Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Fekalije zagadile more na dvije dubrovačke plaže – ne preporučuje se kupanje!

Autor: T. P.

Najznačajniji indikatori onečišćenja mora fekalnim otpadnim vodama su mikrobiološki pokazatelji pa njihovo prisustvo upućuje na potencijalni rizik od zaraznih bolesti.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije 14. rujna primio je dojavu o onečišćenju mora na plažama Adriatic i Vis 1. Odmah po dojavi obavljen je terenski izvid i uzorkovanje na spomenutim plažama na nekoliko mjesta. Rezultati analize pokazali su da na prijavljenom mjestu istjecanja kakvoća mora ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08), dok je na ostalim točkama kakvoća mora podobna za kupanje. Uzorkovanje je nastavljeno i 15. 9., a privremeni rezultati upućuju na nastavak istjecanja fekalnih voda. Sukladno navedenome, analiza mora na ovim plažama će se nastaviti, a Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije do daljnjega ne preporučuje kupanje na plažama Adriatic i Vis 1. O svemu je obaviještena Dubrovačko-neretvanska županija i nadležne inspekcije.

Najznačajniji indikatori onečišćenja mora fekalnim otpadnim vodama su mikrobiološki pokazatelji pa njihovo prisustvo upućuje na potencijalni rizik od zaraznih bolesti. Mikrobiološko zagađenje na nekoj točki ispitivanja može jako varirati u vremenu, što ovisi o načinu i količini ispuštanja otpadnih voda te o meteorološkim i hidrografskim uvjetima.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.