Foto: Ranko Suvar / CROPIX

EVO DOKAZA! Zašto Divjak mora otići? Pročitajte kako vas ministrica mjesecima obmanjuje

Autor:

U očekivanju konferencije ministrice Divjak donosimo prikaz kako su se njezini stavovi mijenjali od podupirateljice nastavnika i njihovih zahtjeva do žestokog oponenta.

KRATAK PRESJEK TRANSFORMACIJE MINISTRICE DIVJAK:

13. lipnja

Ministrica je ljetos podupirala štrajk sindikata podupirući njihove prijedloge i tvrdeći da se povećanje od 6,11 posto može provesti u dvije rate- tako da se četiri posto povećanja uvede već u jesen, a preostalih dva posto s prvim danom iduće godine. Divjak je tada tvrdila kako je sindikalni zahtjev opravdan jer je nužno izjednačiti učiteljske koeficijente s onima sličnima po složenosti poslova u drugim javnim službama, a uz to dodajući da ‘Škola za život’ ulazi u sve hrvatske učionice, što će sigurno zahtijevati i velike prilagodbe.

23. lipnja

Tijekom gostovanja kod Stankovića na upit ima li inicijativa podizanja koeficijenata podršku Vlade, Divjak izjavljuje kako je sve što je ona dosad rekla učinjeno pa je tako izvjesno i to da će se ispoštovati sindikalni zahtjevi.

20. kolovoza

Divjak poručuje kako je sigurna da će s ministrima financija i rada te s premijerom Plenkovićem u idućih nekoliko tjedana ustanoviti kojom će dinamikom i na koji način plaće rasti.

21. kolovoza

”Početak školske godine je pred nama. Nemamo drugu želju ni potrebu odugovlačiti, poznat je stav HNS-a i ministrice, vrijeme je da se učitelima dignu plaće”, izjavljuje šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

22. kolovoza

Divjak poručuje da je sigurna kako ćemo do početka školske godine doći do kvalitetnih rješenja. Pred zgradom Vlade objašnjava kako je za 6 postotno povećanje koeficijenta u ovoj godini potrebno 40 milijuna kuna, što je kao dvije malo veće zagrebačke fontane.

5. rujna

Ministrica izjavljuje da igra za to da Hrvatska dobije najbolje moguće obrazovanje i da naša djeca dobiju budućnost. ”Imamo šanse donijeti pobjedu, a to je pobjeda za našu djecu”, izjavljuje Divjak.

9. rujna

Prvi dan škole. ”Morate imati više povjerenja u mene, s obzirom na to da ste u protekle dvije, tri godine nekoliko puta zazivali što ostavke, ili neku drugu reakciju, ali sve smo uspijeli riješiti i dogovoriti”, poručuje Divjak.

1. listopada

“Nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće”, kazuje ministrica.

3. listopada

Štromar poručuje: ”Siguran sam da će se naći rješenje. Nastavnici će moći jednostavnije, kvalitetnije i bolje podučavati našu djecu. Naći ćemo rješenje kao što smo i dosad rješavali, osigurati ćemo novac.

4. listopada

Milorad Batinić najavljuje HNS-ov izlazak iz koalicije ukoliko se ne ispoštuju zahtjevi prosvjetara. Donose se odluke na Središnjem odboru da su plaće u prosvjeti politički prioritet. Vrdoljak tvrdi da neće podržati proračun,. ”Veće su plaće nužne za održivost reforme”, poručuje Vrdoljak.

9. listopada

U postupku mirenja, Vlada nudi sindikatima povećanje plaće kroz dodatke, 2 posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. lipnja iduće godine. Sindikati ne pristaju, kreće štrajk, Divjak izjavljuje da je ljutita. ”Očekujem da će se ovo u vrlo kratkom roku raščistiti”, izjavljuje ministrica. Vrdoljak najavljuje izlazak iz koalicije, ako propadnu koeficijenti. ”To nije ucjena, naš je fokus na reformi”, tvrdi šef HNS-a.

