FOTO: Kosor s Pahorom prelazi granicu dobrog ukusa

Autor: Damir Kramarić

Profesorica Osnova diplomacije, dr. Ksenija Jurišić, ističe da je stalno grljenje i dodirivanje između premijerke Kosor i premijera Pahora posve neprimjereno.

Srdačni zagrljaji, stalno dodirivanje, te gotovo pa zaljubljeni pogledi između dvoje premijera, Jadranke Kosor i Boruta Pahora, potpuno je neprimjereno ponašanje za dvoje političara, ocjena je profesorice Osnova diplomacije na Fakultetu političkih znanosti dr. Ksenije Jurišić.

Trajni međudržavni odnosi grade se dobro utabanim formalnim kanalima, a ne na osnovu osobnih odnosa dvaju političara, zato jer su državni interesi trajni, dok su političari prolazni. Zamislite što bi se moglo dogoditi da Pahora zamijeni netko drugi kome Jadranka Kosor ne bi bila tako simpatična. Moguće je da bi to moglo utjecati i na odnose među državama, što se nikako ne bi smjelo dogoditi – napominje Jurišić. Potom pojašnjava da se u odnosima drugih svjetskih državnika može vidjeti do koje je mjere određena bliskost dopuštena, a gdje su granice koje se ne smiju prijeći.


Merkel ne grli Sarkozyja

– Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također imaju vrlo dobre i srdačne odnose, što je rezultat visokoinstitucionaliziranih francusko-njemačkih odnosa i prijateljstva, no nikada ih nećete vidjeti da se grle ili dodiruju. Jedini tjelesni kontakt koji je u diplomaciji dopušten jest rukovanje, a stalno grljenje i dodirivanje je svakako neprimjereno za susrete na visokoj razini. Američki predsjednik Obama u svojoj biografiji navodi da mu je jedan od većih problema u političkoj

Borut Pahor i Jadranka Kosor

komunikaciji bilo to što se morao suzdržavati od uobičajenog prijateljskog odnošenja prema drugim ljudima, odnosno od poriva da svog sugovornika nakon rukovanja snažno udari po ramenu. To mu se još katkada zna dogoditi, kao na primjer nakon rukovanja s njegovim potpredsjednikom Bidenom, no pri susretima sa stranim državnicima nastoji se kontrolirati jer to zahtjeva uobičajeni diplomatski protokol. Ronald Regan i Mihael Gorbačov imali su odlične odnose, no ni oni se nikada nisu grlili ili tapšali po ramenima – dodaje Ksenija Jurišić.

Zatim upozorava na još uvijek vrlo složene političke odnose između Hrvatske i Slovenije, te na nesklad u prezentaciji tih odnosa sa osobnim kontaktom dvoje premijera.

Pahor je kao muškarac zainteresiran za Jadranku

– Slovenija je duže vrijeme blokirala hrvatsko pridruživanje Europskoj Uniji, pa srdačnost odnosa slovenskog premijera i hrvatske premijerke ukazuju na dalek put kojim odnosi između država još moraju prijeći. U svakom slučaju, javno iskazivanje njihovog odnosa nije primjereno i za Hrvatsku bi bilo bolje da se temelji na stvarnim rezultatima, a ne na njihovim osobnim simpatijama – zaključuje Jurišić, dodavši da, međutim, nije ni političarima zabranjeno da se zaljube. No takvi se osjećaji u formalnim javnim nastupima, prema njenom mišljenju, ne bi smjeli vidjeti, ni iskazivati.
Borut Pahor i Jadranka Kosor

Poput profesorice Jurišić razmišlja i profesorica Mirela Španjol Marković, stručnjakinja za poslovnu komunikaciju, koja također upozorava da neverbalna komunikacija Jadranke Kosor i Boruta Pahora izlazi iz okvira uobičajenog protokola.

– Poznato je da se po političkom protokolu sugovonici ne bi smjeli približiti jedan drugome bliže od 60 centimaetara, odnosno zna se da je neka uobičajena udaljenost između dvoje političara u javnom nastupu od 60 do 120 centimetara. Tu granicu Jadranka Kosor i Borut Pahor stalno prelaze i tako krše ta dobra pravila. Jadranka Kosor i inače u formalnim državničkim odnosima često igra na kartu svoje ženstvenosti, što druge političarke ne rade. Čini mi se također da između Jadranke Kosor i Boruta Pahora doista postoji određena kemija, no dalje od toga vam više ništa ne mogu reći. Predlažem, zato, da nazovete nekog seksologa – zaključila je Mirela Španjol-Marković.

Psihijatrova pohvala

Dr. Vladimir Gruden, ugledni psihijatar i seksolog, ne slaže se međutim sa ocjenama profesorica Jurišić i Španjol-Marković. On, dapače, misli da stroga diplomatska pravila u današnjem svijetu više ne vrijede, a da je najbolji dokaz za to vrlo opušteno ponašanje talijanskog premijera Berlusconija, kao i javni nastupi francuskog predsjednika Sarkozyja.
Dr. Vladimir Gruden

– Mislim da Jadranka Kosor posve kontrolira situaciju, dok je slovenski premijer očito kao muškarac zainteresiran za cijelu osobu Jadranke Kosor, a ne samo za nju kao političarku. Šarmiranje muških sugovornika dio je premijerkine diplomacije i mislim da ona to vrlo vješto koristi. No, ne bih tu njenu vještinu nipošto osudio, jer vidi se da to donosi određene rezultate u poboljšanju odnosa sa Slovenijom – ističe dr. Gruden. Na zajedničkim fotografijama Pahora i Jadranke Kosor i on prepoznaje kemiju, ali samo kod Pahora. Rezultatski govoreći, u duelu Kosor – Pahor, hrvatska je strana u prednost, zaključuje Gruden.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.