Fiolić, Čobanković i Beuk vratit će Sanadera u Remetinec?

Autor: M.S.

I Mate Bitanga, sudski vještak koji je za Fiolića izradio procjenu zgrade u Planinskoj prije prodaje državi, mogao bi puno reći o tome je li Sanader kriv ili nije. Naime, kad je zgrada prodavana Vladi, njena vrijednost je u odnosu na onu kad ju je kupovao Fiolić odjednom naglo skočila.

Ivo Sanader osumnjičen je u slučaju ‘Planinska’ da je na poticaj bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika, Stjepana Fiolića, zloupotrijebio svoj položaj ishodivši odluku Vlade, čiji je u to vrijeme bio predsjednik, za kupnju zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu. U toj kupnji, Fiolić je navodno izvukao 26.4 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Zasad, Sanader ostaje na slobodi, jer mu u slučaju ‘Planinska’ nije određen istražni pritvor. Ipak, tijekom istrage, takav pritvor bi mogao postati stvarnost, čemu bi mogla kumovati iskazi trojice upletenih u slučaj, piše Jutarnji list.

Fiolić bi mogao, govoreći u svoju obranu, reći USKOK-ovim istražiteljima da je dio novca od Planinske dao Sanaderu, i to je prvi od iskaza zbog kojeg bi se Sanader mogao vratiti u Remetinec, jer bi tada postojala sumnja da je osobno profitirao.

Druga osoba je suosumnjičeni Petar Čobanković, bivši ministar regionalnog razvoja. Svoja iskustva s Planinskom je on već podijelio s istražiteljima. USKOK je tako čuo svjedočenje u kojem se izravno okrivljivalo Sanadera za spornu kupnju.

Odgovorna je Vlada

– Rekao sam mu da bi nam prostor dobro došao, ali da je to za mene potpuno neprihvatljivo, pogotovo po toj cijeni – rekao je Čobanković, te dodao i da je Fiolić zgradu već prije nudio Hrvatskim šumama, ali po znatno nižoj cijeni. Sanader je svom ministru tada i rekao da nije on taj koji će odlučiti o kupnji zgrade, već da je za tu odluku odgovorna Vlada.

Treći iskaz za Sanaderov povratak iza rešetaka je onaj bivšeg direktora Hrvatskih Šuma, Darka Beuka, koji je istražiteljima potvrdio da mu je nuđena zgrada u Planinskoj, za cijenu nešto manju od 30 milijuna kuna. Beuk je rekao da je to uporno odbijao zbog čega je pao u Sanaderovu nemilost.




Puno bi mogli značiti i elaborati o procjenama zgrade u Planinskoj, koja je prilikom ponude Vladi vrijedila puno više no kad je za nju Stjepan Fiolić dizao kredit. Tako je druga procjena vrijednosti nekretnine, relevantna za prodaju državi, bacila sumnju u slučaju i na čovjeka koji je procjenu navodno lažirao, sudskog vještaka Matu Bitangu.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.