Zoran Stupar

FOTO: Promocija vrijednosti Domovinskog rata kroz makete

Autor: Dražen Krajcar

Izloženo je više od 35 diorama, vinjeta i maketa tenkova, oklopnih vozila, zrakoplova, brodova i figura u različitim mjerilima. Značajno je napomenuti da je svaka izložbena maketa rađena prema autentičnim fotografijama i drugoj arhivskoj građi.

U zagrebačkom Tehničkom muzeju do 18. studenog možete pogledati zanimljivu, i nesvakidašnju, izložbu, maketa na temu Domovinskog rata ‘Oluja u minijaturi’.

Izložbu je organizirala Udruga za promicanje povijesti, umjetnosti i tehničke kulture ‘Signum laudis’, a na njoj možete vidjeti radove devetnaestorice maketara iz nekoliko hrvatskih gradova. Želja organizatora je djeci i odraslima kroz makete približiti Domovinski rat i oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju ‘Oluja’. Autori maketa izložbu su posvetili svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu.

Izloženo je više od 35 diorama, vinjeta i maketa tenkova, oklopnih vozila, zrakoplova, brodova i figura u različitim mjerilima. Značajno je napomenuti da je svaka izložbena maketa rađena prema autentičnim fotografijama i drugoj arhivskoj građi.

Izložba je već bila postavljena u Kninu, Šibeniku i Sisku, a ova zagrebačka dopunjena je novim izlošcima i drugim sadržajima poput predavanja, promocija, projekcija i radionica.

Kako su nam rekli u Tehničkom muzeju posjećenost izložbe je vrlo dobra, a posebno ih veseli organizirani dolazak učenika zagrebačkih škola.

Više o samoj izložbi i cijelom projektu razgovarali smo sa autorom cijelog koncepta Tihomirom Bregarom.

Kako je nastala izložba ‘Oluja u minijaturi’?

– U promišljanju raznih projekata, čiji je nositelj udruga ‘Signum laudis’, još 2010. godine rodila se ideja izložbe maketa na temu Domovinskog rata kojom bi se obilježila petnaesta godišnjica akcije ‘Oluja’. U razradu ideje, odnosno u potragu za maketarima koji su već izradili makete na temu Domovinskog rata, krenuo sam u suradnji s prijeteljem i kolegom Željkom Pračićem. Više manje na maketarskoj sceni Hrvatske svi se poznajemo. Poneke makete ciljano su izrađene za izložbu, a uz nevažne iznimke svi su se rado odazvali našem pozivu. Također, cilj je bio okupiti autore iz čitave domovine, različite generacijski, po profesiji i na svaki način, ujedinjene u jednom cilju promocije i pravilnog vrednovanja Domovinskog rata.

Počeci su bili teški?

– Da, prvotno ideja je bila prezentirana Gradskom muzeju Karlovac u sklopu međunarodnog projekta koji nažalost nije saživio. Nakon što mi je bilo jasno da projekt mogu isključivo samostalno realizirati, pripremio sam ga i krenuo u lobiranje u ime Udruge. Tada je već nažalost ostalo vrlo malo vremena do petnaeste obljetnice, ali je zahvaljujući tadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću projekt skromnim sredstvima izvanredno podržalo njegovo ministarstvo, a pri realizaciji kataloga pomogao je g. Ante Nazor, odnosno njegov Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Prva izložba bila je u Kninu?

– Tako je, a nakon toga smo s projektom gostovali u Šibeniku i Sisku. Izložbe su realizirane samo zahvaljujući pomoći galerija i muzeja gdje smo gostovali te suorganizatora. isključivo uz pomoć galerija i muzeja gdje je gostovao i suorganiztora (na web stranicama piše točno). Mnogim gradovima i galerijama diljem Hrvatske nudio sam projekt, pa tako i Vukovaru, ali gotovo nitko nas nije želio ugostiti.

Kako je došlo do suradnje sa Tehničkim muzejom?

– U muzeju su prihvatili našu ponudu nakon čega su dobili minimalna sredstva od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Naglašavam da je aktualna izbložba prije svega organizirana uz mnogo entuzijazma, truda i mojeg osobnonog odricanja, uz svesrdnu pomoć obitelji, kolega i dobrih ljudi te uz malobrojne donatore.

Vrlo važno je spomenuti pomoć i suradnju koju smo uspostavili s g. Mariom Werhasom, novim ravnateljem Vojnog muzeja Ministarstva obrane i s njegovom institucijem. Za pohvalu je napose jer ranije od MORH-a nismo bili u stanju dobiti traženu logističku pomoć da bi izložba mogla gostovati po hrvatskim gradovima. Tražili smo samo prijevoz. Uz to nastavljamo surađivati i s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata.

Vaša udruga priprema i nove projekte?

– Mnogo ih je u pripremi, a najveći je časopis ‘Signum laudis’ za militariju, vojnu povijest i maketarstvo. Da bi časopis živio mora biti tržišno orjentiran i stoga je zamišljeno da prvenstveno bude na engleskom jeziku. Ciljevi svih projekata isti su, ali uprkos trudu i apliciranju na mnogo natječaja hrvatske institucije uopće nemaju razumjevanja za moje projekte. U zemlji poput Hrvatske takvi projekti itekako mogu biti u službi promocije naše povijesti, ali čak i oplemeniti turističku ponudu.

Na kraju što očekujete od ove izložbe, i jeste li zadovoljni posjetom?

Želimo da ‘Oluja u minijaturi’ bude primjer i poticaj da se i u teškim vremenima umjesto kukanja treba prihvatiti posla i osloniti se na vlastite snage, ako već nedostaje podrške gdje bi je trebalo biti. Poticaj je to za neke druge projekte i primjer da se može učiniti nešto pozitivno.

Uz to želimo i promovirati sam maketarski hobi te time doprinjeti borbi protiv ovisnosti kod mladih. Pojećenonošću sam izrazito zadovoljan jer raste iz dana u dan, a i reakcije na izložbu i cijeli projekt zasad su samo pozitivne.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.