FOTO: Premijerka zavirila iza rešetaka glinskog zatvora

Autor: hina

To je doprinos ispunjavanju standarda za koji smo se odlučili kao buduća članica EU-a, ali i pobljšanja standarda onih koji su se ogriješili o zakon, poručila je premijerka.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor bila je danas na otvorenju nove zgrade za smještaj zatvorenika Kaznionice u Glini, vrijedne 60 milijuna kuna, u kojoj će se moći smjestiti 420 zatvorenika, a omogućit će i otvaranje 127 novih radnih mjesta.

To je povećanje kapaciteta za 12 posto, a riječ je o šest odjela na tri kata čija je gradnja trajala tri godine.

U prigodnome govoru premijerka Kosor je istaknula da se time okreće važna stranica u hrvatskome pravosuđu u vezi sa završetkom pregovora s Europskom unijom i zatvaranjem Poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima.

– To je doprinos ispunjavanju standarda za koji smo se odlučili kao buduća članica EU-a, ali i pobljšanja standarda onih koji su se ogriješili o zakon. Investicija je značajna u uvjetima zamrzavanja rashoda državnog proračuna i smanjenja mnogih prava, ali nam je pravosuđe na prvome mjestu – istaknula je Kosor.

– Poglavlje 23 zahtijevalo je mnogo promjena i reformi, učinili smo golem napor i mislim da se može uspješno zatvoriti -poručila je i dodala kako vjeruje da će to biti o roku koji si je Hrvatska postavila kao cilj.

Napomenula je da su doneseni Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o sprječavanju sukoba interesa. S tim u vezi, istaknula je kako javnosti trebaju podastrijeti račun i imovinu svi oni koji misle sudjelovati u pralamentarnim izborima, a oni koji to ne mogu – neka odustanu.

– Borba protiv korupcije i kriminala je nepovratan proces i više ništa neće biti kao prije, a u toj borbi moramo biti neumorni i ne smijemo se nikoga prestrašiti – poručila je Kosor.




Poboljšanje uvjeta za zaposlenike i zatvorenike

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je da je otvaranje novog dijela Kaznionice rezultat akcijskog plana i rada vlade, dodajući da će znatno pridonijeti poboljšanju uvjeta rada zaposlenika i životu zatvorenika.

Napomenuo je da su zatvorski kapaciteti s 3350 mjesta nedovoljni budući da je u njima smješteno više od 5000 zatvorenika. Naglasio je važnost da se oni čije je ponašanje bilo društveno neprihvatljivo nakon izdržavanja kazne uključe u svakodnevni život.




U tom smislu, ministar Bošnjaković najavio je osnivanje uprave za probaciju.

Načelnik Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Branko Peran rekao je da će se u novi odjel glinske Kaznionice prebaciti dio zatvorenika iz starog dijela te iz drugih kaznionica. Novom zgradom rasteretit će se kapaciteti i kazne će se izdržavati po najvišim standardima već od idućega tjedna, najavio je Peran.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je kako se u Zagrebu namjerava dograditi zatvor za 360 novih mjesta, a na području Šibenika namjerava se izgraditi zatvor i kaznionica za 1230 zatvorenika. Nakon putpune uspostave sustava probacije, moglo bi se reći da je zatvorski sustav potpuno rasterećen, a to se očekuje do 2015. godine.

Upraviteljica glinske Kaznionice Katica Dašljević-Tomić rekla je da je trenutačno na izdržavanju kazne 400 zatvorenika i da dosad nije bilo većih izgreda zbog prenapučenosti.

No, dodala je, novi odjel omogućit će bolje uvjete smještaja zatvorenika s višim standardom.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.