foto: Dnevno

(FOTO) Otkriven spomenik Franji Tuđmanu! Kolinda: ‘Hrvatski narod volio je svoga predsjednika’

Autor: Hina

Na križanju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice održana je ceremonija otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u organizaciji Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak nije došao na otvaranje. On je, naime, u petak zadržan u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu zbog plućne embolije. Iako je savjete liječnika da miruje, kružile su informacije kako bi ipak mogao doći.

Autor spomenika je akademski kipar Kuzma Kovačić. Otkrivanju spomenika prisustvovali su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik sabora Gordan Jandroković i predsjednik vlade Andrej Plenković.

foto: dnevno

Najavljeni prosvjed protiv podizanja spomenika trebao je početi u 14 sati, nije se dogodio.

Na otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu došao je i potpredsjednik sabora Milijan Brkić Vaso, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Bandićev “ministar sigurnosti” Pavle Kalinić, umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, bivši šef sabora Luka Bebić, ministar energetike Tomislav Ćorić, ministar pravosuđa Davor Bošnjaković, ministar uprave Lovro Kuščević, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, HDZ-ov saborski zastupnik i sin Franje Tuđmana – Miroslav Tuđman, Đuro Njavro i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, Tomislav Horvatinčić.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je da je Franjo Tuđman htio ostvariti “ideal ljudskih prava”. Istaknula je kako je cijeli hrvatski narod čekao godinama na spomenik Franji Tuđmanu.

foto: Dnevno

“Pretrpjevši velika stradanja i opterećen nepravednim stigama hrvatski je narod u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj”, rekla je predsjednica i dodala da se Tuđman izložio progonu jer je znao da se bez žrtve ne može ostvariti ništa veliko.




“Ni trenutka nije zdvajao niti se dao pokolebati u svojim ciljevima”, rekla je.

“Hrvatski narod volio je svoga predsjednika”, rekla je predsjednica.

Ključ njegova uspjeha, istaknula je, bila je vjera da i brojem mali narodi kao što je hrvatski imaju pravo na velike ideje i sposobnost da ih provedu. Kao povjesničar, Tuđman je prepoznao znakove vremena koji su naviještali kraj neuspjelog jugoslavenskog projekta. Isto je tako znao da se ključni povijesni trenutak ne smije propustiti jer bi neuspjeh značio politički, pa i biološki nestanak hrvatskoga naroda s povijesne scene.




A kada je Hrvatska bila napadnuta i uvučena u neželjeni rat, ni trenutka nije zdvajao niti se dao pokolebati u svojim ciljevima, istaknula je.

Tuđman je bolno je doživljavao narodne tragedije, ali vjerovao je da narod koji se bori u pravednom obrambenom ratu ne može izgubiti. No, kada je “Olujom” konačno zapečaćena hrvatska sloboda i neovisnost, nije nadmeno trijumfirao. Došao je u Vukovar s pruženom rukom pomirbe i mira.

Znao je da se hrvatsko pitanje ne rješava samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje, ali je čvrsto vjerovao da je, uz Božju pomoć, kako je često govorio, ključ konačnog uspjeha u snazi zajedništva Hrvata i svih domoljuba, bez obzira na vjeru i naciju.

Umjesto nadmetanja u osporavanju ili veličanju Tuđmana, mnogo produktivnije bilo bi reaktualizirati i reafirmirati bitne vrijednosti njegove baštine i ugrađivati ih u političku osnovu dalje izgradnje hrvatskoga društva i države. To je utoliko važnije što se Hrvatska, kao i cijela Europa, suočava s izazovima koji traže ljude požrtvovnog domoljublja, jasne političke vizije i dosljednosti.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je kao prvi hrvatski predsjednik pod čijim je vodstvom ostvarena višestoljetna težnja o slobodnoj, demokratskoj, neovisnoj, međunarodno priznatoj Hrvatskoj, Tuđman svojim javnim i političkim djelovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu Hrvatske.

Istaknuo je da su postignuća hrvatske države pod Tuđamnovim vodstvom omogućile slobodno izražavanje našeg nacionalnog i državnog identiteta. “Zbog toga je očuvanje tih vrijednosti posebno važno, njegovo pozitivno političko naslijeđe temelj je moderne Hrvatske koji moramo njegovati, nadograđivati i razvijati u značajno drukčijim društvenim i političkim okolnostima”, poručio je.

Dodao je kako danas imamo odgovornost prepoznati nove strateške prioritete i u njihovom ostvarenju voditi dijalog, tražiti zajednička rješenja, jačati hrvatske institucije i graditi međunarodni ugled zemlje. To, kazao  je, dugujemo i svim braniteljima, ali i mladim generacijama rođenim u samostalnoj Hrvatskoj.

Plenković je naglasio kako su upravo Tuđmanovo političko umijeće, idejna i intelektualna širina temeljena na dugogodišnjem povijesnom izučavanju, osobno i obiteljsko iskustvo, odlučujuće pridonijeli ostvarenju hrvatskih strateških nacionalnih interesa u iznimno zahtjevnim okolnostima.

Istaknuo je da je pod njegovim vizionarskim vodstvom, zahvaljujući jedinstvu, požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskog naroda, a pogotovo hrvatskih branitelja, Hrvatska ostvarila svoje najveće uspjehe – uvođenje demokratskog višestranačkog sustava, neovisnost i međunarodno priznanje, obranu od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, oslobođenje zemlje vojnoredarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, kao i mirnu reintegraciju Podunavlja, završetak sukoba u BiH te obnovu ratom razrušenih krajeva Hrvatske.

“Ujedno, uspostavio je smjer i jasno opredjeljenje o pripadnosti europskom i transatlantskom civilizacijskom krugu i nužnosti integracije Hrvatske u zajednicu najrazvijenijih europskih država. Svi ti uspjesi trajna su politička ostavština prvog hrvatskog predsjednika”, ustvrdio je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da spomenik koji Tuđmana prikazuje u pokretu prema naprijed na pravi način odražava život i dijelo prvog hrvatskog predsjednika “Dr. Franjo Tuđman bio je uvijek ispred drugih i poveo hrvatski narod u stvaranje svoje nacionalne države”, istaknuo je.

Naglasio je kako se za prvog hrvatskog predsjednika se može reći da je bio jedan od rijetkih državnika koji je uspio pretvoriti svoje dalekosežno promišljanje, svoju viziju i borbu za hrvatsku državu u stvarnost. A njegova vizija, rekao je Jandroković, bila je slobodna, neovisna i suverena Hrvatska, demokratska i višestranačka te Hrvatska koja pripada Europi.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.