Granična policija Korenica

(FOTO) HEROJSKI POTHVAT GRANIČNE POLICIJE: Spasili djecu migrante od smrzavanja, nosili ih s vrha planine

Autor: dnevno.hr

“Nosio sam u rukama djevojčicu od godinu i pol, toliko pothlađenu da se samo stisla u mom naručju i, čim se malo ugrijala, zaspala je, suznih očiju” rekao je za 24 sata Marin Posavac, granični policajac iz Korenice.

Martin je jedan o policajaca koji su spasili šestero djece migranata, dvije trudnice i tri žene te četvoricu mladića s planine Plješevice čiji je najviši vrh na 1680 metara nadmorske visine. Posavac je sat i pol nosio promrzlu djevojčicu u noći, uz jaku buru i snijeg od oko pola metra.

“Razmišljao sam što bih učinio da je moja curica od četiri godine gore na planini u snijegu i bi li tko pomogao njoj da se nađe u sličnoj situaciji” dodao je Posavac.

Kako bi im se što prije pružila liječnička pomoć, policajci su djecu u dobi od jedne do deset godina i žene na rukama iznijeli do službenih vozila. Nakon što su im sanirane ozljede, djecu i žene prevezli su u Opću bolnicu Gospić. Dvije žene zadržali su u gospićkoj bolnici zbog visokog stupnja trudnoće, a ostali koji su ilegalno prešli granicu u prostorijama su koreničke policije, gdje im utvrđuju identitet, piše 24 sata.

Granica Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine prolazi samim vrhom planine, a kako su migranti pronađeni na hrvatskoj strani, znači da su se prethodno probili miniranom stranom i prešli sam vrh negostoljubive planine čiji se putovi zimi ne čiste. Ni policiji nije jasno kako su migranti dospjeli na vrh planine do kojega su se oni, potpuno opremljeni, jedva probili propadajući u duboki snijeg.

“Nakon što smo automobilima zapeli u snijegu, četiri kilometra pješice smo nastavili pretraživati teren koji je blizu državne granice, pa ga često obilazimo. Iznenadili smo se kad smo ugledali grupu migranata među kojima su bile žene i djeca. Specijalci iz Osijeka i kolege iz granične policije odmah su, uz dogovor, uzeli djecu, koja su plakala i zapomagala, i krenuli ih nositi dolje, a ja sam pomagao trudnici” ispričao je granični policajac Mladen Tomić koji je trudnicu u devetome mjesecu trudnoće nosio kroz snijeg 200-tinjak metara, nakon čega bi ona malo hodala, a onda bi je opet nosio.




Policajci su migrante ostavili u svojim vozilima da se griju, a oni su stajali na snijegu čekajući da zaleđene ceste postanu prohodne, piše 24 sata.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.