fbpx
Gabor KOVACS

EUROPSKI PARLAMENT IZGLASAO POMOĆ HRVATSKOJ NAKON POTRESA: Evo što traže od Komisije, ali i same Hrvatske

Autor: Matea Vidić/Hina

S ukupno 677 glasova za, pet protiv i jednim suzdržanih, zastupnici Europskog parlamenta usvojili su rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u kojoj traže da se Hrvatskoj pomogne iz svih raspoloživih europskih instrumenata.

Začetnik rezolucije bio je Valter Flego koji nerijetko ističe kako su na istoj radili svi hrvatski zastupnici i zastupnice.

U konačnici, njihov trud nije bio uzaludan jer sada Parlament poziva Europsku komisiju (EK) da zajedno s europskim i hrvatskim institucijama “osmisle brzi način za raspodjelu potrebne financijske i druge pomoći kako bi se osigurao brzi oporavak pogođenog područja”. Podsjeća također kako se Hrvatska u isto vrijeme bori i s podrhtavanjima, ali i s pandemijom, kao i ostatak svijeta naposljetku.

Stoga, pozivaju se države članice EU da dio svojih zaliha cjepiva prepuste Hrvatskoj, a kao prioritet u cijepljenju trebalo bi biti potresom pogođeno područje, ističu. Nadalje, EK se poziva da razmotri produljenje 18-mjesečnog roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti u slučaju snažnog i razornog potresa.

Dakako, poziva se i samu Hrvatsku na određene poteze. Tako stoji kako Hrvatska treba, u svoj plan za oporavak i otpornost, ključan dokument za povlačenje sredstava iz instrumenta EU sljedeće generacije, kao prioritet navesti i  obnovu kuća i zgrada vodeći računa da budu otporne na potrese.
Shodno tome, vlasti bi trebale pozorno nadzirati obnovu nakon potresa kako bi se osigurali najviši seizmički standardi za sve zgrade i infrastrukturu, a sam proces obnove i izradnje treba provesti najbrže moguće. Osim toga, obnova treba biti transparentna i odvijati se uz nadzor struke.

Posebnu pozornost treba posvetiti izgradnji infrastrukture koja je nedostajala i prije potresa te osigurati zadovoljavanje svih osnovnih potreba i usluga u svim dijelovima pogođenog područja, stoji u rezoluciji.
Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.