fbpx

Evo što su nam sve obećali na izborima 1999. i 2007. godine

Autor: dnevno.hr

Ako smo nekad i vjerovali u ono što nam političari govore uoči izbora, danas je to povjerenje gotovo potpuno nestalo. Izbori 2007. zaista su bili izvanredan primjer nesrazmjera između obećanog i ispunjenog. Vjerojatno niti jedan analitičar 2007. nije ni približno mogao predvidjeti da će stanje u Hrvatskoj 2011. biti takvo kakvo je danas.

Mjesec je dana do parlamentarnih izbora na kojima ćemo izabrati sedmi po redu saziv Hrvatskog sabora. Iako se čini da će ova predizborna kampanja biti puno žešća od dosadašnjih, po nečemu se sigurno neće razlikovati od proteklih kampanja. To su poslovično raskošna i bogata predizborna obećanja kojima nas zasipaju političari uoči trenutka u kojem očekuju da na glasačkom listiću zaokružimo baš njih.

U rubrici Druga strana listića portal Dnevno nudit će sadržaj koji se razlikuje od onog što nam stranke nude na pladnju i što poručuju. Pokušat ćemo prikazati drugu stranu medalje, sa svim manama, gafovima, pa i zanimljivostima i montažama koje se tijekom izbora mogu pronaći.

Parlamentarni izbori 2007.


Predizborna predviđanja za izbore 2007. davala su podjednake šanse i SDP-u i partnerima i HDZ-u za pobjedu, a bilo je špekulacija i o poslijeizbornoj crveno-crnoj koaliciji. Stoga se na obećanjima nije štedjelo, pogotovo u vladajućoj stranci koja je trebala opravdati povjerenje birača.

Kao glavne teme izbora pokazale su se uvođenje ZERP-a, famozni zakon o 0 promila i ulazak u euroatlantske integracije. Za kampanje se raspravljalo o novim porezima, presudi vukovarskoj trojci i objavljivanju registra branitelja, tko je pušio joint, programima seksualnog odgoja, pitanjima glasačkih prava dijaspore i vjeronauka u školama. Ukidanje HTV pretplate i objavljivanje registra branitelja podržavale su sve veće stranke (s iznimkom Friščića koji se nije htio izjasniti o pretplati), a zajednički su branile i prijenose saborskih sjednica.

Iako je već uobičajeno na svakim izborima očekivati da velik dio predizbornih obećanja neće biti ispunjen, izbori 2007. zaista su bili izvanredan primjer nesrazmjera između obećanog i ispunjenog. Vjerojatno niti jedan analitičar 2007. nije ni približno mogao predvidjeti da će stanje u Hrvatskoj 2011. biti takvo kakvo je danas.

Uzrok za to velikim dijelom je gospodarska kriza koja je u međuvremenu zahvatila svijet i promijenila pravce kretanja gotovo svih procesa. No ono što je zabrinjavajuće u cijeloj priči su ona obećanja koja su dana, a za koja se već unaprijed znalo da se ne mogu ispuniti.

U nastavku pročitajte što su nam obećali 2007. i 1999. godine, a na žalost i sami dobro znate što (ni)su ispunili.
Parlamentarni izbori 2007. godine:

Predizborna obećanja – HDZ (II)

Predizborna obećanja oporbe – SDP
Predizborna obećanja – HNS

Predizborna obećanja – HSS-HSLS

Predizborna obećanja – HSP, HSU, DC

Parlamentarni izbori 1999. godine:

Predizborna obećanja – HDZ (I)

Predizborna obećanja koalicije – SDP, HNS, IDS, HSS, HSLS, LS

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.