Zagreb.info

(FOTO) Snimljene sferne kamere iz garderobe u ZARI! Jesu li nas cijelo vrijeme snimali?

Autor: Zlatko Govedić

Krajem kolovoza prošle godine na društvenim mrežama su se pojavile fotografije nadzornih kamera iz ZARA trgovine u Zagrebu u Ilici. Osoba koja je snimila kamere iskazala je pritom bojazan kako kamera snima garderobu, odnosno kako može snimati osobe dok se u istoj prevlače s obzirom da su fotografije napravljene iz garderobe. Ubrzo se pojavila bojazan među ostalim kupcima kako ovakvih kamera ima i u ostalim trgovinama.

Najprije smo sami otišli provjeriti je li zbilja tome tako i možemo li i sami vidjeti iz garderobe navedene kamere. Pokazalo se točnim, javlja Zagreb.info.

Zbog svega smo odmah kontaktirali ZARA trgovine  te smo dobili sljedeći odgovor:

“Napominjemo da se kamera koja je prikazana u poslanim fotografijama koristi isključivo u sigurnosne svrhe, te samo i specifično čuva blagajnu trgovine. Žao nam je ukoliko je poslana fotografija mogla dovesti bilo koga do pogrešne percepcije”.

Poslali smo upit i Hrvatskom cehu zaštitara koje smo zamolili za mišljenje o kakvom je uređaju riječ, kao i pojašnjenje zakonskih odredbi što se tiče postavljanja kamera u trgovinama:

“Na osnovi Vaših poslanih fotografija, doima se da se radi o nadzornoj kameri. No je li kamera unutar kupole koja se vidi na slici, ne možemo znati, kao što ne možemo znati u kojem je pravcu ista usmjerena. Isto tako ne znamo ima li uopće unutra  kamere i ako ima, radi li”, pojasnili su iz Ceha, te dodali kako je snimanje kabina za presvlačenje u suprotnosti sa Zakonom o privatnoj zaštiti.




“Sukladno Zakonu o privatnoj zaštiti, nadzorni sustav može ugraditi samo ovlaštena tvrtka za poslove privatne zaštite, a na temelju prethodno izrađenog projekta. Nakon ugradnje nadzornog sustava njime upravlja naručitelj ove usluge”, pojasnili su nam iz Ceha uputivši nas na Ministarstvo unutarnjih poslova RH – Sektor za inspekcijske poslove.

Od izvora (podaci poznati redakciji) pritom smo dobili informaciju kako fotografirani tip kamere nije moguće fiksirati kako bi snimale samo jedan kut, već da iste snimaju, kada su u funkciji sve u krugu 360 stupnjeva i upravo tu informaciju bilo je potrebno dodatno provjeriti.




Upit smo poslali Agenciji za nadzor i zaštitu osobnih podataka, a ubrzo je stigao prvi odgovor.

“Agencija za zaštitu osobnih podataka, kao nadzorno tijelo u Republici Hrvatskoj, provest će nadzor u trgovini Zara, na adresi Ilica 30 u Zagrebu, kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice”, odgovoreno nam je.

Nakon nešto više od četiri mjeseca dobili smo konačan odgovor.

“Agencija za zaštitu osobnih podataka, 28. kolovoza 2020., provela je nadzornu provjeru u trgovini Zara, na adresi Ilica 30, Zagreb, pri čemu je utvrdila zaprimljene navode o postojanju sporne kamere iznad kabina za presvlačenje te o tome sastavila službenu bilješku.

Dana 11. rujna 2020., ovlašteni službenici Agencije proveli su najavljeni nadzor u predmetnoj trgovini te su fotografirane sve kamere u trgovini, izvršen je uvid u postavke videosnimača i zahvat kamera (posebice sporne kamere postavljene iznad kabina za presvlačenje). Tom prilikom utvrđeno je da sporna kamera, koja je postavljena iznad kabina za presvlačenje, svojim usmjerenjem objektiva zahvaća samo dvije blagajne, kao i prostor ispred njih te ne zahvaća kabine za presvlačenje. Tada je sastavljen i zapisnik u kojem je voditelju obrade naložena dostava dokumentacije o ugradnji i održavanju predmetnog videonadzornog sustava te druge dokumentacije o obradi osobnih podataka.

Voditelj obrade je dostavom dokumentacije i dodatnog očitovanja od 25. rujna, 23. studenog i 07. prosinca 2020. godine, između ostale zatražene dokumentacije, priložio fotografije i  izvijestio Agenciju da je izvršio zamjenu sporne kamere te sfernu kameru zamijenio usmjerenom, kako bi uklonio i vizualni dojam kupaca da ih se snima za vrijeme boravka u kabinama za presvlačenje, unatoč činjenici da je tijekom nadzora utvrđeno da sporna kamera zahvaća blagajne i prostor ispred njih te ne zahvaća kabine”, odgovorili su iz AZOP-a.

Kako stoji u odgovoru, sumnja kako su nadzorne kamere snimale u krugu od 360 stupnjeva, nije točna, no ista je ipak bile zamijenjenja. Naime, iako AZOP to specifično ne navodi, dokazano je kako je riječ o sfernoj kameri, odnosno kameri koja ima mogućnost snimanja 360 stupnjeva.  Svakako je na taj način osim vizualnog dojma prema kupcu, osigurana i nemogućnost eventualne zlouporabe sferne kamere.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.