Foto: Josip Regovic/PIXSELL

(FOTO) 19. Povorka ponosa u Zagrebu: ‘Zahtijevamo promjenu definicije obitelji u Ustavu!’

Autor: Hina

Organizatori Povorke ponosa pozvali su u subotu zakonodavnu vlast na djelovanje, a ne na sramežljivu podršku zatraživši jednakost i promjenu ustavne definicije braka, tako da uključi sve obitelji.

“Zahtijevamo potpunu ravnopravnost, želimo u Hrvatskoj napokon žvijeti slobodno i dostojanstveno. Ove godine pozivamo sve ljude da nam se pridruže u borbi za dokidanje svih oblika diskriminacije, poniženja, zlostavljanja i ignoriranja naših prava i sloboda”, poručile su organizatorice iz Zagreb Pridea na 19. Povorci ponosa.

Prvi put, Povorka ponosa započela je okupljanjem na Markovu trgu. Okupljenim sudionicima, organizatorice su poručile da jednakopravnost za LGBTIQ osobe mora početi od Ustava RH da bi se odrazila na sve aspekte života.

“Kroz ustavnu, ostvarit ćemo i političku, kulturnu, ekonomsku i socijalnu pravdu za LGBTIQ zajednicu”, poručile su.

Zahtijevaju pokretanje postupka promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji.

Smatraju da je sazrelo vrijeme da se “nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka” izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji.

Jedna od sudionica Hini je rekla kako je ovo prvi puta da sudjeluje u povorci i zato što treba pokazati da “nas ima različitih i da je ljubav OK među svima”.




Organizatori su s pozornice više puta upozoravali okupljene da održavaju razmak.

“Ove godine naše ‘novo normalno’ je to što se Povorka ponosa prvi puta okuplja na Markovu trgu, ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda. Tamo nećemo biti slučajno, tamo ćemo biti da od najviših organa vlasti naše Republike zahtijevamo da sruše zidove koji i dalje ograničavaju naša prava, a naše obitelji i dalje guraju u drugi red građanki i građana”, poručili su organizatori Povorke ponosa.

“Love knows no gender”, “Bez podjele na rozo i plavo”, “Različiti ljudi jednaka prava”, “Ustavno ograničenje iz 2013. je protuprirodno”, “Zajedno u kvirstvu” – neki su od natpisa koje su isticali okupljeni sudionici.




Povorka je nakon okupljanja više stotina sudionika na Markovu trgu u 15 sati i govora organizatorima, prema Ribnjaku krenula oko 16 sati. Prosvjedni marš, pojačan zvukovima bubnjeva na početku kolone, kretao se Strossmayerovim šetalištem pa Ilicom. Opremljeni zaštitnim maskama, ali i zastavama, kišobranima i ostalim rekvizitima simboličnih duginih boja, sudionici su nastojali poštivati epidemiološke mjere i propisani fizički razmak.

Sudionici povorke spuštajući se iz Mesničke ulice u Ilicu, snažnim su pljeskom pozdravili građane, a na Trgu bana Jelačića zaustavili su se desetak minuta, izazivajući znatiželjne poglede građane, ali i njihovu podršku.

Jedna od sudionica zagrebačke Povorke ponosa Hini je izjavila kako je ovo prvi put da sudjeluje u povorci zato što treba pokazati da “nas ima različitih i da je ljubav OK među svima”, dok je drugi sudionik okupljanje na Markovu trgu ocijenio snažnim “političkim statementom”.

Povorku ponosa došla je podržati i platforma Možemo!, a saborska zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta) medijima je izjavila da je ove godine trebalo poslati poruku što uistinu znači sloboda.

“Sloboda nije zabranjivanje jednakih prava istostoplnih zajednicama, sloboda nije zabranjivanje pobačaja”, kazala je Peović.

Zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) istaknula je da platforma Možemo podržava LGBTIQ zajednicu “bez ali”.

“Podržavamo i jednakost u pravima, podržavamo jednakost obitelji i isto tako, pravo svake obitelji da se obitelju zove”, poručila je Benčić.

Na Markovu trgu je bio i potpredsjednik Vlade za ljudska prava Boris Milošević, koji je Hini rekao kako je došao da “podrži toleranciju i poštivanje različitosti u društvu”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.