FOTO: Seljaci blokirali cestu: Gle, Čobi, ima nas više od 2-3 tipa

Autor: Hina/dnevno.hr

Seljaci zahtijevaju jeftiniji plavi dizel, legalizaciju farma za nula kuna, kamate od najviše 4 posto, da se ovrhe ne odnose na potpore, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. te da ova godina ne bude referentna godina.

U Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji na raskrižju ceste koja vodi prema Našicama i Slavonskom Brodu u 11 sati počeo je seljački prosvjed s 30-ak traktora i drugih strojeva, a vozila i dalje pristižu.

Po riječima predsjednika Koordinacije seljačkih udruga Dragutina Dukića, na prosvjedu sudjeluju samo seljaci iz Požeško-slavonske županije jer je s ostalim županijskim seljačkim udrugama dogovoreno da će se oni postupno priključivati svaki na svom području.

Ministar Čobanković je oko 11 sati nazvao Dukića i zatražio da se ne blokira prometnica na raskrižju cesta ka Slavonskom Brodu, Našicama i Požegi, ali seljaci su ipak to učinili.

Seljaci iz Ludbrega u Varaždinskoj županiji i Garešnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji oklupljaju se i najavljuju kako će također traktorima blokirati prometnice.

– Ministar je rekao da isplata poticaja kreće već danas za 2-3 županije, no nije stvar samo u poticajima jer problemi su puno veći – rekao je Dukić.

‘Na cesti ostajemo dok se ne ispune naši zahtjevi’

Čobanković je najavio kako će u Ferovac doći u utorak u 18 sati, a seljaci mu poručuju da će ga čekati, iako su ga čekali prije tjedan dana kod predsjednika Josipovića gdje se nije pojavio.




Dukić je na početku prosvjeda istaknuo i da seljake podupire i Sindikat seljačkih udruga u kojem su najavili sudjelovanje u prosvjedima te da će se u Osječko-baranjskoj županiji prosvjedi početi održavati u srijedu.

– Od naših zahtjeva nećemo odustati i na cesti ostajemo dok se ne ispune naši zahtjevi, ponovio je Dukić, dodavši kako se vrlo brzo na cestama može očekivati više tisuće traktora i prosvjednika.

Među ostalim seljaci zahtijevaju jeftiniji plavi dizel, legalizaciju farma za nula kuna, kamate od najviše 4 posto, da se ovrhe ne odnose na potpore, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. te da ova godina ne bude referentna godina.




Dukić je naglasio kako traže da se u Hrvatskoj što hitnije izradi i donese strategija poljoprivredne proizvodnje, s naglaskom na domaću proizvodnju jer, kako je rekao, dosta je uvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane koji hrvatskog seljaka isključuje, a očito pogoduje uvoznom lobiju.

Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.