Facebook bez obrazloženja i upozorenja ukinuo račun narodu.hr!

Autor: Marcel Holjevac

Jučer je netragom nestala facebook stranica portala narod.hr. Na tom portalu su obaviješteni kako „stranica nije u skladu s jednim uvjetom ili više uvjeta upotrebe Facebook stranica“. Nisu naveli kojim uvjetom ili uvjetima.

Stvar je tim čudnija što Narod.hr, kažu s tog portala, nikad nije dobivao nikakva upozorenja od strane facebooka o kršenju bilo kakvih i kojih pravila – dakle, netko u managementu facebooka je jednostavno odlučio ukinuti im stranicu bez ikakvog upozorenja, i bez da im je uopće objašnjeno za što su krivi i koje pravilo krše! Ako vas ovo podsjeća na Franza Kafku – u pravu ste.

Ovakav vid cenzure je tim čudniji što je narod.hr, u vlasništvu udruge “U ime obitelji” koju vodi Željka Markić, jedan od najozbiljnijih portala na hrvatskoj sceni, pa i šire. Oni kažu kako paze da ne objavljuju neprovjerene vijesti, ne objavljuju senzacionalističke članke, ne bave se skandalima javnih osoba, i posve sigurno nema pornografije, pedofilije niti ičeg sličnog. Tamo smatraju da bi razlog moglo biti to što su podržali kandidaturu Brune Esih, no to je malo vjerojatno. Rat koji taj portal vodi s Miloradom Pupovcem bi prije mogao biti razlogom, no u ovom trenutku nema smisla nagađati.

I u SAD su česti slučajevi kršenja ustavom zajamčenog prava na slobodu govora, pa je tako trajno s tweetera još davno baniran Milo Yiannopoulos, a “shadow ban” je česta taktika borbe protiv nepoćudnih komentatora koji idu protiv politički korektne struje u medijima. Radi se o tome da oni sami ne vide nikakve restrikcije, ali pretplatnici na njihove tweetove ih jednostavno ne vide. U SAD se također vode rasprave o politici facebooka i tweetera, koja otvoreno ide za tim da se suzbije bilo kakvo konzervativno mišljenje, i dopusti sve ono što je liberalno ma kako bilo suludo.

Nedavno se šef Facebooka Mark Zuckerberg sastao s liderima konzerativaca u SAD kako bi odgovorio na njihove optužbe kako je ta socijalna mreža politički pristrana. Do toga je došlo nakon što je portal Gizmodo istražio kako Facebook sustavno potiskuje bilo kakav pro-konzervativni sadržaj a na utjecajne “trending” liste stavlja isključivo one druge sadržaje, neovisno o čitanosti. Zuckerberg je odbio optužbe i pozvao grupu konzervativaca na sastanak u Menlo Park, sjedište kompanije, te je sastanak opisao “produktivnim”. Tada je rekao kako su oni izgradili Facebook  kako bi on bio platforma za sve ideje. No u praksi, jedne ideje možete promovirati na bilo koji način ma kako uvredljiv za ostale, druge se suzbijaju pod egidom “govora mržnje” i kad se iznose tek gole i provjerene činjenice. Jer činjenice nekog vrijeđaju. “Uspjeh naše zajednice ovisi o tome da se svatko može osjećati slobodnim dijeliti što ga volja. Ne bi imalo smisla za našu misiju ili biznis da potiskujemo politički sadržaj ili sprječavamo ikog da dijeli ono što je njemu bitno”, napisao je Zuckerberg na Facebooku. “Stvarnost je da su Republikanci i konzervativci uvijek bili važan dio facebooka. Donald Trump ima više sljedbenika na Facebooku od i jednog drugog predsjedničkog kandidata”, rekao je on lani.

No, u praksi se konzervativnim medijima ukidaju facebook stranice na kojima nema baš ničeg uvredljivog (naravno, svatko je slobodan osjećati se uvrijeđenim samom činjenicom da je netko na ovom svijetu protiv pobačaja, ali to ne znači da to treba podlijegati cenzuri, jer zbog svake će se političke inicijative netko osjećati uvrijeđenim i povrijeđenim, ma kakva ona bila).

Iz Naroda.hr poručuju da pokušavaju stupiti u vezu s administratorima facebooka i dobiti bilo kakvo objašnjenje, ali za sad ga još nisu dobili.

Priopćenje naroda.hr
Prije sat vremena naši su administratori na Facebook-stranici Narod.hr-a dobili obavijest da je Facebook „povukao našu stranicu“ jer „stranica nije u skladu s jednim uvjetom ili više uvjeta upotrebe Facebook stranica“.

https://www.facebook.com/narod.hr/?pnref=story

Prije toga nismo dobili nikakvu opomenu ili obavijest od Facebooka.
Žalili smo se na taj postupak Facebooku te istražujemo o čemu se radi. U međuvremenu naši članci ne dolaze do dijela čitatelja koji ih „otvaraju“ preko društvenih mreža, niti se mogu dijeliti preko Facebooka.

To isto tako znači da se smanjuje domet tekstova koje objavljujemo.

Teme koje ste najviše čitali posljednjih 7 dana su kandidatura Brune Esih te medijske kampanje protiv nje, stavovi i izjave Zlatka Hasanbegovića, objava presude Perkoviću i Mustaču, teme vezane za odgoj djece, Zakon o neradnoj nedjelji, novu knjigu Tihomira Dujmovića…

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.