Evo kako je Hrvatska ‘pomogla’: Praljku naplatili kopiranje dokumenata za obranu oko 20 tisuća kuna

Autor: Orhidea Gaura Hodak

'Odvjetnica Senka Nožica ima apsolutno pravo, Hrvatska se ni na koji način nije potrudila da nam pomogne, mi smo bili sami u tome – rekla je za Dnevno.hr Nika Pinter, odvjetnica generala Slobodana Praljka koja tvrdi da posjeduje dokaze o tome da obrani nisu bili dostavljeni čak ni međunarodni sporazumi koje je Hrvatska potpisala jer u to vrijeme još uvijek nisu bili arhivirani.

Nakon izjave Senke Nožice, odvjetnice Brune Stojića, jednog od šestorice Hrvata iz BiH osuđenih na dugogodišnje zatvorske kazne pred Haaškim sudom, o tome kako Republika Hrvatska nije pomagala u obrani te je čak naplaćivala i usluge fotokopiranja dokumenata, razgovarali smo i s Nikom Pinter, odvjetnicom generala Slobodana Praljka, bivšeg zapovjednika Glavnog stožera HVO-a, koji je po završetku prvostupanjskog postupka nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.

I Praljku naplatili kopiranje, cifra seže i do 20-ak tisuća kuna

– Istina je, i mi smo platili velike iznose za kopiranje dokumenata iz Hrvatskog državnog arhiva iako smo tražili da nas se oslobodi tog troška. Imam kopije svih računa, ali ne znam sad napamet koliki je bio iznos, no riječ je o cifri od oko 15, 20 tisuća kuna. Točan podatak mogu vam reći kad se vratim u Zagreb – rekla je za Dnevno.hr odvjetnica Nika Pinter koja se još uvijek nalazi u Haagu.

Iako je osuđujućom presudom šestorici Hrvata ih Bih za vojnu agresiju nad Bosnom i Hercegovinom de facto osuđena i Republika Hrvatska odnosno hrvatski državni i vojni vrh, čini se da hrvatske vlasti ili nisu bile svjesne te činjenice tijekom sudskog procesa ili ih nije bilo briga.

Nika Pinter: 'Odvjetnica Nožica ima apsolutno pravo, Hrvatska se ni na koji način nije potrudila da nam pomogne'

Odvjetnica Pinter kaže kako se u ime svog tima nekoliko puta obraćala mjerodavnim institucijama i tražila dokumente koji bi mogli pomoći u obrani, ali dobivali su samo djelomičnu dokumentaciju, dok su se za druge dijelove dokumentacije morali snalaziti sami. Znalo se dogoditi da su neke dokumente dobili tek nakon višekratkog dopisivanja.

– Odvjetnica Senka Nožica ima apsolutno pravo, Hrvatska se ni na koji način nije potrudila da nam pomogne, mi smo bili sami u tome – rekla je odvjetnica Nika Pinter za Dnevno.hr. Ona tvrdi da čak posjeduje dokaze o tome da obrani nisu bili dostavljeni čak ni međunarodni sporazumi koje je Hrvatska potpisala jer u to vrijeme još uvijek nisu bili arhivirani.




>>> Pogledajte što je o naplati kopiranja dokumenata za obranu rekla odvjetnica Brune Stojića.

Jedina veza s Vladom bio je Ured za suradnju s Haaškim sudom

Nika Pinter kaže da se njezin odvjetnički tim za pomoć obraćao isključivo Vladinom Uredu za suradnju s Haaškim sudom, koji je jedini za to bio nadležan te da nisu komunicirali direktno niti s jednim od bivših hrvatskih premijera. Na čelu tog ureda bio je u to vrijeme Gordan Markotić, danas pomoćnikom ministra pravosuđa za EU, međunarodnu suradnju i suradnju s međunarodnim sudovima.




Pomogla je samo Akademija pravnih znanosti koja je izradila studiju o zločinačkom pothvatu

Jedina konkretna, ali indirektna pomoć koju je obrana generala Praljka dobila bila je 'Studija o udruženom zločinačkom pothvatu' koju je napravila grupa autora s Akademije pravnih znanosti Hrvatske na čelu s profesorom emeritusom Željkom Horvatićem. Puni naziv te studije glasi: 'Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo – izazovi i kontroverze'.

Nika Pinter: 'Presuda je vrlo loša, a s onima koji daju paušalne ocjene, a nisu ni pročitali dokumente, ne želim razgovarati'

Iako je u obranu generala Praljka uložen ogroman trud, osuda na 20 godina zaprepastila je njegov odvjetnički tim.

– Iz ove presude dalo bi se zaključiti da nismo ništa radili, iako smo predočili sve dostupne dokumente iz kojih se nikako ne može izvesti zaključak o zločinačkom pothvatu. U prilog toj tezi ide i činjenica da sudačka odluka nije bila jednoglasna budući da je jedan od sudaca rekao da dokumenti dovode u sumnju tezu da je postojao zločinački pothvat. No, drugi suci te su dokumente drugačije interpretirali i mi ćemo sada u drugostupanjskom postupku argumentima i činjenicama nastojati obraniti naše teze. Smatram da je sama presuda vrlo loša, a najviše me smeta što o presudi komentiraju i daju kojekakve ocjene oni koji nisu ni vidjeli, a kamoli pročitali dokumente. Mi samo ukazujemo na činjenice koje su nesporne, ali nitko ne želi čitati o činjenicama već radije daju paušalne ocjene – istaknula je Nika Pinter i poručila da ne želi razgovarati s onima koji nisu pročitali dokumente i koji nisu upoznati s činjenicama već daju paušalne ocjene odnosno ocjene kakve su poželjne u nekom trenutku.

Na pitanje znači li to da ni suci nisu pročitali dokumente, Nika Pinter odgovorila je da su suci sigurno pročitali dokumente, ali su ih drugačije protumačili.

General Praljak i Hrvati iz BiH su dobro i nisu pokleknuli duhom

U Haagu će do daljnjeg, u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu, ostati i general Praljak, kao i Jadranko Prlić, nekadašnji predsjednik Vlade HR Herceg-Bosne, Bruno Stojić, koji je bio ministar obrane HVO-a, Milivoj Petković, koji je obnašao funkciju načelnika Glavnog stožera HVO-a i poslije je bio Praljkov zamjenik, Valentin Ćorić, nekadašnji zapovjednik Vojne policije i kasnije ministar unutarnjih poslova Herceg-Bosne te Berislav Pušić, koji je obnašao dužnosti šefa službe za razmjenu zarobljenika i kasnije predsjednika povjerenstva za zatvore i druge zatočeničke objekte HVO-a. Oni su nepravomoćnom prvostupanjskom presudom zajedno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

– Sve dok presuda ne postane pravomoćna, oni imaju status pritvorenika – objasnila je Nika Pinter, budući da je u direktnom televizijskom prijenosu rečeno da će osuđenici biti premješteni u pritvorske jedinice u zemljama gdje će služiti kazne.

Zanimalo nas je kako se osjećaju general Praljak i ostali Hrvati iz BiH, na što nam je odvjetnica Pinter odgovorila:

'Osjećaju se dobro i nisu pokleknuli duhom.'

Autor:Orhidea Gaura Hodak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.