Foto: MORH

Evo što je sve nakon potresa učinila Hrvatska vojska

Autor: S.V.

Na 35. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana u ponedjeljak, 4. siječnja 2021. godine ministar obrane Mario Banožić izvijestio je o angažmanu Oružanih snaga Republike Hrvatske na potresima pogođenom području Sisačko-moslavačke županije prilikom čega su uzrokovane velike materijalne štete i ljudske žrtve.

Ministar obrane istaknuo je kako je od trenutka kada je potres pogodio spomenuto područje pa zaključno s današnjim danom, na terenu angažirano oko 1 100 pripadnika Hrvatske vojske.

Ministar obrane o učincima vojske

„Hrvatska vojska bila je angažirana na zadaćama uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica i javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima“, rekao je ministar Banožić i dodao kako je Hrvatska vojska uz ljudstvo na terenu, stavila na raspolaganje i materijalno-tehnička sredstva kao što su cjelodnevni obroci, voda, kreveti, deke, šatori, vreće za spavanje, agregati i terenske kuhinje.

„Obavljali smo sanitetski prijevoz starijih i nemoćnih, helikopterski prijevoz pacijenta iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice, kao i prijevoz pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u provedbi njihovih zadaća. Za navedene zadaće bilo je angažirano pet helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva te vojni sanitetski timovi“, nastavlja ministar i dodaje kako su pripadnici Hrvatske vojske uspješno izvršili i evakuaciju civilnog stanovništva koji su potom zbrinuti u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.
Premijer zahvalio HV-u

„To zbrinjavanje osigurano je za štićenike doma za starije i nemoćne u Petrinji te za lokalno stanovništvo koje je ostalo bez domova. Tako smo osigurali smještaj i prehranu za oko 400 osoba dnevno“, kazao je ministar Banožić te dodao kako uz navedeno, Hrvatska vojska provodi snimanje kritične infrastrukture u svrhu izrade, za nadležna tijela, preliminarne procjene nastale štete korištenjem naprednih tehnologija i vojnih sposobnosti, odnosno  dronova i besposadnih zrakoplovnih sustava.

Na kraju, ministar obrane poručio je kako su Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske i dalje u okviru svojih mogućnosti, na raspolaganju za pomoć stanovništvu i lokalnoj zajednici na području pogođenom potresom.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u ovoj prigodi zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske na predanom angažmanu.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.