Facebook

(FOTO) Hrvat prikupio sedam fotografija ‘za edukaciju’ javnosti o crvenom i bijelom polju!

Autor: dnevno.hr

Donosimo zanimljivih sedam fotografija šahovnice s crvenim i bijelim prvim poljem

Hrvatska šahovnica i ornament bijelo-crvenih četvorina, tj. kvadrata prijepor je mišljenja već godinama, otkako se analizira je li prihvatljivo ili nije uglavnom bijelo polje. O tome je dnevno.hr pisao u više navrata.

Hrvatski grb, 5 x 5 četvorina s bijelim poljem kao početnim i u obliku štita nađen je u Senju. U tamošnjoj crkvi sv. Matije, kao zadužbini Frankopana, na grobu plemićke obitelji Petrović i on potječe iz 1491. godine.

Hrvatski grb trojedne kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije koji se nalazi na krovu crkve Sv. Marka u Zagrebu datira iz 1882. godine.

Ono što mnogi prešućuju i prodaju sa sabornice maglu jest i činjenica da je čak i dukat Kraljevine Jugoslavije iz 1932. godine počinjao s bijelim četvorinom (bijelo polje je glatkog reljefa).

Zanimljivih sedam fotografija šahovnice s crvenim i bijelim prvim poljem prikupio je Zvonimir Gerber koji ih je objavio na svojem Facebook profilu, uz kritički nastrojen status:

“Toliko nekompetencije, toliko neznanja elementarnih stvari, toliko banalnoga agitpropa, toliko posve zapuštenih novinara, urednika, pogotovo onih najutjecajnijih, toliko političke isključivosti, programske selektivnosti i izravnoga izrugivanja svim standardima novinarskog profesionalizma nemoguće je pronaći bilo gdje u civiliziranim zemljama. Njima se već duže vrijeme priključuju i poneki vrli saborski zastupnici.
Evo narode par slika za edukaciju spomenutih a posebno za poznatog saborskog bradatog ignoranta pravne struke – svi oni lamentiraju i bljezgare o temi koju uopće ne poznaju.
Sl. 1 Partizanski spomenik na Braću, prvo bijelo,
Sl. 2. HOSov spomenik u Splitu, prvo bijelo,
Sl. 3. Vojna bolnica NDH u Vlaškoj ulici, Zagreb, prvo crveno,
Sl. 4. Vitežki red hrv. zmaja, NDH, prvo crveno,
Sl. 5. Malo vijeće hrv. zmaja, HDH, prvo crveno,
Sl. 6. Značka s hrv. grbom izdana poslije 1945.g. prvo bijelo,
Sl. 6. Masovni defilei radništva poslije 1945. g. prvo bijelo,
Sl. 7. Treba li uopće spominjati crkvu Sv. Marka u Zagrebu,
Hrvatski grb s prvim bijelim poljem.
Bradati ignorant bi mogao koji puta i pogledati crkvu a ne prolaziti kraj nje „ko pokraj turskog groblja” kak bi rekli naši stari.”

OVO BI DANAS BILA ‘USTAŠKA’ PLOČA: Bijelo polje 1973. nije smetalo ortodoksnim komunistima

VAŽNO OTKRIĆE NA STAROM NOVČIĆU: Bijelo polje je povijesno starije u našem grbu

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.