MORH

(FOTO) OBILJEŽAVANJE OLUJE: Letački spektakl iznad Knina

Autor: Dnevno.hr

U Kninu se održava središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice (VRO) “Oluja”, kojoj nazoči cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u “Oluji” i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi.

Uz najviše državne dužnosnike i brojna visoka izaslanstva, dolaskom u Knin ovogodišnju proslavu vojno-redarstvene operacije Oluja uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael, obavijestio je MORH javnost.

Iz SAD-a na proslavi VRO Oluja sudjeluju zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christoper Blomquist te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom.  Iz Države Izrael na središnjoj svečanosti u Kninu je direktor SIBAT-a general Michel Ben Baruch i zapovjednik Zrakoplovne baze Ramat David te vojni izaslanik Države Izrael u RH brigadir Harel Taggar s izaslanstvom. Također, ovogodišnjoj proslavi nazoče i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj.

Tijek događanja:

10:10

Nakon minute šutnje i počasnog plotuna iz topničkih oružja započeo je mimolet zrakoplova, programom akro grupe HRZ-a “Krila Oluje“ te nastupom Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sv. Juraj“- iznad Knina preletjele su Kiowe i helikopteri te kanaderi, Krila oluje, MiG-ovi i izraelski F-16 Barak.

10h




Djeca poginulih branitelja čitaju imena poginulih i nestalih.

9:40

Počeo je program na Kninskoj tvrđavi.




9h

Građani su pozvani da u znak sjećanja zapale svijeće.

Screenshot

8: 50

Predsjednica je pozdravila sve okupljene.

“Posebna je čast biti u kraljevskom gradu. Svima izražavam posebnu zahvalnost za ono što su dali za temelje moderne hrvatske države. Posebno se prisjećam prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana koji je stvorio pobjedničku vojsku koju je vodio kroz ljeta, zime, oluje i maestrale,” rekla je predsjednica i prisjetila se i ratnog ministra Gojka Šuška.

8:40 

“Sve o čemu je hrvatski narod stoljećima snivao, na kraju je ostvareno. Nikada ne smijemo zaboraviti povijesnu istinu, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Screenshot

8:30 

“Čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te hrvatskih branitelja – S ponosom i zahvalnošću prisjećamo se danas tih slavnih dana koji su RH donijeli toliko čekanu slobodu”, kazao je premijer Andrej Plenković.

8:25 

“S ponosom se sjećamo svoje djece kada vidimo kako njihova hrabrost i domoljublje nije zaboravljeno i da ih njihov narod poštuje, tuga i praznina prati i mene i sve druge koji su ostali bez članova obitelji, ali nas tješi to što je narod za koji su živjeli slobodan i dok god živi Hrvatska i oni će živjeti – branitelji su dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema Domovini”, poručio je Stjepan Cumbaj, roditelj poginulog branitelja pripadnika Gromova.

8:20 

Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

8:15 

Na Trgu Dr. Ante Starčevića očekuju se prigodna obraćanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici OS RH Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

8:00 

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede “OLUJA 95“.

Zajednički vijenac su položili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, potpredsjednik Vlade ministar obrane Damir Krstićević, ministar unutarnih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk te gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Vijenac je također položio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.