fbpx
MORH

(FOTO) Spašena Britanka koja je s kruzera pala u more: MORH objavio fotografije

Autor: Dnevno.hr

Pripadnici ophodnog broda Obalne straže RH "Cavtat" u nedjelju su u akciji potrage i spašavanja spasili britansku državljanku koja je pala u more s kruzera "Norvegian star" u području ZERP-a RH, priopćeno je iz Ministarstva obrane

Britanka je s kruzera pala u more u subotu oko ponoći, a snage Obalne straže RH – ophodni brod “Cavtat” i zrakoplov PC-9,  u potragu su krenuli u svitanje oko 6,30 sati na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka.

Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9,40 sati uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca, u 9,45 sati žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH.

Spašena Britanka je, obzirom na dobro zdravstveno stanje, brodom prevezena u Pulu.


Ophodni brod “Cavtat” pronašao ju je na oko 1300 metara udaljenosti od mjesta nesreće te 60 nautičkih milja od luke Vargarola iz koje je isplovio u potragu.

Zapovjednik broda poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao: Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i  uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda.

U istu potragu bili su uključeni i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.