Screenshot/Ilustracija

EUROPSKI SUSTAV ZA UZBUNJIVANJE PREPLAŠIO HRVATE: Ovo su neki od opasnih proizvoda na našem tržištu

Autor: dnevno.hr

Sustav apex za koji još vjerojatno niste čuli postoji u Europskoj uniji, i to je sustav uzbunjivanja preko kojeg daje informacije o opasnim proizvodima koje su pojedine zemlje našle na svom tržištu. Hrvatska je lani preko Rapexa objavila 185 informacija o takvim proizvodima, piše 24 sata.

Među njima je i WC školjka s mehanizmom za tuširanje švicarskog proizvođača Geberit od koje je postojala opasnost od požara. U objašnjenju piše da je opasnost bila u tome što sredstvo za dezinfekciju mlaznica sadrži limunsku kiselinu koja je mogla izazvati koroziju jednog dijela od mesinga. Tad bi voda i sredstvo za dezinfekciju mogli doći do utičnice za ventilator te bi tad postojala opasnost od požara.

Iz zastupništva te tvrtke u Hrvatskoj objasnili su kako je tvrtka Geberit inicirala da se obavijeste potrošači o opasnosti iz preventivnih razloga.

“Tvrtka Geberit poslala je inspekciji obavijest o nesukladnom proizvodu te smo dali prijedlog poduzetih i preventivnih aktivnosti kako bismo spriječili ili otklonili rizik za potrošače” pojasnili su za 24 sata.

Točnije, tvrtka je sama odgovorno dala prijedlog što treba napraviti. No u trenutku objave proizvod se više nije prodavao, a radilo se o WC školjkama koje su proizveli prije 1. veljače 2014.

U Hrvatskoj ih je prodano 127, a iz Geberita su poslali obavijest svim distributerima o ovom proizvodima te instalaterima i kupcima čije su podatke znali. Zanimljivo je da nitko nije vratio proizvod, nego su serviseri uklonili problem.

Još jedan naveden proizvod koji se lani prodavao u Kauflandu je slavina, točnije tri modela slavina za automatsko zagrijavanje vode robne marke IKON. Slavine iz Kine predstavljale su ozbiljnu opasnost od strujnog udara, trovanja i požara. Iz Kauflanda su odgovorili da su cijene slavina bile između 179,90 i 359,90 kuna te da se trude kupcima dati kvalitetne proizvode po dostupnim cijenama, ali da im je sigurnost potrošača uvijek na prvome mjestu.
Na Rapexu su objavili upozorenja o 12 opasnih igračaka. Bila su tu i dva “ljigavca” u kojima je bila prevelika količina bora. Slime neon masu iz Kine povukli su prošlog studenog iz trgovine Baby Centar. Zbog predugih vezica oko vrata, povučena je i vodootporna jakna marke Kipsta iz Decathlona, piše 24 sata.

Bila je tu i prijenosna lančana pila belgijske tvrtke Makita.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.