10. listopada

 “Ne odstupamo ni milimetra od našeg zahtjeva koji smatramo više nego opravdanim i o njemu govorimo od početka realizacije obrazovne reforme”, izjavljuje Milorad Batinić.

11. listopada

Divjak poručuje: “Ne možemo ostati ukopani u različite rovove, pa da taoci toga budu djeca i njihovi roditelji. Ovo je situacija koju treba razriješiti dijalogom! Svatko tko bježi od dijaloga radi štetu.”

13. listopada

Divjak: “Odluku o koeficijentima donosi Vlada, ali već je donijela odluku o povećanju za vanjske poslove, obranu, policiju, socijalu i u drugim segmentima.”

16. listopada

Plenković najavljuje povećanje plaća državnim i javnim službenicima za 6,12 posto kroz osnovicu u tri vala po dva posto.

Divjak: “Pokazuje se da izgleda da sredstava za povećanje plaća ima. To je dobra vijest. Pokazuje se također da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu u tome da su izborili povećanje za sve”, komentirala je Divjak premijerov manevar. Odmah je dodala i kako je sada nužno “odraditi onaj drugi dio razgovora koji se odnosi na ispravljanje nepravde u koeficijentima.”

17. listopada

“Paket je dobra odluka, povećanje plaća i promjena Uredbe. Samo povećanje plaća bez promjene Uredbe ne bi bilo dobro”, izjavljuje Divjak. Batinić poručuje: “Štrajk nije bio pitanje, tema ,niti naš problem. Sindikati, po njemu, moraju razumijeti premijera.”

23. listopada

“Jako je važno da se oko ove teme konačno otvori dijalog i tu je moj imperativ. Tema koeficijenata za učitelje, profesore i nastavnike u školama mora biti prioritetna jer situacija je ozbiljna”, rekla je ministrica.”

24. listopada

“Stanje je ozbiljno i neodrživo”, tvrdi Divjak. Govori o kompenzacijskoj mjeri koja bi privremeno nadomjestila promjenu koeficijenata. To je proces koji po njoj ne može završiti u kratkom roku.

28. listopada

“Do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije”, rekla je i dodala kako ona ne ulazi u stranačke pozicije.

30. listopada

”I dalje vjerujem u reformu obrazovanja, a ono što smo prije dvije godine rekli ćemo izvršiti. Mislim da će to tako i biti. Koliko ja znam, želja sindikata je bila rast plaća u koeficijentima 6,11 posto, a konačan rezultat tijekom 2020. godine bit će rast plaća od 8,12 posto”, poručuje Vrdoljak.

31. listopada

Divjak: “Dva nije šest, ali je Uredba ta koja mora prepoznati šest. A Uredba se mora donijeti u određenom roku i ono što je važno – da se sindikati pozivaju na dijalog”, kazala je zadovoljna, s napomenom da će biti još zadovoljnija kada učenici budu mogli dobiti kvalitetnu nastavu u školi.

14. studenoga

“Što se tiče ponude 6+2, ona je poboljšana. Nisam zadovoljna, ali to je najbolje što smo u ovom trenutku mogli napraviti. Ja se stvarno trudim, dajem sve od sebe da se status učitelja poboljša. Sigurna sam da učitelji zaslužuju više. U ovom trenutku moja pozicija sigurno nije zavidna, ali moramo svi znati što je najvažnije. Ako izgubimo iz fokusa da su djeca ta koja su najvažnija, onda smo svi gubitnici”, izjavljuje Divjak.

15. studenoga

“Naravno da Vlada nažalost u ovom trenutku nije dala najbolju ponudu, ali u ovoj fazi to je bilo najbolje što sam mogla izboriti i kao što sam rekla, možda se može i moglo se više, ali trenutačno to je ovakva ponuda Vlade”, komentirala je Divjak na konferenciji 24sata. Novinari su je upitali i zašto je odustala od povećanja koeficijenata za 6,11 posto, na što je poručila kako je to zapravo komplicirano pitanje te kako se povećanje koeficijenata treba dodatno razmotriti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.