Finci ozbiljno nagazili Končara

Autor: dnevno.hr

Finska državna agencija za nadzor financijskog poslovanja FIN-FSA prošlog je tjedna naložila Danku Končaru da otkupi dionice manjinskih dioničara tvrtke Afarak. Nakon pravomoćnosti rješenja Končar ima rok od trideset dana za otkup, a ako ga ne ostvari, prijeti mu kazna od 40 milijuna eura. Za svaki sljedeći mjesec kašnjenja u otkupu, morat će platiti dodatnih deset milijuna eura kazne.

Ova odluka službenih finskih financijskih vlasti uslijedila je nakon što se Končarovo ime našlo u off shore datotekama “Paradise Papers” iz kojih je evidentno da njegova obitelj posjeduje znatno veći udio u tvrtki Afarak nego što je on dotad tvrdio. Prema finskim zakonima, Končar je nakon stjecanja 30-postotnog udjela u Afaraku trebao objaviti obvezujuću ponudu prema malim dioničarima, ali nije to učinio tvrdeći da je njegov udio manji od propisanog. Dok je na burzi prijavio udio od 27 posto dionica, u stvarnosti je kontrolirao 70 posto Afaraka.

Nadzorna agencija Končaru je naredila da cijena koju mora ponuditi malim dioničarima ne smije biti manja od 2,50 eura po dionici. Trenutačna cijena dionice Afaraka na helsinškoj burzi iznosi točno jedan euro. S obzirom na to da je vrijednost tvrtke podijeljena na ukupno 263 milijuna dionica, te da mali dioničari posjeduju oko 80 milijuna dionica, procjenjuje se da bi Končar za otkup tvrtke morao isplatiti najmanje 200 milijuna eura.

Tvrtka Afarak na svojim je stranicama objavila da će se žaliti na odluku finske financijske agencije. Također, na stranicama je vidljivo i da je nekoliko dana prije spomenute odluke novi Odbor direktora Afaraka odlučio da se tvrtka povlači s helsinške burze. Na istom sastanku odlučeno je da se u Odbor ponovo imenuje istarski europarlamentarac Ivan Jakovčić. Tvrtka Afarak u 2017. ostvarila je 199 milijuna eura prihoda, uz čistu dobit od 18 milijuna eura, što je trostruko više od dobiti ostvarene 2016. godine.

Odluka finske državne financijske agencije dolazi u vrlo nezgodnom trenutku za Končara koji upravo pregovara s finskim institucijama koje bi trebale odobriti njegovu kupnju brodogradilišta Arctech Helsinki Shipyrad, čiji ga ruski vlasnici moraju prodati zbog sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji zbog okupacije Krima. Podsjetimo, Danko Končar smatra se poduzetnikom s vrlo snažnim vezama s ruskim poslovnim i političkim vrhom, dok je Ivan Jakovčić izrazito aktivan u lobiranju za ruske poslovne i političke interese u EU parlamentu.

U studenom prošle godine tvrtka je objavila da je finskoj policiji dostavila svu traženu dokumentaciju u povodu kaznenih prijava malih dioničara.

Više o svemu doznajte OVDJE.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.