Dhar media

(FOTO) Na Glavnom zagrebačkom trgu otvoren 2. festival ‘Dani kravate’!

Autor: Dnevno.hr

U subotu 13. listopada u Zagrebu je otvoren festival “Dani kravate” i to svečanim vezivanjem kravate spomeniku bana Jelačića na glavnom zagrebačkom trgu. Tijekom drugog festivalskog dana, u nedjelju 14. listopada, održana je Velika smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom,  koju je predvodila Počasna satnija Kravat pukovnije uz druge povijesne postrojbe – Počasno-zaštitnu bojnu HV-a, Zrinsku gardu iz Čakovca i Turopoljski banderij iz Velike Gorice.

U sklopu svečanog otvorenja festivala Dani kravate, nakon prve crvene kravate koju je zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić u prisustvu uzvanika vezao oko vrata spomeniku bana Jelačića, okupljenima su se obratili Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, nakon čega su vojnici Kravat pukovnije kravate postavili na pedesetak zagrebačkih spomenika.

Slaveći činjenicu da je Hrvatska domovina kravate, program festivala Dani kravate nastavio se nedjeljnim održavanjem Velike smjene straže na Trgu sv. Marka.

U sklopu svečane ceremonije, prijavak je izaslaniku predsjednika Sabora RH Anđelku Stičaku predao Željko Matječić, zapovjednik Kravat pukovnije, a događaju se odazvala i Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Kravat pukovnija, koja  svojim programom Smjene straže u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba aktualizira povijesne početke kravate, ponovno je u okviru ove svečanosti privukla veliku pažnju građana i turista, a vojnicima i konjanicima Kravat pukovnije predstoji još jedna izvedba svečane Smjene straže u okviru Dana kravate, no ovoga puta u tradicionalnoj, samostalnoj  izvedbi Kravat pukovnije. Svečana Smjena straže održat će se točno u pone na sam Svjetski dan kravate,  18. listopada.

Središnji dio drugog po redu festivala Dani kravate koji traje sve do 21. listopada, ove je godine svakako izložba kravata zemalja predsjedateljica Europske unije – “Kravata – simbol predsjedanja EU“ koja će u prisustvu visokih uzvanika i predstavnika diplomatskog zbora biti otvorena u Saboru Republike Hrvatske, u srijedu 17. listopada.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.