fbpx
Foto: Dnevno.hr

(FOTO) ‘PROŠAO SAM RAT, ALI OVAJ PRIZOR JE STRAŠAN’: Župan u šoku kada je vidio posljedice tuče. Uništen je svaki krov i plastenik u općini, svi usjevi

Autor: Dnevno.hr

Snažno nevrijeme je u srijedu u poslijepodnevnim satima zahvatilo sjever Hrvatske, a jaka kiša i tuča veličine oraha padala je na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Najgore je na istoku Varaždinske županije u općini Veliki Bukovec gdje su oštećeni brojni objekti te u općini Hum na Sutli. Sva trojica župana najavila su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljnjih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda.

Snažno nevrijeme praćeno tučom izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća. Na području općine Veliki Bukovec je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen. Iz Centra 112 u Krapinsko-zagorskoj županiji navode da od građana dobivaju pritužbe i dojave o oštećenim krovovima i razbijenim automobila. Nevrijeme je trajalo desetak minuta.  Jedan Varaždinac komentirao je da kao da padaju granate s neba.


Tuča je pogodila i dijelove Podravine, a posebno su na udaru bila sela uz Dravu i Šodericu – Legrad, Đelekovec i Selnica Podravska. Mještani se žale na štetu, kažu da je tuča bila veličine oraha, a ponegdje čak i veličine manjih jabuka. Za sada se još uvijek ne zna koliko je šteta, no, ali mještani kažu, tamo gdje je padala štete na usjevima su štete totalne, a osim usjeva stradali su i pojedini prozori, kao i  automobili.

Varaždinski župan Anđelko Stričak obišao je Općinu Veliki Bukovec i objavio fotografije nastale štete.

“Tuča kakvu ovaj kraj ne pamti, između ostaloga, sami mještani kažu da se ovakvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov u općini, plastenike, staklenike, usjeve. Prošao sam Domovinski rat, nagledao se uništenih objekata, ali ovi uništeni plastenici djeluju strašno. Jedina sreća je da tada u njima nije bilo nikoga, jer bi u protivnom sada govorili o ozlijeđenima i mrtvima. Inače Općina Veliki Bukovec je poznata po cvjećarske proizvodnji, odnosno ovdje se proizvede 50 % hrvatskog cvijeća. Stoga možemo reći da je ovo nevrijeme uništilo pola hrvatske cvjećarske proizvodnje.

U narednim danima općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda utvrđivati će štetu i dati prijedlog Varaždinskoj županiji da se proglasi elementarna nepogoda prouzročena tučom što ćemo i učiniti i potom iznači način da pomognemo unesrećenima. Osim područja općine Veliki Bukovec koliko mi je do sada javljeno nastradala su područja uz granicu sa Slovenijom, tj. područja gradova Varaždin i Lepoglava, te općina: Bednje, Donje Voće, Maruševca, Cestice, Vinice, Petrijanca, Velikog i Malog Bukovca”, napisao je Stričak.

Prema najavama meteorologa sutra će biti barem djelomice sunčano. U unutrašnjosti u prvom dijelu dana oblačnije, a malo kiše moguće je uglavnom na istoku. Poslijepodne ponajprije u gorju te u unutrašnjosti Istre mjestimice može biti lokalnih pljuskova i grmljavine.
Dnevno.hr
Dnevno.hr
Dnevno.hr
Dnevno.hr
Dnevno.hr

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.