fbpx
Facebook/Općina Nerežišća

(FOTO) POTPUNO UNIŠTENA PARTIZANSKA SPOMEN-PLOČA: ’60 godina nikome nije smetala. Želimo da mu dragi Bog provitli pamet’

Autor: Dnevno

Na Braču u Nerežišćima potpuno je uništena spomen-ploča partizanima, a o cijelom slučaju na svojoj Facebook stranici oglasila se općina.

“Prije nekoliko dana zasad nepoznata osoba u cijelosti je uništila spomen-ploču takozvane “partizanske tehnike” u zaseoku Obršje. Radi se o spomen-ploči koju je 27. srpnja 1961. godine podigao “narod Brača i Šolte” kao podsjećanje na list “Naša borba” koji se tijekom Drugog svjetskog rata tiskao u kući na kojoj se nalazila spomen-ploča. Kuća sa spomen-pločom bila je zaštićena rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i od rujna 1976. je bila upisana u Registru nepokretnih spomenika kulture”, napisali su u objavi.

Ističu kako u rujnu 2021. Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, donijela je Rješenje kojim je određeno brisanje predmetne kuće sa spomen-pločom iz Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.


60 godina nikome nije smetala

O istome je izviješteno Općinsko vijeće Općine Nerežišća, koje je, na svojoj sjednici održanoj dana 17. studenog 2021. jednoglasno donijelo Odluku o proglašenju kuće sa spomen-pločom prve bračke partizanske tehnike u zaseoku Obršje, Nerežišća, zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značaja. Sve je provedeno u dogovoru s vlasnicama kuće i iste nisu imale ništa protiv predmetne Odluke.

“Čini se nevjerojatnim da je, 60 godina od postavljanja spomen-ploče, ista nekome toliko zasmetala da ju je razbio na način da je više nije moguće obnoviti, posebice imajući u vidu da na istoj nije bilo nikakvih simbola koji bi nekog mogli uznemiriti pa ma koliko tankoćutan bio. Uništavanje spomenika prijavljeno je nadležnoj Policijskoj postaji, a i ovim putem pozivamo sve koji imaju nekakva saznanja o ovom događaju da o istome izvijeste policiju ili djelatnike općinske uprave Općine Nerežišća”, poručili su.

“Teško je proniknuti u mentalni sklop onoga tko je uništio spomen-ploču pa mu želimo da mu dragi Bog prosvitli pamet. Općinskom vijeću Općine Nerežišća bit će predložena izrada replike uništene spomen-ploče”, napisali su na kraju objave.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.