Damir Sencar/PIXSELL

Evo što je Kolinda stvarno napravila u prve tri godine mandata!

Autor: Marin Vlahović

Najkraći odgovor na pitanje iz naslova ovog teksta glasi- ništa! Ipak, predsjednici Republike Hrvatske, treba priznati, kako je dugo vremena uspješno održavala živom iluziju obavljanja ove važne dužnosti. Na društvenoj mreži Facebook , povodom završetka treće godine mandata, Kolinda Grabar-Kitarović napisala je sljedeće: „

“Na današnji dan prije tri godine započela sam mandat Predsjednice Republike Hrvatske. Tu časnu dužnost obnašam u interesu svih hrvatskih državljana, kako u Domovini, tako i u iseljeništvu.
Do kraja mandata, u suradnji s Vladom RH, učinit ću sve kako bismo zaustavili iseljavanje mladih i preokrenuli negativne demografske trendove, kako bismo građanima s blokiranim računima omogućili novi početak, a podjele iz prošlosti pretvorili u zajedništvo za bolju budućnost.”

Promjene u javnom diskursu

Za početak, krenimo od nekih bitnih detalja. U svim ranijim objavama, predsjednica se obraćala hrvatskom narodu, koji je odjednom nestao iz njenog javnog govora, kao da spominjanje većinskog naroda u Republici Hrvatskoj, tobože nekoga smeta, ili čak ugrožava. Ako je nova praksa da se predsjednica Republike, ne može više obraćati hrvatskom narodu, nego isključivo hrvatskim državljanima i građanima, onda bi možda morali promijeniti i naziv ove države. Možemo se tako zvati Republika građana ili državljana Hrvatske. To bi valjda bilo u duhu nove političke korektnosti. Cijela priča zapravo je apsurdna. Predsjednik Republike, kao i kompletna izvršna vlast, mogu biti istodobno domoljubi i liberalno orijentirani političari, koji brinu o svim građanima Hrvatske. Interes hrvatskog naroda, istovjetan je interesu svih građana. Naravno, svaka nacionalna manjina ima prava na određenu kulturnu i etničku posebnost, normalno, unutar okvira koji ne dovode u pitanje nacionalni, kulturni i jezični suverenitet većinskog hrvatskog naroda. Zahtjev Srpskog narodnog vijeća za osnivanjem zajednice srpskih općina, znači stvaranje nove teritorijalne samouprave, na temelju etničke pripadnosti, nije ništa drugo nego nastavak politike segregacije, koju godinama provodi Milorad Pupovac tjerajući Srbe u nekakav kulturni, jezični, a sada i teritorijalni geto. Ima tu i drugih konotacija, ali o tome nekom drugom prilikom. E sad, ako predsjednica Republike Hrvatske nema javni stav o destruktivnoj politici Milorada Pupovca, onda je njena stvarna funkcija, veoma upitna.

Lažna socijalna empatija

Osim fraza i floskula, Kolinda nije povukla niti jedan konkretan potez. Ona nas poziva da podjele iz prošlosti,  pretvorimo u zajedništvo za bolju budućnost. Što taj poziv zapravo znači? Ništa, kao ni sve ostalo što Kolinda govori. U normalnoj državi i društvu, kada postoje dijametralno suprotna društvena stajališta o prošlosti, koji doslovno koče čitavu zemlju na putu prema toj boljoj budućnosti, tada izvršna vlast mora osnovati znanstvene skupine koje će otkriti istinu. Na primjer, kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznosi monstruozne optužbe o 700 000 ubijenih Srba u Jasenovcu, što mu Kolinda Grabar-Kitarović odgovara? Kolinda nema artikulirane i argumentirane odgovore na takve optužbe. U hrvatskoj povijesti, istina je prepuštena interpretacijama i izvorima, koji ovise o svjetonazoru svakog pojedinog povjesničara. Ali dobro, ostavimo se njene domoljubne praznine koju pokušava ispuniti ceremonijalnim držanjem i patetičnim izjavama, bez stvarnog sadržaja.

Aspekt njene vladavine, koji je gori i od loše glumljenog domoljublja, lažna je briga za blokirane račune i socijalne probleme građana. Na tu kartu predsjednica igra već dulje vrijeme. Kritizira Vladu jer ne čini dovoljno da bi građani živjeli bolje i slika se bakicama po pučkim kuhinjama. Neovisno o tim predstavama, od emotivnog, i teško probavljivog panegirika Hanžekoviću, svom pokojnom kolegi iz nekakvih masonskih organizacija, ne može se nikako oprati.

Izbor za miss svijeta

Kao i u slučaju povijesnih rasprava, koje utječu na atmosferu društva, tako i u socijalnim pitanjima, sve se poruke kod predsjednice svode na javne objave i kritike, bez osnivanja stručnih komisija, povjerenstava ili bilo kakvih konkretnih prijedloga. I sad, nakon pune tri godine, i tisuće selfija na facebooku, Kolinda nam poručuje kako će nastaviti raditi po istom principu, dakle ne radeći apsolutno ništa, da bi ikome u ovoj zemlji bilo bolje. Baš me zanima, hoće li barem imati hrabrosti odbiti potpisati imenovanje notornog Borisa Blažekovića novim konzulom u Americi, ili je i ta odluka izvan njene moći? Moram priznati, kako me naša Kolinda, usprkos važnosti svoje funkcije, podsjeća na one djevojke s izbora za miss svijeta. Te cure, kada im žiri postavi pitanje o tome što bi učinile da posjeduju neku veliku moć u svijetu, daju naivne i blesave odgovore, i kasnije ih ismijavaju po raznim televizijama i internetu. Ali u tim njihovim riječima, koliko god naivno zvučale, ima nešto iskreno. Naša predsjednica nerijetko se ponaša i govori baš poput tih djevojaka. Samo postoji jedna bitna razlika. Kolinda Grabar-Kitarović nije blesava. Blesavi su Hrvati koji su je izabrali.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.