Foto: Dnevno.hr

(FOTO) ČETNIČKI SIMBOLI NA MURALU HRVATSKOG HEROJA: Netko je mučki, pod okriljem noći, oskvrnuo svetinju Domovinskog rata

Autor: Dnevno.hr

Mještani Struge Banske na Banovini su ogorčeni jer je tijekom noći nepoznati počinitelj oskvrnuo mural nacrtan na mjestu pogibije heroja Mile Blaževića Čađe.

Kako doznajemo od čitatelja koji su nam poslali fotografiju, na muralu je osvanuo četnički simbol, a ljudi su gnjevni.

Foto: Čitatelj Dnevno.hr

Slučaj pričuvnog policajca iz Struge Banske, Mile Blaževića – Čađe, jedinstven je u ovom ratu.

26. srpnja 1991. Banovina i Pounje bili su poprište strašnog zločina. Velikosrpski agresor pokrenuo je operaciju kodnog imena Žaoka kojom su namjeravali do 27. srpnja zauzeti cijelu Banovinu i Pounje.

Obrana naselja uz Unu ostat će zabilježena i po herojskom činu redarstvenika iz sastava 2. A brigade Gromovi. Tako se Mile Blažević-Čađo, opasan eksplozivom, bacio pod oklopno vozilo okupatora i poginuo u eksploziji, a na sličan način život je izgubio i Željko Filipović. Tim je činom spasio mnoge živote i omogućio spašavanje civila i kolega policajaca koji nisu željeli pucati po narodu.

Neprijateljska vojska je u akciji “Žaoka” koju je organizirao Dragan Vasiljković, osuđenik za ratni zločin poznatiji kao kapetan Dragan, kao “živi štit” ispred vojne kolone vodila 49 zarobljenih Hrvata.

Privremeno zaustavljanje okupacije Pounja ujedno je bio i prvi poraz neprijatelja u Domovinskom ratu.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.