Domagoj Opačak/Facebook Kolinda Grabar Kitarović

(FOTO) Predsjednicu oduševljeno dočekali u Australiji, pogledajte susret s Hrvatima!

Autor: Hina/T. P.

Neskrivenu sreću zbog predsjedničinog posjeta najbolje prikazuju fotografije objavljene na službenim stranicama Ureda predsjednice i Facebook stranici Predsjednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se u nedjelju prvi dan službenog posjeta Australiji susrela s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom katoličkom centru i naselju Kardinal Stepinac u Sydneyu te je prisustvovala potpisivanju ugovora o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i mješovitih australsko-hrvatskih gospodarskih komora, priopćio je glasnogovornik ureda predsjednice.

Domagoj Opačak

Grabar-Kitarović, prvi šef hrvatske države koji je nakon 22 godine u posjetu Australiji a potom i Novom Zelandu, sudjelovala je na misi u prigodi skorog blagdana Velike Gospe.

Ona je poručila kako hrvatska vlada radi na stvaranju uvjeta za lakši povratak iseljenika u domovinu te za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo i pohvalila  predanost hrvatskog iseljeništva u očuvanju tradicije i hrvatskog jezika, navodi se u priopćenju.

Tijekom posjeta Hrvatskom klubu “Kralj Tomislav” Grabar-Kitarović istaknula je kako je hrvatska zajednica u Australiji cijenjena, te da vjeruje kako je “to jedna od bitnih sadržajnica zašto u ovom trenutku održavamo ovaj državni posjet, što svjedoči i stalnom porastu međunarodnog rejtinga Hrvatske, a treba nam i iskustvo naših australskih Hrvata u državi i u društvu koje je demokratsko i tržišno gospodarstvo puno dulje od Hrvatske”.

Grabar-Kitarović je prisustvovala potpisivanju ugovora između Hrvatske gospodarske komore i mješovitih australsko-hrvatskih gospodarskih komora, te tom prigodom pozvala gospodarstvenike da svojim iskustvima i znanjima pridonesu razvoju Hrvatske, pri tome posebno naglasivši stratešku poziciju Hrvatske na prostoru Središnje Europe kao i mogućnosti za ulaganje u projekte na prostoru Inicijative triju mora, kaže se u priopćenju.

Gospodarski odnosi Hrvatske i Australije su slabo razvijeni. Tako je 2016. robna razmjena Hrvatske s Australijom iznosila 27,5 milijuna američkih dolara, a cilj posjeta je potaknuti nova partnerstava, otvaranje tržišta i ulaganje u Hrvatsku.

Hrvatska predsjednica će se u Australiji sastati s premijerom Malcolmom Turnbullom i drugim visokim australskim dužnosnicima te posjetiti gradove Sydney, Canberru, Melbourne, Adelaide i Port Lincoln.




Autor:Hina/T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.