fbpx

FOTO: Poplavljeno stotinjak kuća u Pušćinama, u Velikoj Gorici vodostaj stagnira

Autor: dnevno.hr

Voda je prodrla u podrumske i prizemne prostorije obiteljskih kuća, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Vatrogasaci te službe za zaštitu i spašavanje su postavljali zečje nasipe i pomagale ljudima u spašavanju imovine.

Međimurska županija objavila je u priopćenju kako je poslijepodne došlo do prelijevanja nasipa uz rijeku Dravu između naselja Gornji Hrašćan i Pušćine.

Voda je poplavila 100-njak kuća u zapadnom dijelu naselja Pušćine, na desnoj strani prometnice Čakovec – Varaždin. Voda je prodrla u podrumske i prizemne prostorije obiteljskih kuća, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Vatrogasaci te službe za zaštitu i spašavanje su postavljali zečje nasipe i pomagale ljudima u spašavanju imovine.

Oko 21 sati vodostaj je počeo opadati, Drava se prestala prelijevati. U Gornjem Kuršancu i Trnovcu nije došlo do poplave.


Nizvodno od Varaždinskog mosta sve je pod kontrolom, ne očekuju se veći problemi. Vodostaj rijeke Mure je u porastu, postavljeni su novi nasipi. Granični prijelaz Trnovec ostaje zatvoren do daljnjeg.

Vatrogasci planiraju početi s ispumpavanjem podruma, kad se voda povuče. Istaknimo kako su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić najavili hitnu obnovu postojećih nasipa uz Dravu te izgradnju novih.

Na području Velike Gorice minimalan porast vodostaja

U posljednja tri sata zabilježen je minimalan porast vodostaja Save na području grada Velike Gorice i nizvodno prema općini Orle te sada gotovo stagnira, priopćeno je jutros iz velikogoričkoga Stožera za zaštitu i spašavanje.

Stožer navodi kako je do krune zemljanog i „zečjeg“ nasipa na najnižoj točci ostalo još metar slobodnog prostora. “Iako do izlijevanja Save izvan nasipa ne dolazi, kritično je stanje na starom, od prošle poplave nesaniranom zemljanom nasipu koji „suzi“ i propušta minimalne količine vode”, napominje se i dodaje kako iz Hrvatskih voda uvjeravaju da za sada nema opasnosti od pucanja ili probijanja nasipa, jer voda koja „suzi“ nije mutna nego čista.
Zemljani nasipi natopljeni su vodom i raskvašeni.

Stožer podsjeća kako su operativne vatrogasne snage u jučer poslijepodne i na večer spojile cijelu dužinu nasipa, 5, 5 kilometara, na potezu do Bukevja te je utrošeno 40 tisuća vreća, a na terenu je bilo 250 vatrogasaca.

Na snazi su i dalje izvanredne mjere, a Stožer za zaštitu i spašavanje dežuran je u Vatrogasnom domu u Strmcu Bukevskom.
Sve ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba, gradska komunalna poduzeća i Crveni križ i dalje su u stanju pripravnosti.

Članovi Stožera cijelu su noć obilazili dužinu desnoga savskog nasipa na području grada Velike Gorice i nizvodno prema općini Orle.(Hina)

Prekinut je promet na svim cestama koje prolaze odteretnim kanalom Sava-Odra u Zagrebu

Zbog povećanog vodostaja rijeka zatvorene su ceste: D208 Čakovec-Trnovec, D20 D.Dubrava-Koprivnica, ŽC5028 Podhum-Soboli, ŽC3120 Žirčica-Martinska Ves (zatvorena samo za teretna vozila i sva velika vozila), ŽC2028 Otok Virje-Brezje, ŽC3121 Hrastelnica-Palanjek, LC26126 D.Dubrava-Podravska Selnica.

Zbog jakog vjetra od 6 h na dionici Jadranske magistrale od Karlobaga do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila). Jak vjetar povremeno puše i na dionici autoceste A6 između čvora Kikovica i tunela Tuhobić i A1 od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok, pa je brzina ograničena na 60 km/h.

Mjestimice mokrih kolnika ima u Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Slavoniji. Magla smanjuje vidljivost na autocestama: A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb na vijaduktu Stara Sušica, A4 između Goričana i Brezničkog Huma i A3 između čvorova Bregana-Zagreb i Ivanić Grad-Novska.

Zbog izlijevanja rijeke Drave prekinut je promet na graničnim prijelazima Dubrava Križovljanska, Otok Virje i Trnovec. Pojačan je izlazak teretnih vozila na GP-ima: Macelj i Bregana. (HAK)

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.