Evo zašto Slovenci vape za ‘normalnim’ žaruljama iz Hrvatske, a Hrvati ih skladište

Autor: Marko

Mi smo obišli nekoliko trgovina i supermarketa na zagrebačkoj Trešnjevci. Ulov je bio 'mršav' – u jednoj trgovini pronašli smo samo žarulje od 25W. Kako su nam objasnile trgovkinje, već neko vrijeme ne dobivaju žarulje, a stare su kupci razgrabili. Pokušali smo i u specijaliziranoj trgovini gdje starih žarulja još uvijek imaju, no samo za veleprodaju. Dakle, definitivno je – klasične žarulje nestaju sa hrvatskog tržišta.

– Počelo je tako što sam prije par godina živio između Samobora i Bregane, pa sam u samoborskom Mercatoru viđao Slovence kako kupuju čitave pakete žarulja. Pitao sam prodavača o čemu je riječ. Objasnio mi je da su u Sloveniji i Europskoj uniji zabranjene, pa ih dolaze tu kupovati. Potom je otac jedne poznanice, Slovenac, na upit što da mu donese s ljetovanja u Hrvatskoj, kćerki odgovorio da mu samo, ako Boga zna, donese par normalnih žarulja jer ga uništava ova čudna svjetlost tzv. štednih žarulja – priča Krešimir Mišak.

Voditelj emisije 'Na rubu znanosti' jedan je od ljudi koji su odlučili napraviti zalihu klasičnih žarulja sa žarnom niti prije nego njihov uvoz i proizvodnja budu zabranjeni nakon ulaska Hrvatske u EU.

Mnogim Hrvatima će prilagodba sa žarulja sa žarnom niti na nove tzv. štedne žarulje biti problematična. Osim što se sumnja u zdravstvenu ispravnost štednih žarulja zbog toga što sadrže živu i neke kancerogene elemente, mnoge smeta i drugačija kvaliteta svjetla koje daju. Mišak nas upozorava na izvještaj njemačkog Alab Laboratorya koji je ustvrdio da žarulje stvaraju kancerogene otrove te ih se 'treba držati što je moguće dalje od ljudi'. Abraham Haim, profesor biologije sa izraelskog Sveučilišta u Haifi, smatra da žarulje uzrokuju veću stopu raka dojke.

Ugodna i topla nasuprot neprirodno bjelkastoj svjetlosti

– Kad sam shvatio da će 'roboti' učini apsolutno sve da dovedu do aneksije Hrvatske od strane EU, počeo sam ponekad kupovati žarulje. Nije to bila neka velika operacija, one koštaju tri, četiri kune pa sam svaki put kad sam išao u nabavku usput kupio par žarulja. Tako je hrpica pomalo rasla pa ih sad imam pun ormar. Ova staromodna žarulja zapravo je vrhunska tehnologija – jednostavna je, čista, jeftina, trajna, sjaji žarenjem pa mi je zbog toga njena svjetlost ugodna i topla. Godišnje mi možda pregore tri ili četiri, što je još uvijek jeftinije od cijene jedne štedne žarulje, koja i nije baš štedna prema struji jer je povuče puno kad se upali.

Uz to, svjetlost štednih žarulja mi je nekako iritantna, neprirodno bjelkasta i čudna. Kasnije sam saznao, zbog velike frekvencije. Njeno zračenje stvara razne alergije, prema iskustvima nekih mojih poznanika koji su ih stavili pa maknuli, pa sam čak i na putove u koferu počeo nositi žarulju-dvije, ako se dogodi da u sobama imaju štedne žarulje. Što se može, takvo je bolesno vrijeme u kojem živimo – kaže Mišak. Dodaje kako su ga prijatelji zafrkavali zbog žarulja.

– Neka, neka, rekao sam im, nemoj da me za koju godinu ili mjesec netko dođe žicati žarulju. Ali meka sam srca, dogovorit ćemo se na stare načine, recimo – pet ili deset jaja po žarulji će bit dovoljno.
Da strah od štetnog utjecaja štednih žarulja nije neopravdan, potvrdila je i Health Protection Agency (Agencija za zaštitu zdravlja) koja je propisala rigorozne mjere opreza u slučaju razbijanja štedne žarulje. Tako ostatke razbijene žarulje morate spremiti u dvije plastične vrećice, a njih predati na zbrinjavanje u reciklažno dvorište ili tvrtku za sakupljanje opasnog otpada. No Irena Zorica Ježić Vidović iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju smatra kako se razbijanjem žarulje ne može postići koncentracija žive koja bi mogla naštetiti zdravlju.

– Čak i u tom slučaju u vrlo malom prostoru se ne može postići koncentracija žive koja bi mogla naštetiti zdravlju. Bez obzira na to treba se ponašati odgovorno te postupiti prema navedenim mjerama – kaže Ježić Vidović.

Stvaranje zalihe pa prodavanje kratkoročno dobra poslovna ideja
U Hrvatskoj se danas (djelomično) događa ono što se dogodilo u Njemačkoj prije četiri godine. Nijemci su počeli sve više kupovati žarulje sa žarnom niti, prije nego su ove postale 'ilegalne'. Poduzetni vlasnici trgovina tada su punili skladišta klasičnim žaruljama te ih kasnije prodavali po višim cijenama.

– To je kratkoročno dobra poslovna ideja s obzirom da su navike potrošača takve kakve jesu. Dobro bi bilo stvoriti zalihe. Ali one ne mogu biti dovoljno velike, ubrzo će ih nestati. Dobro ih je imati i iz razloga da se kupcima olakša prelazak na štedne žarulje – prokomentirao nam je ovu ideju Ivan Ćibarić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Hrvatske.

Mi smo obišli nekoliko trgovina i supermarketa na zagrebačkoj Trešnjevci. Ulov je bio 'mršav' – u jednoj trgovini pronašli smo samo žarulje od 25W. Kako su nam objasnile trgovkinje, već neko vrijeme ne dobivaju žarulje, a stare su kupci razgrabili. Pokušali smo i u specijaliziranoj trgovini gdje starih žarulja još uvijek imaju, no samo za veleprodaju. Dakle, definitivno je – klasične žarulje nestaju sa hrvatskog tržišta.

Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus je 2009. ukidanje klasičnih žarulja nazvao 'manipulacijom slobodama građana'. Preporučio je tada svojim sunarodnjacima da se opskrbe 'starim poštenim žaruljama'. Ako ste Klausov i Mišakov istomišljenik te i dalje želite osvjetljavati svoje domove klasičnim žaruljama, pronađite trgovine koje ih još uvijek imaju i napravite zalihu. One će ubrzo postati samo sjećanje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.