FOTO: SDP-ovci iznervirali HDZ-ovce, Jovanović se ispričao: Bit ću blaži

Autor: M.S.

Saborska rasprava pokazala je koliko je preplaćena naša zakonodavna i izvršna vlast. U stilu Luke Bebića, koji je svojevremeno predsjedao u korist svoje stranke, danas je djelovao Nenad Stazić. Prepucavanje koje nije pomoglo nijednom stanovniku Hrvatske hvalevrijedno je ovjenčao Vinković iz HDSSB-a, zaključkom: 'HDZ jednako SDP'.

Željko Jovanović se ponovno našao na piku HDZ-u, čiji su zastupnici u Saboru zatražili njegovu ostavku, odnosno glasanje o nepovjerenju. Jovanović po njima nije primjerena osoba za obavljanje dužnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta, navodeći puno razloga za takav zahtjev, od načina vođenja svojeg ministarstva do vrijeđanja.

– Ministar je potpuno potplanirao sredstva da njegovo ministarstvo dostojno funkcionira, prema našem mišljenju sredstva za plaće potplanirana su za 350 milijuna kuna i postavlja se pitanje kako misle ispunjavati svoje obveze. Bojim se da će se ponoviti situacija iz 2003. godine kada Vlada nije ispoštovala kolektivne ugovore pa su stigle gomile tužbi zbog kojih smo morali isplatiti dodatne milijune kuna iz proračuna – optužila je Kosor.

Ipak, kao glavni razlog je predsjednica kluba zastupnika HDZ-a, Jadranka Kosor, navela to što ministar ne potiče kulturu dijaloga, poštovanja, međusobnog uvažavanja i svega onoga što je ugrađeno u Ustav i zakone.

Kosor ‘pije svoj otrov’

– Ministar je Sabor i sve zastupnike nazvao kokošinjcem, a Vlada je na to odgovorila da se koristio ‘slikovitim stilom izražavanja’ te da nije Sabor nazvao kokošinjcem. Ministar mora braniti prava, ugled i dignitet svakoga, a ne vrijeđati nas i slati krivu poruku mladima – rekla je Kosor. Podsjetila je i da je Jovanović dužnosnicima Hrvatskog nogometnog saveza poručio da se pogledaju u ogledalo i pljunu u ono što vide.

Ministar obrazovanja, prema procjeni HDZ-a, ne smije tako govoriti jer se šalje kriva poruka mladima. No Jovanović većinu optužbi odguruje i poručuje, što se tiče vođenja Ministarstva znanosti i obrazovanja:

– Deset godina odnosa prema znanosti i obrazovanju najbolje opisuju tri parole: ‘Kilogram mozga – dvije marke’, ‘Tko je jamio, jamio’ te ‘Tko ima novca, neka plati, a tko nema, neka uči’. To mi želimo promijeniti. Moj ministarski mandat nije priprema za predsjedničke izbore, ja govorim istinu i samo istinu, nekome se to neće svidjeti, ali ja ne odustajem od nje – rekao je Jovanović.




Da ‘ministar ima specifičan način izražavanja koji nije uvredljiv’, ustvrdio je u Jovanovićevu obranu IDS-ovac Damir Boljunčić. Javio se i Igor Dragovan iz SDP-a, te podsjetio da su za vrijeme HDZ-ove vlade zastupnici njegove stranke tražili ostavku tadašnje premijerke Kosor. Zbog argumentiranih razloga, ističe Dragovan, a ne zbog politikantstva koje prakticira HDZ.

I tada je krenulo prepucavanje nalik onome u kafićima, koji često završavaju intervencijom policije. Ipak, policija u slučaju ovakvog prepucavanja, parlamentarnog ali potpuno nevažnog za budućnost ili boljitak Hrvatske, radi na zaštiti. Sve je počelo Dragovanovim smiješkom dok mu je uzvraćao Josip Salapić, HDZ-ovac.

Sjećate li se Bebića, Šeksa i Stazića?




– Ovo nije smiješno, situacija u Hrvatskoj nije smiješna. Da se vas pita, ne bi bilo ni HDZ-a ni slobodne Hrvatske – ocijenio je Salapić.

Predsjednik Sabora Nenad Stazić, intervenirao je.

– Zbog ovoga što ste sad rekli, ja vam izričem opomenu – obratio se Salapiću.

Kosor nije propustila priliku da digne glas.

– Nitko ne može nikome u ovoj sabornici govoriti da zaveže. To morate spriječiti – rekla je Staziću.

Javio se i Zoran Vinković iz HDSSB-a, koji se založio za ostavku čitave Vlade, a ne samo Jovanovića.

– Stvarni razlozi za to ne bi trebale biti slikovite izjave ministra u medijima nego program ove vlade, ne onaj napisani koji je većina prihvatila u Saboru nego onaj stvarni koji je sada na djelu. Plan 21 samo je mrtvo slovo na papiru, program koji je prihvaćen u Saboru čista je prevara hrvatskih birača i zastupnika – kazao je Vinković, govoreći i da je Vlada krenula putem neoliberalizma, na kojem ‘velike ribe jedu male’, sa zaključkom ‘HDZ jednako SDP’.

Goran Beus Richembergh iz HNS-a se ponovno obrušio na HDZ, s pitanjem o tome tko su oni da vladajuće poučavaju pristojnom govorenju.

Jovanoviću na kraju dosadilo?

– Zar ona stranka koja nas je pozivala stokom sitnog zuba, koja nas je nazivala budalama, pijancima, komunjarama, udbašima, poručivali da se držimo štange, a sad nas uče ponašanju – pitao je Richembergh.

Još nekoliko zastupnika ništa manje konstruktivnim riječima začinilo je raspravu, što je potaknulo Jovanovića na ispriku koja će teško zadovoljiti HDZ.

– U nekim svojim istupima možda sam bio presnažan u riječima i ispričavam se ovim putem ako sam bilo koga time povrijedio, ali kad god prepoznam nerad, neodgovornost i korupciju, ostat ću jednak. Možda ću paziti da budem blaži u izričaju, ali nikada neću prešutjeti nerad, nezakonitosti, neodgovornost, korupciju i kriminal – zaključio je Jovanović.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.