Screenshot/NovaTV

(FOTO) EKSKLUZIVNO! SMS-ovi otkrivaju: Stranački uhljeb pronevjerio novac, a zviždačica dobila otkaz!

Autor: Marin Vlahović

Prije nešto više od godinu dana, ekipa emisije “Provjereno” istražila je slučaj zapošljavanja sumnjivih kadrova u zadarskoj Hitnoj službi. Jedna od posljedica emisije, koja je emitirana u studenome 2018., bio je otkaz voditeljici Sanitetske službe Luciji Rožić. Umjesto da izbjegne novinarku, Rožić je odgovorila na njezina pitanja, što se očito nije svidjelo ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Predragu Orloviću.

Naša redakcija ima njihovu korespondenciju putem SMS-ova. Pozivom na broj u prepisci, uvjerili smo se da telefonski broj uistinu pripada ravnatelju Orloviću. Osim Lucije Rožić, bez posla je privremeno ostao i tadašnji zamjenik ravnatelja Mirko Erstić.

U lipnju ove godine policijski službenici Odjela za gospodarski kriminal i korupciju PU zadarske završili su kriminalističku obradu zamjenika ravnatelja Mirka Erstića, protiv kojeg je tada podignuta kaznena prijava zbog pronevjere.

Bivša voditeljica Sanitetske službe Lucija Rožić u emisiji “Provjereno” optužila je zamjenika ravnatelja Mirka Erstića za pronevjeru 36.000 kuna iz blagajne. Njezine navode potvrdili su rezultati kasnije policijske istrage. Inače, Erstić je član HDZ-a i bivši gradonačelnik Benkovca, nakon čijeg je mandata proračun toga grada završio u milijunskim dugovima. Lucija Rožić, koja je bila dosta rezervirana u razgovoru, rekla nam je da zbog istrage ne može govoriti o svim detaljima. Ipak, iznijela je svoje viđenje motiva koji su doveli do njezina otkaza.

“Nisam dobro i zbog cijele situacije sam pod velikim stresom. Poslala sam svoju kompletnu dokumentaciju, uključujući i tužbu protiv Zavoda, jednom od naših najboljih pravnih stručnjaka. Čovjek je konstatirao da nisam ni u jednoj stranci i da zato ne mogu ni očekivati da pravosuđe bude na mojoj strani. Ovdje u Zadru sve ovisi o politici. Tu se ne može dobiti nikakav posao i radno mjesto, a da niste nečiji. Ja sam dobila otkaz zato što sam prokazala čovjeka koji uživa političku zaštitu, i to je prava istina. Sve ostalo su izgovori ravnatelja Orlovića”, ispričala nam je Lucija Rožić.

Početkom prošlog mjeseca, 3. rujna 2019., Općinski sud u Zadru odbio je tužbeni zahtjev Lucije Rožić koja je tužila Zavod za hitnu medicinu. Iz presude Općinskog suda vidljivo je da se Rožić pripisuje i krimen slanja dokumentacije novinarima emisije “Provjereno”. No, cijeli slučaj nastao je i zbog novog preustroja Zavoda za hitnu medicinu. Prema postojećim pravilnicima i zakonima, bez implementacije novog programa novac se nije mogao legalno pohranjivati. Dogodilo se tako da u jednom trenutku nitko nije mogao zakonski preuzeti novac Saniteta. Lucija Rožić predala je novčane iznose naplaćene za usluge sanitetskog prijevoza i optužila Erstića da je uzeo novac.

Na sudu su neki svjedoci tvrdili da je sukrivac cijele zavrzlame Željko Muić, umirovljeni pukovnik HV-a, koji je kao diplomirani ekonomist prethodno vodio financijsku službu Zavoda. Muić je višestruko ranjavan i odlikovani hrvatski branitelj, koji je svojedobno doveo i liječnike iz američke hitne službe u Zadar. Prije Zavoda za hitnu medicinu, obavljao je visoke dužnosti i u Glavnom stožeru HV-a. Razgovarali smo i s Muićem, koji je rezigniran i razočaran zbog cijelog slučaja i nalazi se na bolovanju. U razgovoru nam je ponovio tvrdnju da nisu postojali zakonski uvjeti za preuzimanje novca naplaćenog za usluge sanitetskog prijevoza. Nazvali smo i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Predraga Orlovića i pitali ga je li u slučaju njegova zamjenika Mirka Erstića bilo ikakvih političkih pritisaka. Orlović je ustvrdio da nije bilo političkih pritisaka, a komentirao je i otkaz bivšoj voditeljici Sanitetske službe Luciji Rožić.

“Nije bilo nikakvih političkih pritisaka. Stvarno ne mogu reći da je na mene itko vršio pritisak ili da se išta takvo događalo. Što se tiče Lucije Rožić, imate presudu i u njoj sve piše. Ona je odbijala dostaviti zapisnike o primopredaji novca i paragon blokove. Znači, odbila je predati službenu dokumentaciju. Sud je donio svoju odluku, na koju se Lucija Rožić ima pravo žaliti”, rekao je ravnatelj Orlović.

Nakon tog razgovora, opet smo nazvali Luciju Rožić, koja nam je rekla kako postoje dobri razlozi zašto nije predala službenu dokumentaciju.

“Nisam predala tražene dokumente jer su oni bili jedini dokaz da je zamjenik Erstić uzeo novac. Usput rečeno, gospodin Erstić je obavljao nepostojeću dužnost. Ne postoje zamjenici ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu. To je izmišljena funkcija”, tvrdi Rožić.

Iz SMS-prepiske ravnatelja Predraga Orlovića i bivše voditeljice Sanitetske službe Lucije Rožić ispada da je politika ipak bila faktor u cijelom slučaju. Također, čini se da je ravnatelj bijesan zbog toga što je Rožić razgovarala s novinarima. Prije dolaska novinara “Provjerenog”, prema SMS-ovima, Orlović i Rožić su intenzivno komunicirali o Mirku Erstiću, odnosima u Zavodu i nestanku novca. U jednoj poruci, Rožić obavještava ravnatelja da je nitko nije zvao. On joj odgovara: “Sačekat ćemo i vidjeti što dalje. Ovo se sve mijenja iz dana u dan. Provjerite je li on na listi HDZ-a za izbore Mjesnog odbora Bili brig.”

Nakon provjere, Rožić ravnatelju javlja da je Erstić na listi, a Orlović odgovora: “Mudro. Nije trebao biti. Dakle, na brzinu je odradio to jer ga tada moraju štititi. Jako mudro”, pisao je ravnatelj tadašnjoj voditeljici Saniteta.

Objavljujemo dio njihovih poruka koje upućuju na sumnju da je u ovom slučaju politika ipak odigrala svoju ulogu. Na temelju SMS-ova teško je utvrditi punu istinu, no jedno je sigurno – Lucija Rožić, koja je razotkrila stranačkog uhljeba, protiv kojeg je policija provela i završila istragu, dobila je otkaz, što je jasna poruka svim djelatnicima državnih i javnih službi koji žele javno svjedočiti o kriminalu i korupciji u svojim ustanovama.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.