FOTO: Lidl krumpir s Cipra prodaje kao ‘Dnevno svježi s domaćih polja’

Autor: Martina Pauček Šljivak

Trgovački lanac Lidl obmanjuje svoje kupce na način da im krumpir uvezen sa Cipra prodaje izložen u kartonskim kutijama na kojima piše 'Dnevno svježe s domaćih polja', dok na malenoj etiketi piše uvezeno iz Cipra.

Trgovački lanac Lidl obmanjuje svoje kupce na način da im krumpir uvezen sa Cipra prodaje kao domaći. Naime, mladi krumpir prodaju izložen u kartonskim kutijama na kojima piše ‘Dnevno svježe s domaćih polja’, dok na malenoj etiketi koja je zalijepljena na kutiju stoji kako je krumpir uvezen iz Cipra. Cijena ovog ‘domaćeg/ciparskog’ krumpira je 4.99 kuna po kilogramu.

Kontaktirali smo Lidl zbog ovakvog načina prodaje, no odgovor nam još uvijek nije stigao.

Predsjednica udruge Potrošač, Jadranka Kolarević za portal Dnevno rekla je da kupci obavezno ovakve stvari moraju prijaviti Državnom inspektoratu kako bi oni mogli izaći na teren i kazniti trgovca.

– Kazne za obmanjivanje kupaca su visoke, Zakonom o zaštiti potrošača predviđene su kazne od 15.000 do 100.000 kuna i zato treba prijavljivati i reklamirati takve postupke. Ovdje se radi o zavaravajućoj poslovnoj praksi koja pogrešnom informacijom navodi kupca na ekonomsku odluku koju inače ne bi donio. Svi mi nastojimo kupovati i jesti domaće, a ovakvo navođenje da se radi o domaćem proizvodu, a zapravo je iz uvoza je protuzakonito – rekla je Jadranka Kolarević.

Dodala je kako se na žalost, ovakve situacije događaju u kontinuitetu.

– Kupcima obilježavanje proizvoda bitno utječe na odluku o kupnji. Trgovci su svjesni da svi radije kupujemo domaće pa čak i uvozne proizvode namjerno deklariraju kao domaće ili najvjerojatnije sitnim slovima napišu zemlju podrijetla – rekla nam je Kolarević.




Autor:Martina Pauček Šljivak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.