglasiti da je ’ZDS’ govor mržnje’

Autor: Dnevno

Gradonačelnica Supetra na Braču, Ivana Marković pridružila se Bojanu Glavaševiću te na svom Facebook profilu objavila sramotne grafite napisane na nekoliko zidova u Supetru, a koji su kao takvi govor mržnje.

“Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krv četnika iz mira”, stoji na jednom grafitu, a isti se pojavljuje i u drugim dijelovima grada. Istaknuta je i izjava “Za dom spremni” na jednom zidu, a zbog svih njih gradonačelnica je posramljena.

“Kad se ovakvi grafiti pojave u mom rodnom gradu osjećam prije svega sramotu. Sramotu radi ovakvih natpisa koje odmah uklonimo. Inače, grafiti su se redovno počeli pojavljivati nakon sramotne epizode u Supetru. Udovoljavanje radikalnoj desnici, netrpeljivost i mržnja sa ovih zidova preselila se i doslovno eksplodirala prije par dana u samom centru Zagreba i to ispred Vlade i Sabora. Eksplodirala je ispred onih koji su to svih ovih godina ignorirali, prešutno prihvaćali i pametno koristili da bi dospjeli na vlast. Ispred onih koji su svojim ignoriranjem dopustili da se ovaj prilagodljivi fašizam lagano useli u društveni prostor Hrvatske. Danas se premijer zbog te eksplozije vozika u vozilu od 6 milijuna kuna i govori o gnijezdu mržnje.

Suzbijanje govora koji potiče radikalizaciju i mržnju moguće je jedino osudom i kažnjavanjem. Prvi korak je usuglašavanje da je protuustavni pozdrav “za dom spremni” govor mržnje i da u tom slučaju nema nikakvog dvostrukog kriterija i toleriranja u “iznimnim” i “prigodnim” situacijama. Sukladno tome nužno je na najdrastičniji način sankcionirati govor mržnje i svako ovakvo pisanje.

Kako sam napisala na početku ovog teksta, sram me ovih natpisa, ali na njih treba ukazivati s ciljem upozoravanja na stanje u društvu jer blagonaklonost društva spram ovakvih poruka dovodi do sve veće normalizacije mržnje i nasilja u društvu. Bojan Glavašević nije da nemam u inbox ali ovo je više javno”, napisala je.

 

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.