Evo kako je glavni ‘zviždač’ u HAC-u pobijedio direktore koji su ga tužili za klevetu

Autor: Damir Kramarić

Najpoznatiji 'zviždač' u Hrvatskim autocestama oslobođen je u ime javnog interesa zaštite prava radnika i razotkrivanja krađe državnog novca, što je važna poruka i drugim hrvatskim prijavljivačima korupcije, koji su često žrtve pravosudnog progona.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih razotkrivača korupcije i kriminala, a ujedno i najistureniji ‘zviždač’ u HAC-u koji je uz pomoć nekolicine suradnika razotkrio milijunske afere u toj tvrtci, pravomoćno je ovih dana oslobođen optužbe za klevetu Stjepana Klarića i Željka Krapljana, bivših direktora Hrvatskih autocesta, na čije je brojne afere i sporne postupke Stanić više puta upozoravao.

Županijski sud u Bjelovaru potvrdio prvostupanjsku presudu

Županijski sud u Bjelovaru, kao drugostupanjski sud, presudio je da se odbija žalba privatnih tužitelja Stjepana Klarića i Željka Krapljana kao neosnovana, te se potvrđuje pvostupanjska presuda prema kojoj je Stanić oslobođen zbog javnog interesa zaštite prava radnika i razotkrivanja krađe državnog novca.

Epilog je to višegodišnjeg suđenja tijekom kojeg su bivši direktori HAC-a – Stjepan Klarić i Željko Krapljan, tužili sindikalca Stanića zbog 10 navoda objavljenih u sindikalnim vijestima i na portalu Business.hr, a u kojima je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata ukazivao na niz nezakonitih i spornih postupka te primanja mita unutar velike javne tvrtke koja je zbog brojnih malverzacija počinjenih od strane menadžera i došla u milijunske gubitke.

Stanić upozoravao na nezakonito skidanje radnika do gola

Stanić je, primjerice, upozoravao na Krapljanovo ‘smjenjivanje i premještanje više radnika, nezakonito skidanje do gola radnika i stavljanje njihovih iskaznica ‘osmrtnica’ na naplatnim kućicama te nagrađivanje podobnih velikim plaćama i povlasticama…

Podsjetimo da je prilikom izricanja prvostupanjske oslobađajuće presude na zagrebačkom Općinskom sudu sudac Rafael Krešić obrazložio da su u tom suđenju prepoznati ‘u ukupnosti neki elementi klevete’ ali da je u višem interesu – sadržanom u članku 203. Kaznenog zakona isključena protupravnost Stanićevih navoda, što je drugostupanjski sud oslobađajućom presudom samo potvrdio.




Evo što je Stanićev branitelj istaknuo i dobio sud:

– Ako se ima u vidu da je borba protiv korupcije opći interes valja uputiti na činjenicu da je Stanić omogućio otvaranje najvažnijih slučajeva o korupciji u HAC-u i njegove prijave rezultirale su uhićenjem više HAC-ovih direktora. Opći je, javni interes, da javnost dozna kako se novac u državnom poduzeću troši na nezakonit način, a na to Stanić ne može upozoriti bez navođenja aktera i konkretnih nepravilnosti. Upravo zato njegova namjera nije bila klevetati, nego ukazati na nepravilnosti na koje drukčije nije mogao ukazati – kazao je, da podsjetimo, u završnoj riječi Stanićev branitelj Krešimir Grubišić, što je zagrebački Općinski sud prepoznao, a Županijski sud u Bjelovaru svojom presudom samo potvrdio.

Klarić i Krapljan moraju platiti sudske troškove




Mijat Stanić je, dakle, oslobođen u ime javnog interesa zaštite prava radnika i razotkrivanja krađe državnog novca, što je važna poruka i drugim hrvatskim prijavljivačima korupcije koji najčešće, nakon što prijave neke kazneno djelo ili nakon što javno ukažu na neke malverzacije, postaju žrtve pravosudnog progona. Stanićev slučaj mogla bi im biti pouka da na sudu trebaju dokazivati da su upozoravajući na sumnjive radnje to radili u ime javnog interesa, a ne da bi nekoga oklevetali.

Krapljan i Klarić na kraju višegodišnjeg suđenja dužni su platit sudske troškove.


Nova afera: HAC dva nefunkcionalna ‘touch – screen’ zaslona platio milijun kuna

Branitelji HAC-a pozivaju Kalmetu i Vladu: Ukinite 10% zviždačima!

HAC novim pravilnikom o radu želi ‘začepiti usta’ zviždačima!

Šef HAC-a grubo krši Zakon o pravu na pristup informacijama

Cestari izborili presedan: HAC će davati 10% novca zviždačima

Znajući da političari kradu, i menadžeri HAC-a činili su isto

HAC i Konstruktor podijelili milijune od neizgrađenog prijelaza za životinje!

Željka Krapljana, utjelovljenje korupcije u HAC-u, od otkaza štiti ministar Šuker!

HAC-ovi direktori zarađuju 40.000 kuna mjesečno, a uz to primaju i braniteljske mirovine

Ministar Kalmeta žrtvuje ‘svoje’ direktore u HAC-u

Kosor gubi strpljenje, zbog nagrade zviždačima smijenit će šefa HAC-a Bobana?

Općina Jasenice ovrhom od HAC-a želi naplatiti 35,2 milijuna kuna

    Autor:Damir Kramarić
    Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.